Cüce denizaltılar gün sayıyor! Bir değil iki değil tam 11 tane!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği Pakistan, Asya'nın en büyüğü olmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda ifşa olan cüce denizaltı projesi için geri sayıma geçildi. 2030 yılında devreye girecek Hangor sınıfı denizaltılar, Pakistan'ın filosuna güç katacak.
Pakistan çılgın cüce denizaltı projesini hayata geçirip Asya'nın en büyüğü olmayı hedefliyor! Pakistan Donanması'nın üretmeyi hedeflediği 50 su üstü gemisinden 20'sinin fırkateyn ve korvet gibi “büyük su üstü gemileri” olması bekleniyor. Son derece iddialı askeri plan, Aden Körfezi'yle Malakka Boğazı arasında kalan Hint donanmasıyla bir miktar eşitlik sağlamayı amaçlıyor
Ezeli düşmanı Hindistan'ın deniz filosunu güçlendirme kararını doğrudan bir tehdit olarak gören Pakistan, denizlerdeki üstünlüğü rakibi Hindistan'a kaptırmak istemiyor. Quwa'da yer alan bir makalede Pakistan savunma sanayinin hala çoğu gemi inşası ve deniz alt sistemi için anahtar teslim destek sunamadığının altı çizildi.
HİNDİSTAN'IN DENİZ ÜSSÜ
Hindistan gelecekte daha büyük ve daha iyi savaş gemileri inşa etmek için kapasitesini arttırmaya yönelik çalışmalara başladı. Durumu ilginç kılan ise Hindistan'ın, ABD Donanması'nın Virginia'daki geniş Norfolk deniz üssüne benzer bir deniz üssü inşa ediyor olması.
Hint Donanma Gemisi Kadamba olarak adlandırılan Seabird Projesi, sadece Donanma tarafından kontrol edilen bir limana sahip ilk operasyonel üs ünvanına sahip. Bu sayede Hindistan, ticari gemilerin hareketi konusunda endişe duymadan operasyonel filosunu konumlandırma ve manevra yapma potansiyeline sahip.
Hint Donanması Hint Okyanusu Bölgesi'ndeki ilk müdahale gücü olarak konumunu sağlamlaştırırken, INS Kadamba ona dünyanın en işlek deniz yollarından birine yakın olma ve Pakistan'ın savaş uçaklarının saldırı menzilinin dışında olma avantajını sunuyor.
Burası uçak gemisi, muhripler, hayalet fırkateynler ve denizaltıları barındırabilecek doğal bir deniz üssü. Üssün ana işlevleri arasında su üstü ve denizaltı filosunun bakımı, revizyonu ve onarımı yer alıyor.
CÜCE DENİZALTI PROJESİNDE GERİ SAYIM BAŞLADI
Hindistan'ın deniz üssü projesine çılgın denizaltı projesi ile karlılık veren Pakistan Donanması, son yıllarda Hava Bağımsız İtki (AIP) teknolojisini benimseme konusunda Hindistan’ı geride bırakmış durumda. Çin yapımı Hangor sınıfı(Cüce denizaltı) denizaltıların, Pakistan Donanması’na katılmasıyla bu alandaki liderliği pekiştireceği belirtiliyor.
Hindistan, P-75 Scorpene projesi kapsamında altıncı ve son denizaltısını filosuna eklemiş olsa da, Pakistan’ın teknolojik açıdan gerisinde kalıyor. Ayrıca Hindistan donanmasında modern teknolojiyle donatılmış herhangi bir denizaltı bulunmuyor. Oysa Pakistan, Fransız yapımı Agosta-90B sınıfı üç denizaltıyı (PNS Khalid, Saad ve Hamza) çoktan filosuna dahil etmiş durumda.
Çin yapımı Hangor sınıfı denizaltılarının 2030’larda Pakistan Donanması’na katılması bekleniyor. Bu denizaltılarla birlikte Pakistan’ın AIP teknolojisiyle donatılmış denizaltı sayısı 11’e çıkacak. Pakistan’ın denizaltı filosu, gelecekte daha güçlü bir donanma yaratmayı hedefliyor.
Hangor sınıfı denizaltıları, Pakistan’ın denizaltı savaşı yeteneklerini önemli ölçüde artırarak, denizaltı operasyonları konusunda daha güçlü bir kapasiteye sahip olmasını sağlayacak. Pakistan Donanması'nın hedeflerinden biri, filo büyüklüğünü 50 savaş gemisine çıkararak, 20 ana gemi, fırkateyn ve korvetle deniz gücünü güçlendirmek.
Amiral Naveed Ashraf, Pakistan Donanması’nın Başkomutanı, Çin medyasına verdiği demeçte Hangor sınıfı denizaltılarının inşa sürecinin planlandığı gibi ilerlediğini belirtti. Ashraf, bu denizaltıların Pakistan’ın deniz gücünü önemli ölçüde artıracağını ve donanmanın çok çeşitli operasyonları gerçekleştirme yeteneğine sahip olacağını vurguladı. Ayrıca, "Proje planlandığı şekilde ilerliyor ve bu denizaltıları yakında Pakistan Donanması filosunda göreceğiz," dedi.
Pakistan Donanması, yalnızca denizaltı filosunu değil, aynı zamanda genel deniz gücünü de artırmak için kapsamlı bir genişleme planı yürütüyor. Bu plan çerçevesinde, 50 savaş gemisinden oluşacak bir filo kurmayı hedefliyor. Yeni denizaltılar, Pakistan'ın deniz kuvvetlerine önemli bir stratejik avantaj sağlayacak.
HEDEF: ASYA'NIN TEK HAKİMİ OLMAK
Pakistan'ın bu teknolojik üstünlüğü, Hindistan’ın deniz gücüyle karşılaştırıldığında büyük bir stratejik fark yaratabilir. Hindistan’ın filosu, modern AIP teknolojisiyle donatılmış denizaltılardan yoksunken, Pakistan, üç Fransız yapımı Agosta-90B denizaltısı ile teknolojik açıdan çok daha ileri bir seviyede bulunuyor.
Pakistan, denizaltı filosunu güçlendirirken aynı zamanda, bölgedeki deniz güvenliğini sağlama adına stratejik adımlar atmaya devam ediyor. Hangor sınıfı denizaltılar ve AIP teknolojisi ile Pakistan, denizaltı savaşında üstünlük sağlamayı amaçlıyor.
