Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çin füzeleri Tayvan üzerinden geçerken Nancy Pelosi bu kez Kore'de provokasyon yapıyor

Çin füzeleri Tayvan üzerinden geçerken Nancy Pelosi bu kez Kore'de provokasyon yapıyor

Kışkırtıcı ziyaretiyle Tayvan ile Çin'i savaşın eşiğine getiren ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bu kez Güney Kore-Kuzey Kore sınırındaki silahsızlandırılmış bölgeye gidip yeni bir provokasyona imza atacak. Çin ise Tayvan semalarını kaplayan füze atışlarına başladı.

Dünya

23.01.2024, 19:38

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bir günlük ziyareti sonrası Tayvan çevresindeki 6 bölgede tatbikat düzenleyeceğini duyuran Çin, geniş çaplı savaş oyunlarının bugünden itibaren deniz ve havada birlikte icra edileceğini, ayrıca silah atışlarının cumartesi gününe kadar süreceğini bildirdi. 

Çin devlet medyası Global Times, tatbikatları 'yeniden birleşme operasyonlarının provası' olarak niteledi. Pekin, Tayvan'ın kendisine ait olduğunu iddia ediyor ve sık sık adanın askeri operasyonla ele geçirileceğine ilişkin mesaj veriyor. 

Tatbikat hakkında konuşan askeri uzmanların görüşlerine yer veren Çin basını, "Gelecekte bir çatışma durumunda şu anda prova edilmekte olan operasyonel planların askeri harekâta çevrilmesi muhtemeldir" yorumun aktardı. 

Çin ordusunun tatbikatı Tayvan çevresindeki 6 bölgeyi kapsıyor.

Askeri kaynakların görüşlerini aktaran bir Çin gazetesi, bugünden itibaren yoğun biçimde ateşlenecek çok namlulu roketatarlar dışında uzun menzilli füzelerin de fırlatılacağını, Tayvan doğusundaki noktaları vurmak için Çin'in Fujian kıyılarından ateşlenen füzelerin ada semalarından geçeceğini, bunun 'eşi görülmemiş bir gösteri olacağını' yazdı. 

Çin ordusu, Nancy Pelosi ziyaretiyle tırmanan gerilim sırasında bir propaganda klibi yayınlamıştı. 

Blinken Netanyahu'yu uyarmış: 'Böyle giderse Gazze'de sıkışırsınız' Haberi Görüntüle

ABD KIŞKIRTMAKTAN VAZGEÇMİYOR 

Nancy Pelosi

Yapılan tüm uyarılara rağmen Tayvan ziyaretiyle bölgeyi savaşın eşiğine getiren ABD'li Nancy Pelosi, tahrik eden adımlarından vazgeçmeyeceğinin sinyalini verdi. Tayvan'ın ardından Güney Kore'ye geçen Pelosi, bu ülkenin Kuzey Kore sınırındaki 'silahsızlandırılmış bölge'yi ziyaret edecek. 

Sözkonusu hamlenin Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki gerilimi yeniden alevlendirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un nükleer başlık taşıyabilen balistik füzelerle zaman zaman gövde gösterisi yapıyor. 

Pelosi'nin provokasyonuna çanak tutmak istemeyen Güney Kore yönetimi ise ABD'li bu isimden uzak durmaya çalışıyor. Güney Kore ziyaretinde Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, 'yaz tatilinde olduğu gerekçesiyle' Pelosi ile görüşmeyeceğini bildirmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading