Cüce denizaltılar sahneye çıkmaya hazır: Bir değil, iki değil tam 11 tane!
Ezeli rakibi Hindistan, deniz donanmasını güçlendirirken bundan geri kalmak istemeyen Pakistan hükümeti, Asya'nın en büyüğü olmaya hazırlanıyor. Çılgın cüce denizaltı projelerinin ifşa olmasına aldırış etmeyen yönetim bir değil, iki değil tam 11 denizaltı üretiminine hız kazandırdı.
Ülkede Hint Donanması tarafından işletilen tek liman hayata geçirilip Süveyş Kanalı'nın doğusundaki en büyük deniz üssü olmaya hazırlanırken, Pakistan hükümeti de su üstü filosunu 11 denizaltıdan oluşan bir su altı filosuyla destekleyip 50 savaş gemisine çıkararak Asya'nın en büyüğü olmak için kollarını sıvadı.
Pakistan Donanması'nın üretmeyi hedeflediği 50 su üstü gemisinden 20'sinin fırkateyn ve korvet gibi “büyük su üstü gemileri” olması bekleniyor. Son derece iddialı askeri plan, Aden Körfezi'yle Malakka Boğazı arasında kalan Hint donanmasıyla bir miktar eşitlik sağlamayı amaçlıyor. Pakistan Donanması'nın operasyon alanı ezeli düşmanı kadar geniş olmasa da Hint alt kıtasında önemli bir bölgesel güç konumunda.
Hint donanmasının deniz filosunu güçlendirme kararını doğrudan bir tehdit olarak gören Pakistan, denizlerdeki üstünlüğü rakibi Hindistan'a kaptırmak istemiyor. Quwa'da yer alan bir makalede Pakistan savunma sanayinin hala çoğu gemi inşası ve deniz alt sistemi için anahtar teslim destek sunamadığının altı çizildi.
RAKİBİ HİNDİSTAN DENİZ ÜSSÜ İNŞA EDİYOR
Karaçi Tersaneleri ve Mühendislik İşleri (KSEW) gelecekte daha büyük ve daha iyi savaş gemileri inşa etmek için kapasitesini arttırmaya yönelik çalışmalarına hız kazandırdı. İlginç olan ise Hindistan'ın, ABD Donanması'nın Virginia'daki geniş Norfolk deniz üssüne benzer bir deniz üssü inşa ediyor olması.
INS (Hint Donanma Gemisi) Kadamba olarak adlandırılan Seabird Projesi, sadece Donanma tarafından kontrol edilen bir limana sahip ilk operasyonel üs ünvanına sahip. Bu sayede Hindistan, ticari gemilerin hareketi konusunda endişe duymadan operasyonel filosunu konumlandırma ve manevra yapma potansiyeline sahip.
Hint Donanması Hint Okyanusu Bölgesi'ndeki ilk müdahale gücü olarak konumunu sağlamlaştırırken, INS Kadamba ona dünyanın en işlek deniz yollarından birine yakın olma ve Pakistan'ın savaş uçaklarının saldırı menzilinin dışında olma avantajını sunuyor. Burası uçak gemisi, muhripler, hayalet fırkateynler ve denizaltıları barındırabilecek doğal bir deniz üssü. Üssün ana işlevleri arasında su üstü ve denizaltı filosunun bakımı, revizyonu ve onarımı yer alıyor.
PAKİSTAN DONANMASINI GÜÇLENDİRİYOR
2015 yılında daha büyük bir donanma için vizyonunu ortaya koyan Pakistan, 2015 yılında Çin'den sekiz adet S26 havadan bağımsız tahrik (AIP) donanımlı Hangor sınıfı denizaltı (SSP) satın almak üzere sözleşme imzaladı. Bu proje kapsamında Pakistan dört botu KSEW'de, geri kalanını ise Çin Gemi İnşa Sanayi Şirketi'nde üretilecekti.
İlk dört tekne 2023 yılına kadar teslim edilecek, KSEW'den gelecek son dört tekne ise 2028 yılına kadar teslim edilecekti. Fakat ekonomik problemler ve motorun ihracatı için Almanya'dan onay alma konusundaki engeller projeyi geciktirdi. Bunlara ek olarak, Pakistan için sekiz Hangor II denizaltısından ilki Nisan 2024'te Wuhan'daki Wuchang Gemi İnşa tersanesinde denize indirildi.
2017 yılında sipariş edilen gemi asansörü, KSEW'in karada 13 gemi üretmesine, gövdeleri denize indirme ve deniz denemeleri için tersanelere taşımasına olanak sağlıyor. KSEW'in 8.000 tona kadar gemileri destekleyebilecek kapasiteye sahip olması, gelecekte fırkateyn, muhrip ya da yardımcı gemiler gibi daha ağır gemilerin inşasına yönelebileceğine işaret ediyor.
Pakistan Donanması için Babur sınıfı dört korvet inşa eden KSEW, ilk iki gemi olan PNS Badar ve PNS Tariq'i 2022 ve 2023 yıllarında denize indirdi. Sınıfın ikinci gemisi olan PNS Badar, Mayıs 2022'de KSEW tarafından denize indirilirken, dördüncü gemi Karaçi tersanesinde halen yapım aşamasında.
Sınıfın birinci ve üçüncü gemileri ise Türkiye'de inşa edilmiş, dört geminin de 2025 yılına kadar Pakistan Donanması ile operasyonel alanlarda kullanılması bekleniyor.
CÜCE DENİZALTILAR İFŞA OLMUŞTU
KSEW teranesinin uydu görüntülerinde yeni bir küçük denizaltının görüldüğü tespit edildi ve doğrulandı. Pakistan Donanması denizaltının özellikleri hakkında bilgi vermedi fakat cüce denizaltıların sığ su operasyonları ve Deniz Özel Kuvvetleri konuşlandırmaları yapması muhtemel.
Cinnah sınıfı fırkateynler inşa edecek ve Pakistan Donanması, ASFAT (askeri fabrika ve tersane yönetimi) ile şartnamelerine göre yeni bir fırkateyn tasarlamak üzere bir sözleşmeye imza attı. Bu kapsamda Cinnah sınıfından dört gemi inşa edilecek.
Pakistan Donanması ayrıca Türk STM-500 Sığ Su Taarruz Denizaltısı ile de ilgilendiğini açıklamıştı. Bu denizaltılar Özel Kuvvetlerin konuşlandırılması ve mayın harbi yetenekleri için kullanılmakta.