Yandex Metrica

Çin 'sizi mahvederiz' dedi: Gerçek füzeler ateşleniyor! Japonya, Pakistan ve İran'dan destek geldi

Çin 'sizi mahvederiz' dedi: Gerçek füzeler ateşleniyor! Japonya, Pakistan ve İran'dan destek geldi

ABD'li Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti Tayvanlıların hayatını daha da zorlaştırdı. Ada çevresini tatbikatlarla kuşatan Çin, "Bağımsızlık arayışına girmek mahvınıza ve felaketinize yol açar" diyerek tehdit mesajı yayınladı.

Dünya

23.01.2024, 19:37

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti Tayvanlıların yaşamını daha da zorlaştıracak gibi görünüyor. Pelosi, Çin'e komşu adadan bugün ayrıldı ama Tayvanlılar için zor günler daha yeni başlıyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) ziyarete tepki olarak Tayvan çevresindeki 6 bölgede gerçek mühimmatla tatbikat yapacağını ilan etti ve dün geceden beri uzun menzilli füzeleri ateşlemeye başladı. 

J-20 savaş uçaklarını da Tayvan semalarında uçuran Pekin, 7 Ağustos'a kadar ada halkını her yönden kuşatacağını ilan etmiş oldu. Pelosi'nin ziyareti öncesi "Uçağını vururuz" tehdidi savuran ancak dün bu yönde herhangi bir hamle yapamayan Çin, Tayvan yönetimini tehdit etmeyi sürdürüyor. 

Çin Devlet Konseyi'nin Tayvan İlişkileri Dairesi, Pelosi'ye şeref madalyası takdim eden Tayvan lideri Tsai Ing-wen'i sert bir dille uyardı. Bir bildiri yayınlayan Pekin, "Provokatif eylemlerle ve dış güçlerle bir olarak 'bağımsızlık' arayışına girmek mahvınıza ve Tayvan'ın felakete sürüklenmesine yol açar" ifadelerini kullandı. 

Çin donanmasına ait gemiler Tayvan adası çevresinde tatbikata katıldı.

Tayvan liderinin Pelosi'ye şeref madalyası armağan ettiği görüşmede 'demokrasinin savunulması' mesajı öne çıkmıştı. Tayvan'ın Çin'in artan askeri tehditlerine boyun eğmeyeceğini vurgulayan Tsai, "Ülkemizin egemenliğini kararlılıkla koruyacak, aynı zamanda demokrasi adına hattı müdafaayı sürdüreceğiz" ifadesini kullanmıştı.

İspanyol siyasetçi Belarra'dan AB'ye 'ikiyüzlülük' eleştirisi: 'İsrail Nazizm ile yarışıyor' İspanyol siyasetçi Belarra'dan AB'ye 'ikiyüzlülük' eleştirisi: 'İsrail Nazizm ile yarışıyor' Haberi Görüntüle

JAPONYA: O TATBİKATTAN ENDİŞELİYİZ

Çin medyası, olası çıkarma harekatında kullanılacak amfibi zırhlı birliklerin görüntülerini yayınladı.

Çin-Tayvan geriliminin bir savaşa dönüşmesi için en 'hevesli' ülkelerden biri olan Japonya ise ada çevresindeki tatbikatlar konusunda Pekin'i uyardı. Kyodo News'te yer alan habere göre, Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın sadece Japonya'nın değil, dünyanın güvenliği için de önemli olduğunu söyledi.

Matsuno, "Tayvan ile ilgili sorunların diyalog yoluyla barışçıl bir şekilde çözüleceğini umuyoruz" dedi. Tayvan yakınlarındaki askeri tatbikatlarla ilgili endişelerini Çin'e ileten Japonya, tatbikat yapılan alanların münhasır ekonomik bölgesi (MEB) ile çakıştığını bildirdi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Asya turu kapsamında Japonya'yı da ziyaret etmesi bekleniyor. 

Türkiye'nin Gazze'ye gönderdiği yardımlar Mısır'ın El-Ariş Limanı'na indiriliyor Türkiye'nin Gazze'ye gönderdiği yardımlar Mısır'ın El-Ariş Limanı'na indiriliyor Haberi Görüntüle

PAKİSTAN VE İRAN'DAN ÇİN'E DESTEK

Nancy Pelosi, Tayvan'dan ayrılmadan önce New Taipei'deki Jing-Mei Beyaz Terör Anıt Parkı'nı ziyaret etti.

Bu arada Pekin yönetimiyle yoğun ticari ilişkileri bulunan kardeş ülke Pakistan’dan Çin'e destek mesajı gelmesi dikkat çekti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’da yaşanan son gelişmelerle ilgili derin endişe duyulduğunu aktararak tek Çin politikasına bağlılığını bildirdi. Açıklamada, Pakistan’ın tek Çin politikasına bağlılığı vurgulanarak Çin’in egemenlik ve toprak bütünlüğüne kesin destek yinelendi.

Ardından bir açıklama da Tahran'dan geldi. Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretini kınayan İran, 'tek Çin politikasına tereddütsüz destek verdiklerini' bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yazılı açıklamasında, "İran, ülkelerin toprak bütünlüğüne saygıyı dış politikasının temeli olarak görüyor. Bu çerçevede de tek Çin politikasına tereddütsüz destek veriyor" ifadelerini kullandı.

Son dönemde ABD yönetiminin Çin'in iç işlerine müdahale etmeye çalıştığını belirten Kenani, "Washington'un tek taraflı ve ülkelerin egemenliğini ihlal eden adımlarının sadece istikrarsızlığın artmasına ve ülkeler arasındaki ihtilafların daha da alevlenmesine yol açtığını" vurguladı.

O markanın ürünlerinde Uygur Türklerinin kanı var: Çinli giyim markasına Doğu Türkistan boykotu O markanın ürünlerinde Uygur Türklerinin kanı var: Çinli giyim markasına... Haberi Görüntüle

RUSYA: 'NE İSTERSEM YAPARIM' MANTIĞI

Pelosi'nin Tayvan ziyaretine bir tepki de Moskova'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bu, (ABD'nin) herkese her şeyin cezasız kalındığını kanıtlama ve her şeyin yapılabildiğini gösterme arzusu" dedi. Myanmar'ı ziyareti esnasında konuşan Lavrov, "Bu ziyaret, Ukrayna durumuyla ilgili konuştuğumuz aynı çizgiyi yansıtıyor. Bu konuda hiç şüphem yok. Ne istersem yaparım mantığı. Bunun Çin için ne anlama geldiğini çok iyi bilerek, boş yere tahrik edici bir unsur yaratmak için başka bir neden görmüyorum" diye konuştu. 

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'a Papua Yeni Gine'den cevap 'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'a Papua Yeni Gine'den cevap Haberi Görüntüle

ÇİN ORDUSUNDAN PROPAGANDA KLİBİ

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading