Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazze'deki kıtlık riskine dikkat çekti: 'Nüfusun yüzde 96'sı sağlıklı gıda ve suya erişemiyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'deki insani drama dikkat çekti ve bölgedeki durumun felaket boyutunda olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Gazze nüfusunun yüzde 96'sı, diğer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan sağlıklı gıda ve suya erişemiyor." dedi.
G20 Liderler Zirvesi için Brezilya'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, programına devam ediyor. Rio de Janeiro kentindeki Modern Sanat Müzesi'nde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi programı kapsamında Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele Oturumu'na katılan Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yan yana oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lavrov ile bir süre sohbet etti.
Brezilya'da İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü katliamı hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'deki kıtlık riskine dikkat çekti ve riskin felaket düzeyine ulaştığını söyledi. Gazze nüfusunun yüzde 96'sının yani 2 milyondan fazla kişinin sağlıklı gıda ve suya erişemediğini de hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin bölgeye yaptığı insani yardımlar hakkında da bilgi verdi. Türkiye'nin bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan'a yapılan yardımların ise 1300 tonu geçtiğine dikkat çekti ve Gazze için ateşkes çağrısı yaptı. Erdoğan, "Gazze'de yaşanan insani felaket karşısında bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum." dedi.
LULA DA SİLVA İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde ilk olarak Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile görüştü. Erdoğan, görüşmede, BM'nin Gazze başta olmak üzere dünyadaki çatışmaları engelleyemediğini, krizlere çözüm üretmekte yetersiz kaldığını, Brezilya'nın G20 dönem başkanlığında Küresel Yönetişim Reformu'nu gündeme getirmesinin isabetli olduğunu vurguladı. Erdoğan ayrıca Brezilya'nın İsrail saldırganlığı karşısındaki duruşunun takdire şayan olduğunu, Türkiye'nin İsrail'e silah ve mühimmat satışının engellenmesi için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde girişim başlattığını, Filistin'de kalıcı ateşkesin tesisi, insani yardımların kesintisiz şekilde bölgeye ulaştırılması ve iki devlet temelinde adil bir çözüm için Türkiye’nin elinden geleni yapmaya devam edeceğini belirtti.