İsveç'te Tobias Billström 4 Eylül'de istifa etmiş, dün ise Maria Malmer Stenergard dışişleri bakanı olarak atanmıştı. Anadolu Ajansı muhabirinin sorularına cevap veren Stenergard, Türkiye ile bir NATO ortağı olarak yakın işbirliği içinde olmaya devam etmek istediğini belirterek bu işbirliğini geliştirmek için sabırsızlandığını söyledi.
Gazze'deki İsrail zulmüne de değinen İsveçli bakan, ülkesinin Filistin ve İsrail politikasını barış eksenli bir temele dayandırdığını ifade etti. Stenergard, "Öncelikle bölgede silahlar susmalı ve barış tesis edilmeli. İki devletli çözüm olmalı." şeklinde konuştu.
Ürdün'de binlerce kişi sokağa döküldü! Ey Hizbullah ve ey Kassam....ÖNCE TÜRKİYE'YE GELECEK
Rusya-Ukrayna Savaşı'nda başından beri Ukrayna'ya destek verdiklerini hatırlatan Stenergard, bundan sonraki süreçte de Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini bildirdi. Ukrayna davasını kendi davaları olarak gördüklerini söyleyen İsveçli bakan, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üyeliğini desteklediklerini ve bunun kısa sürede gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. Stenergard, "Ukrayna davası bizim davamız. Ukrayna Avrupa Birliği'ne kısa sürede üye olmalı ve Ukrayna'ya desteğimiz devam edecek."
Bu arada İsveç devlet televizyonu SVT, yeni Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard'ın ilk dış gezisini 18 Eylül'de Türkiye'ye yapacağını duyurdu.
F-35 out F-21 in! Lockheed Martin'den Asya ülkesine uyarı: Sakın...BİLLSTRÖM'ÜN İSTİFASI
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada istifa edeceğini duyurmuş, paylaşımında "Üzüntü ve gurur karışımı bir duyguyla bugün başbakana önümüzdeki hafta parlamentonun açılışında dışişleri bakanlığı görevini bırakacağımı bildirdim." ifadesini kullanmıştı. Billström, istifa kararını kolaylıkla almadığını belirterek son 25 yılın 10 yılında bakanlık yaptığını, geri kalan yıllarda da önemli görevler üstlendiğini hatırlatmıştı. Son iki yıllık döneme ilişkin "Bu iki yılda başardıklarımızdan çok mutlu olduğumu ve gurur duyduğumu da söylemek istiyorum. Öncelikle uzun ve kimi zaman zorlu bir süreçten sonra İsveç nihayet NATO’ya girdi." diyen eski bakan, hükümetin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana İsveç güvenlik politikasında tarihi bir yeniden düzenleme gerçekleştirdiğini savunmuş ve "Rusya’nın genişlemesine karşı koymak için uzun vadeli bir politika ortaya koyduk. Orta Doğu’da da durum ciddi ve İsveç, AB, ABD ve diğer ülkelerle birlikte durumu istikrara kavuşturmak için mücadele ediyor. Uzun vadede tek makul çözüm iki devletli çözümdür." demişti.
Billströ, 2022 ekim ayından beri dışişleri bakanı olarak görev yapıyordu.
Yorum Yaz