Yandex Metrica
SON DAKİKA
Dava başladı, belgeler kafaları karıştırdı: Paris saldırısını da Fransa mı yaptı?

Dava başladı, belgeler kafaları karıştırdı: Paris saldırısını da Fransa mı yaptı?

Son dakika haberi... Fransa'da 2015'teki terör saldırılarına ilişkin dava başladı. Ülkede 'asrın davası' olarak değerlendirilen davanın başlamasından hemen önce, DEAŞ'ı Fransız Lafarge şirketinin finanse ettiğinin ortaya çıkmıştı.

Dünya

23.01.2024, 17:57

Son dakika haberi... Fransa'nın başkenti Paris'te Kasım 2015'te düzenlenen ve 130 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan terör saldırılarına ilişkin yargılama süreci başladı. 

Mescid-i Aksa'da İsrail zulmü! İsrail askerlerinden Ramazanın ilk cuma namazını... Haberi Görüntüle

DAVADA 20 SANIK VAR

Ülkede "asrın davası" olarak değerlendirilen ve Paris Adalet Sarayında başlayan davada 20 sanık yargılanıyor. Saldırıların baş şüphelisi Salah Abdeslam. Sanıklardan 11'i tutuklu olarak ve 3'ü adli kontrol şartıyla hakim karşısına çıkıyor. Gıyaben yargılanacak 6 sanıktan 5'inin öldüğü ifade ediliyor. 

BM'den Refah'a yönelik kara operasyonu uyarısı: Gazze halkı için feci... Haberi Görüntüle

BİN 800 KİŞİ DAVAYA MÜDAHİL

Mahkeme heyeti, ilk iki gün davaya müdahil olan 1800 kişinin kimlik tespitini yapacak. Duruşmaların üçüncü gününde Hakim raporunu okuyacak. 13 Eylül'den itibaren tanıklar ve 28 Eylül'den itibaren 5 hafta boyunca saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları duruşma salonunda ifade verecek. Saldırıların gerçekleştiği dönemde Cumhurbaşkanı olarak görev yapan François Hollande ve eski İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de ifade verecek tanıklar arasında. 

Ünlü oyuncu Will Smith Kur'an-ı Kerim'i baştan sona okuduğunu söyledi:... Haberi Görüntüle

DURUŞMALAR 10 KAMERAYLA KAYIT ALTINA ALINIYOR

300 avukatın müdahil olduğu davada her tanığın yarım saat konuşma hakkı olacak. Duruşmalar salona yerleştirilen 10 kamerayla kayıt altına alınıyor. Bu dava, ülkede 1985'ten bu yana kayıt altına alınan 13. dava olacak. 

Dünyaca ünlü rapçi Lil Jon, İslam'la şereflendi Haberi Görüntüle

9 AY SÜRECEK

Ocak-Mart 2022 döneminde birkaç kez ifade verecek sanıklar için talep edilen ceza, 6 yıldan ömür boyu hapse kadar. Duruşmaların 9 ay sürmesi, dava ile ilgili kararın 24 veya 25 Mayıs 2022'de verilmesi bekleniyor.

Katil Netanyahu! İsrail sokakları alev alev! Kazan kaldıran Yahudiler katilin... Haberi Görüntüle

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Sonuçları bakımından Fransa'nın en şiddetli saldırıları olarak görülen saldırılarla ilgili duruşmaların gerçekleşebilmesi için Paris Adalet Sarayı'nda 750 metrekare büyüklüğünde 1,5 yıl boyunca 8 milyon avroya özel salon inşa edildi. Duruşmaların diğer masraflarıyla toplam maliyetinin 10 milyon avroyu bulması bekleniyor. Dava nedeniyle polis, Paris Adalet Sarayı'nın önünde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı, birçok cadde trafiğe kapatıldı.

Husiler duyurdu: ABD ve İngiltere Yemen'e 10 saldırı düzenledi Haberi Görüntüle

NE OLMUŞTU?

Paris'i 13 Kasım 2015'te kana bulayan saldırılarda 130 kişi hayatını kaybetmiş, 100'ü ağır 400'den fazla kişi yaralanmıştı. Altı farklı noktada art arda düzenlenen saldırıları DEAŞ terör örgütü üstlenmişti.

İsrail basını duyurdu: Hamas ve İsrail heyetinden beklenmedik ateşkes adımı Haberi Görüntüle

DAVADAN BİR GÜN ÖNCE: FRANSA'NIN DEAŞ'I FİNANSE ETTİĞİ BELGELENDİ

Fransa'nın DEAŞ terörünü yargılamaya başladığı davadan bir gün önce dikkat çekici gelişmeler yaşandı. Fransız Yargıtay'ı verdiği kararla Fransız şirketi Lafarge’a 'DEAŞ’lı teröristleri finansmandan ötürü insanlığa karşı suça ortak olmak suçlaması yöneltilebilmesinin' önünü açtı. Franssa'nın Deaş'a desteği Fransız kurumlarına ait yayınlanan belgelerle de ispatlandı. O belgeler, Fransız çimento devi Lafarge'ın terör örgütü DEAŞ’la ilişkisi hakkında Fransız istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiğini ortaya koydu. Fransız istihbarat ve devlet kurumları, Lafarge’ı terörü finansa ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyarmadı ve bu durumu gizli tutanaklarda itiraf etti. Bugün Fransa'nın yargıladığı DEAŞ, Lafarge’dan aldığı çimentolarla sığınak ve tüneller inşa etti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading