Yandex Metrica

Çin Komünist Partisi, 100. kuruluş yıldönümünü kutladı

Çin Komünist Partisi, 100. kuruluş yıldönümünü kutladı

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Komünist Partisi'nin 100. kuruluş yıldönümünde konuştu: Tayvan'la birliği korumak değişmez ilkemiz.

Dünya

23.01.2024, 17:36

Çin Halk Cumhuriyeti’nde yönetimi elinde tutan Çin Komünist Partisi (ÇKP) 100. kuruluş yıldönümü kutlamalarını başkent Pekin’deki ünlü Tiananmen Meydanı’nda binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirdi.

Çin ordusunun bütün birimlerinin katıldığı törende, askeri geçit törenleri de icra edildi.

Kutlama töreninde kalabalığa bir konuşma yapan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping , ÇKP ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin iç ve dış politikasına dair mesajlar verdi.

Komuşmasında, Çin’in hızlı bir kalkınma yoluna girdiğine ve bundan geri dönüş olmayacağına vurgu yapan Cinping, “Çin halkı sadece eski dünyayı yok etmekle kalmadı, yeni bir dünya da yarattı. Çin’i ancak sosyalizm korur” dedi.

“Tayvan ile yeniden birleşme değişmez ilkemiz”

Cinping, “Çin halkı hiçbir yabancı güce asla boyun eğmez. 1.4 milyar Çinli ile beraber doğru bir kalkınma yolunda ilerliyoruz” diye konuşurken, Çin’in savunma gücünü daha fazla modernize etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmasında Çin’in Tayvan üzerinde hak iddia etmesi nedeniyle yaşanan sorunlara da değinen Cinping, “Tayvan ile yeniden birleşmek, partimizin değişmez ilkesidir” diyerek, Çin’in bu iddiasından vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Tayvan’ın bağımsızlığı için yapılan planların Çin halkı tarafından kararlılıkla ezileceğini öne süren Cinping, konuşmasında, “Her iki yakadaki (Çin-Tayvan) erkek ve kız evlatlarımız, Tayvan’ın bağımsızlık planlarını ve ülkemizin bölünmesi planlarını kararlılıkla ezmeli ve birlikte olmalı” şeklinde konuştu.

ÇKP 100 yaşında

Çin’de yönetimi elinde tutan Çin Komünist Partisi, 1921 yılında kuruldu ve II. Dünya Savaşı sırasında Çin’in verdiği savaşlarda önemli roller oynadı.

Savaş, ÇKP’nin Çin’i domine etmesine yararken parti Mao Zedung liderliğinde 1 Ekim 1949’da ülkede yönetimi ele geçirdi.

Yaklaşık 100 milyon üyeyle dünyanın en fazla üyeye sahip partisi konumundaki ÇKP’nin başında aynı zamanda Devlet Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon Başkanı olan Şi Cinping bulunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading