Cumhurbaşkanı istifa etti: Türkiye yanlısı muhalefet istediğini aldı! O ülke erken seçime gidecek!

Gürcistan'ın ayrılıkçı özerk bölgesi Abhazya'da Türkiye yanlısı olarak bilinen muhalefet günlerdir sürdürdükleri baskının meyvesini aldı. Öyle ki Rus yanlısı bir yasa siyaseti hayali olan Abhazya Cumhurbaşkanı Aslan Bjania istifa etti. Ülke erken seçime gidecek...
Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da "Türk yanlısı" muhalefetin 'Rusya' isyanı sonuç verdi. Moskova ile 30 Ekim'de imzalanan yatırım anlaşmasına tepki gösteren muhalifler hatırlanacağı üzere parlamentoyu basmış ve yasa teklifinin geri çekilmesi ve Cumhurbaşkanının istifa etmesi yönünde protestolar düzenlemişti.
Türkiye yanlısı olarak bilinen muhalefet önderliğinde çok sayıda protestocu anlaşmanın milletvekillerinin onayına sunulacağı Abhazya parlamentosu önünde toplanmış ve erken seçim sloglanları atmıştı.
CUMHURBAŞKANI İSTİFA ETTİ, MUHALEFET KAZANDI
Abhazya'da haftalardır süren protestolar dün parlamento binasına yapılan baskın ile zirveye çıktı. Yaşanan gelişmeler üzerine sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Abhazya Cumhurbaşkanı Aslan Bijanya istifa ettiğini duyurdu.
İstifa dilekçesinin altına Bijanya, "Ülkede istikrar ve anayasal düzenin korunması amacıyla istifa ediyorum." notunu düştü.
PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?
30 Ekim'de Abhazya ile Rusya arasında imzalanan yatırım anlaşması ile başlayan protestolar her geçen gün büyüyerek katlandı.
Rusya ile yapılan anlaşmaya tepki gösteren muhalefet destekçileri köprüleri ve yolları kapatmış, Abhazya'nın sözde parlamento binasını basmıştı.
Öyle ki Sokhumi kentindeki parlamento binasının önünde toplanan protestocular, Rusya ile 'yatırım anlaşmasının' onaylanmasına karşı çıkmıştı. Göstericiler, güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen parlamento binasına girerek Devlet Başkanın Ofisi'ni ele geçirmişti.
İSYAN ÇIKARAN ANLAŞMADA NELER VAR?
Bölgeyi yangın yerine çeviren 'yatırım anlaşması', Rus şirketlerinin Abhazya’da özellikle konut ve turizm sektöründe yatırım yapmasını destekliyordu.
Rus yatırımcılar bölgede konut, ofis, mağaza ve eğlence mekanları açmayı planlıyordu. Anlaşma, inşaat malzemeleri ithalatında gümrük muafiyeti, enerji tedarikinde kolaylıklar, KDV indirimleri ve yabancı işgücü kotası gibi avantajlar sağlayacaktı.
Anlaşma kapsamında Rus yatırımcılar, sözde Abhazya yönetimi tarafından sağlanan arazileri, banka kredileri için teminat olarak kullanma hakkına da sahip olacaktı.
Rusya ile yapılan bu anlaşmanın Abhazya’daki ekonomik durumun istikrara kavuşturucağını savunan sözde Abhazya yönetimine tepki gösteren muhalefet ise, anlaşmanın felaket olacğaını düşünüyordu. Rus şirketlerinin Abhazya’da toprak sahibi olmasının halkın çıkarlarına ters düştüğünü savunan muhalefete göre, bu yatırımlar bölge ekonomisinde dengesizliğe ve büyük krizlere sebep olabilir.
"BİZİ TÜRKLER KORUSUN"
Tüm bunların yanı sıra Kafkasya'dan yükselen bir ses ise gündemi iyiden iyiye karıştırdı. Öyle ki Rusya-Gürcistan arasındaki gelişmeler bölgesel bir kriz endişesini tırmandırırken, Gürcistan eski devlet bakanlarından Paata Zakareishvili dikkat çekici bir açıklamada bulundu.
Zakareishvili, Türkiye’nin hava sahalarını korumasını isteyerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin Gürcistan’a gelmesi teklifinde bulundu.
Zakareishvili, Türk ordusunu Abhazya'ya davet ederek, "Bakın, Türkler şu an Kosova'da; Rusya'ya Türkiye'nin, yani NATO'nun bizi koruduğunu göstermemiz gerekiyor. Azerbaycan ve Türkiye hava sahalarını ortak koruyor. Biz niye onlara dahil olmuyoruz? Neden Türkiye'den hava sahamızı korumasını istemiyoruz?” dedi.
ABHAZYA MECLİSİ'NDE DİKKAT ÇEKEN TÜRKİYE BELGELERİ
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı binasına baskın düzenleyen Abhaz muhaliflerin, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan belgeler buldukları iddia edildi.
Söz konusu belgelerde Türkiye'den gelecek olan Abhaz asıllı Türk vatandaşlarının, vatandaşlık almasının kısıtlanmasını içeren kararlar yer aldığı belirtildi.
Belgenin ortaya çıkmasıyla birlikte Abhazya'daki muhalifler, olaya tepki göstererek Rus ve Ermenilere vatandaşlık verilmeye çalışıldığını, etnik yapının değiştirilmek istendiğini iddia etti.
SADECE 6 ÜLKE TANIYOR
Yaklaşık 250 bin kişilik nüfusuyla Abhazya, bağımsız bir devlet olduğunu savunsa da, bölgeyi Rusya ve beş ülke dışında hiçbir ülke tanınmıyor.
Abhazya’nın ekonomisi de büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı durumda.
