Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çin, G7 Zirvesi sonuç bildirgesine tepki gösterdi

Çin, G7 Zirvesi sonuç bildirgesine tepki gösterdi

G7 zirvesi geçtiğimiz gün sona erdi fakat sonrasındaki yankılar da öncesindekiler kadar ses getiriyor. Zirvenin karşı bir cephe geliştirmek istediği Rusya ve Çin, hedefe konulmaktan son derece rahatsız.

Dünya

23.01.2024, 21:56

Çin, İngiltere'de düzenlenen G7 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde yer alan, insan hakları konusundaki tutumu ve ekonomideki "piyasa dışı davranışlarına" yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Çin Küresel Televizyon Ağı'nda (CTGN) yer alan habere göre, Çin'in Londra Büyükelçiliği, zirve bildirisindeki eleştirilere yönelik bir açıklama yaptı.

ÇİN, SİNCAN UYGUR ÖZERK BÖLGESİ'NDE YAŞANANLARI İNKAR ETTİ

Yapılan açıklamada, sonuç bildirgesinde yer alan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan hakları ihlalleri ve zorla çalıştırmayla ilgili iddiaların, gerçekleri çarpıttığı savunuldu.

Açıklamada Sincan bölgesinde "yaşam kalitesinin yıllar içinde arttığı" kaydedilirken, bölgede "3 milyondan fazla kişinin yoksulluktan kurtarıldığı ve ortalama yaşam beklentisinin son 60 yılda 30'dan 72'ye kadar çıktığı" anımsatıldı.

Zirvenin sonuç bildirgesinde yer alan "Çin'in ekonomide piyasa dışı pratiklere başvurduğu" yönündeki eleştirinin de haksız olduğuna dikkat çekilerek "Küresel ekonomik büyümeye üçte birden fazla katkı sağlayan Çin, yabancı girişimler için en uygun ve adil iş ortamını sağlamak için çaba göstermektedir." ifadesine yer verildi.

KURALLAR AZINLIK BİR GRUP TARAFINDAN DEĞİL, TÜM ÜLKELERE DANIŞILARAK BELİRLENMELİ

Kurallara dayalı bir uluslararası ekonomik sistemin azınlık bir grup tarafından değil, tüm ülkelere danışılarak belirlenmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Kararlar artık küçük bir grup tarafından dikte edilemez." değerlendirmesi yer aldı.

KOVİD-19'UN KÖKENİ

Çin, yaptığı açıklamada, sonuç bildirgesinde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenlerinin yeniden araştırılmasına ilişkin yapılan çağrıya da tepki gösterdi.

ABD ve bazı ülkelerdeki siyasetçilerin, hem olguları hem de bilimsel gerçekleri kabul etmemekte ısrarcı olduğu açıklamada, söz konusu kişilerin, Kovid-19'un kökenlerini araştırmak için salgının ilk ortaya çıktığı Çin'de çalışmalar yürüten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bilim heyetinin bulgularını görmezden geldiğine dikkat çekti.

Açıklamada, ayrıca Çin'in virüsün kökenine ilişkin araştırmaları engellediğine dair kanıların yanlış olduğu, Çin'in DSÖ uzmanlarını iki kez ülkeye davet ettiği ve bundan sonra da uluslararası toplumla iş birliğini sürdürmeye hazır olduğu ifade edildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading