Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çin-Tayvan geriliminin dozu artıyor! ABD'li kilit isim olaya müdahil olacak

Çin-Tayvan geriliminin dozu artıyor! ABD'li kilit isim olaya müdahil olacak

Geçtiğimiz aylarda ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrası Çin ile Tayvan arasında bir gerilim başlamıştı. Egemenlik ihtilafı dolayısı ile patlamaya hazır bölge olan Çin-Tayvan hattına yapılan ziyaretin bir benzerinin Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı Kevin McCarthy tarafından yapılacağı bildirildi. Bu hamle sonrası Çin-Tayvan geriliminin had safhaya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Dünya

23.01.2024, 22:17

Bir önceki Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi'nin ağustos ayında Tayvan'ı ziyaret etmesi sonrası, Tayvan-ABD ile Çin arasında hakimiyet gerilimi yaşanmıştı. 

Söz konusu gerilimi artıracak yeni hamle ABD'den geldi.  ABD'nin yeni seçilen Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin, bu yıl içinde Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ı ziyaret edeceği ileri sürüldü.

Hamas liderlerinden Hamdan duyurdu: İsrail ateşkes için kararını verdi Haberi Görüntüle

ZİYARET BAHAR AYLARINDA OLACAK 

ABD Kongresi'ndeki gelişmelere dair haberleri ile bilinnen yayın kuruluşu 'Punchbowl News'e dayandırılan haberde, ABD Savunma Bakanlığı'nın McCarthy'nin olası ziyaretiyle ilgili hazırlıklar yürüttüğü bildirildi. "Hazırlıklara doğrudan dahil olan bir yetkili"ye dayandırılan haberde, Beyaz Saray yetkililerinin, "ziyaretin bahar aylarında gerçekleşmesini bekledikleri" aktarıldı.

Katliamın baş ortağı ABD'den Gazze hassasiyeti: 'Filistinli sivilleri korumak ahlaki... Haberi Görüntüle

İLK İCRAATİ ÇİN İLE REKABETİ ÖNCELEMEK OLDU 

McCarthy liderliğindeki yeni meclis yönetimi, ilk icraatlarında Çin ile rekabeti öncelikli hale getireceklerinin işaretini vermişti. Yeni Kongrenin ilk yasama faaliyetlerinden biri, Temsilciler Meclisinde "ABD-Çin Rekabet Özel Komitesi"nin kurulması olmuştu. Komitenin başına, Tayvan'ın savunmasını desteklemenin gereğini vurgulayan Cumhuriyetçi Partili Mike Gallagher getirilmişti.

Soykırımın ortakları ters düştü! Biden, Netanyahu'yu uyardı: Büyük bir hata... Haberi Görüntüle

PEKİN YÖNETİMİ TAYVAN'IN KENDİ TOPRAĞI OLDUĞUNU İDDİA EDİYOR 

Tayvan'ı Çin topraklarının parçası olarak gören Pekin yönetimi, ABD'den bu denli üst düzey siyasi bir ismin ihtilaflı adayı ziyaret etmesinin egemenlik haklarını ihlal edeceğini öne sürerek ziyaretin gerçekleşmesi halinde buna "askeri karşılık dahil" kararlı yanıt verecekleri ve Washington'ın olası sonuçlara katlanacağı uyarısında bulunmuştu.

Doğu Asya'da gerilim yeniden tırmandı! Çin savaş uçakları Tayvan semalarında Haberi Görüntüle

PELOSİ TÜM UYARILARA RAĞMEN GİTMİŞTİ 

Pelosi, Çin'in tüm uyarılarına rağmen 2-3 Ağustos 2022'de adayı ziyaret etmiş, Pekin sözcüleri, ziyareti "provokasyon" olarak niteleyerek sert tepki göstermişti. Çin yönetimi ziyaret nedeniyle Pelosi ve ailesine de yaptırım kararı alırken ABD yönetimiyle bazı ikili diyalog ve işbirliği mekanizmalarını askıya almıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading