Yandex Metrica
SON DAKİKA
DEAŞ'ın Horasan Grubu kimdir ve nedir? Ne zaman ortaya çıktılar?

DEAŞ'ın Horasan Grubu kimdir ve nedir? Ne zaman ortaya çıktılar?

Kabil saldırısını üstlenen DEAŞ'a bağlı Horasan Grubu, bölgede varlığını sürdürmek isteyenler için çok önemli bir aparat durumunda.

Dünya

26.03.2024, 23:37

Kabil'de 90 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı DAEŞ'in (IŞİD) Asya kolu olarak bilinen Horasan grubu üstlendi. Suriye ve Irak'ı kan gölüne çevirerek ABD katliamlarının bahanesi olarak kullanılan DEAŞ, 2012-2019 yılları arasında faaliyet göstermiş, dünya kamuoyu Horasan Grubu'nun (DEAŞ-H) adını ise 2014'ten itibaren duymaya başladı. 

Afganistan'dan İran'a uzanan ve Kafkasya ile Orta Asya'nın bazı kısımlarını da içine alan kadim Horasan diyarında faaliyet gösteren DEAŞ-H, Hafız Said Han isminde bir mollanın Irak-Suriye DEAŞ'ının lideri Ebubekir Bağdadi'ye 2015'te bağlılık yemini etmesiyle gündeme gelmişti. 

Kendilerini DEAŞ'ın Horasan bölgesi sorumluları olarak duyuran Said Han liderliğindeki ekip, küresel örgütün yerel sorumluları olarak Afganistan bölgesinde çeşitli infazlar, sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirdi. Han'ın 2016 yılında bir Amerikan SİHA'sının attığı roketle öldürüldüğü iddia edildi. 

Taliban üyeleriyle girdiği çatışmalarda ağır kayıplar veren DEAŞ-H, üye sayısını hiçbir dönem 3 binin üzerine çıkaramadı. 

İçerisinde Afgan ve Pakistanlı bazı eski Taliban üyelerini bulunduran DEAŞ-H, mevcut Taliban yönetimini ABD ile masaya oturmasından ötürü hainlikle suçluyor. 

ABD ve İngiliz medyasının El-Kaide'den bile daha tehlikeli olarak lanse ettiği Horasan Grubu aslında DEAŞ'ı kuran güçlerin Orta Asya'da kullandığı bir aparattan ibaret. 

Suriye ve Irak'ta 'DEAŞ işgali' kılıfıyla terör örgütü PKK'ya alan açarak bölgede bir devlet kurma projesi yürüten ABD ve İsrail, yine DEAŞ bahanesiyle Musul, Felluce ve Rakka başta olmak üzere onlarca yerleşim yerini yakıp yıkarak halkı göçe zorlamış, bölgenin demografik yapısı da sadece birkaç yıl içerisinde bambaşka bir hâl almıştı. 

Eski CIA ve NSA ajanı Edward Snowden'in, "DEAŞ'ın arkasında Amerikan, İngiliz ve İsrail istihbaratı var" sözleri, 2012 yılında New York Times gazetesinde yayınlanan geniş lansmanla adını duyuran örgütün kökenlerine ilişkin fikir veriyor. 

Hillary Clinton ile başkanlık yarışına girdiği dönem Donald Trump ise "DEAŞ'ı Barack Obama ve Hillary Clinton'un kurduğunu" imâ eden sözler sarf etmişti. 

Suriyeli muhaliflerin ülkenin yüzde 80'ine hakimken Esed rejimi karşısında gerilemesine neden olan ve bölgede kaosu daha da artırarak emperyalist işgallerin sürmesini sağlayan DEAŞ, ABD'nin Irak'ta yönettiği Bukka Hapishanesi'nde yıllarca ikamet etmiş Ebubekir Bağdadi tarafından yönetiliyordu. 

Bağdadi'nin Ekim 2019'da İdlib'deki bir adrese yönelik ani baskında Amerikan askerlerince öldürüldüğü açıklandı fakat ABD'liler, tıpkı El-Kaide lideri Usame bin Ladin gibi DEAŞ lideri Ebubekir Bağdadi'nin cesedine ilişkin de güvenilir bir kanıt sunamadı. 

DEAŞ'a karşı ABD liderliğindeki koalisyon ülkelerinin operasyonlarını artırdığı 2016 yılında bazı Kongre üyeleri 'örgütün Horasan grubunun Kafkasya bölgesine yayılmak istediğini', bu nedenle ABD operasyonlarının Orta Asya'ya doğru genişleyebileceği mesajı veriyordu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading