Yandex Metrica

Daron Acemoğlu'ndan darbe bildirisi: Erdoğan'ı indirmek yetmez, inşaat sektörü ve medyanın üstünden geçmek lazım!

Daron Acemoğlu'ndan darbe bildirisi: Erdoğan'ı indirmek yetmez, inşaat sektörü ve medyanın üstünden geçmek lazım!

'Demokrasi beşiği' diye pazarlanan ABD'den yeni bir darbe bildirisi geldi. Yedili Masa'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mutemet finansçısı Daron Acemoğlu, zehir zemberek bir yazıyla muhalefete buyruklar sıraladı.

Dünya

01.04.2024, 21:55

Yedili Masa'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 'Türk ekonomisinin kurtarıcısı' olarak lanse edilen Daron Acemoğlu, ikamet ettiği ABD'den zehir zemberek bir bildiriye imza attı. 

New York merkezli Project Syndicate adlı platformda yayınladığı makalede Prof. Acemoğlu, Türkiye'de kapsamlı dönüşüm için "Erdoğan'ı indirmenin yetmeyeceğini", "depremde yıkılan binaları AK Parti hükümetlerinin inşa ettiğini", "başta inşaat sektörü olmak üzere medya kurumlarının restorasyonunun şart olduğunu" ileri sürerek "Seçimi muhalefet koalisyonu kazansa bile hükümetin değişmesi Türkiye'nin sorunlarını çözmeye yetmeyecektir. Ülke kurumlarının yeniden inşa edilmesi gerekiyor ve inşaat lobisi küçültülmeden bu süreç tamamlanamaz" dedi. 

Acemoğlu'nun finans uzmanı Cihat Tokgöz ile birlikte imza attığı yazı, Kanada merkezli The Globe and Mail gazetesinde de yayınlandı. 

6 Şubat deprem felaketinde yıkılan binalardan bahsederken açıkça yalan söyleyen Acemoğlu, "Son depremler 18 binden fazla binayı yıktı ve 280 bin binayı ölümcül şekilde hasara uğrattı. Bunun nedeni yönetmeliklere uyulmamasıydı. Yıkılan binaların çoğu 1999'dan sonra inşa edildi" ifadesini kullandı. 

Acemoğlu'nun yıkılan binalara ilişkin pek çok resmi açıklamayı neden dikkate almadığı bilinmiyor ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum buna ilişkin şu bilgiyi vermişti: "Yıkılan binaların yüzde 96'sı 1999 öncesi inşa edilmiş yapılardan oluşuyor."

Yolsuzluğa bulaşan inşaat sektörünün hükümetle ilişki içinde olduğunu, bu sektörün gereğinden fazla büyüyerek siyasete etki ettiğini ileri süren Acemoğlu, medyanın 6 Şubat'ta meydana gelen felaketten hükümeti sorumlu tutmadığına dikkat çekti. Bunu Erdoğan'ın medya üzerindeki gücüne bağlayan Acemoğlu, 14 Mayıs'ta seçimleri muhalefet kazandığı takdirde Kemal Kılıçdaroğlu yönetimine şu buyrukları yolladı:

"Ülkenin kurumlarının yeniden inşa edilmesi gerekiyor. İnşaat lobisi küçültülmeden bu süreç tamamlanamaz. Stadyumlarda bile taraftarlar 'hükümet istifa' diye bağırıyor. Bu, seçmen nezdinde geniş bir değişim arzusunu ortaya koyuyor. Politik değişim talepleri beklenmedik yerlerden ortaya çıkabilir ve milyonlarca insana umut verebilir. Gerçek değişimin gerektirdiği şey yeni bir hükümetten çok daha fazlasıdır. Türk demokrasisini yeniden inşa etmek için Türklerin Sayın Erdoğan'ı görevden alması gerekiyor. Ardından inşaat lobisiyle yüzleşilmeli ve medyadan başlayarak temel kurumlar restore edilmeli."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading