Cezayir ve Mali Fransa'ya karşı birleşti!
Avrupa'da yaşadığı dışlanma ve ülkesindeki seçim atmosferi nedeniyle dengesi bozulan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cezayir'in ardından Mali'yle karşı karşıya. Eski sömürgelerini aşağılayıcı bir dille tehdit eden Macron'un bu hamlesinin Afrika'da yeni bir dönemin kapısını açabileceği ifade ediliyor.

ABD ve İngiltere'nin kurduğu anglo-sakson ittifakı nedeniyle dışlanan Fransa lideri Macron dış politikada ve iç siyasette marjinalleşiyor. Fransa lideri ülkenin eski sömürgeleri tarafından da istenmeyen adam ilan edilmiş durumda. Paris yönetimi, Cezayir’in ardından Mali ile de karşı karşıya geldi.
CEZAYİR'İN ARDINDAN MALİ İLE GERGİNLİK
Cezayir'deki sömürge dönemi ve öncesine dair küçümseyici ve alaycı sözleri nedeniyle ülkede büyük bir öfke dalgası doğuran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu kez de ülkesinin bir diğer eski sömürgesi olan Mali'yle karşı karşıya geldi.
Fransa'nın Mali'den çekilme kararı sonrası, Rus özel güvenlik şirketi Wagner ile anlaşacağı öne sürülen Mali Başbakanı Choguel Kokalla Maiga zaten bir süredir Paris yönetiminin hedefindeydi. Maiga'nın son olarak Fransa'yı tek taraflı hareket etmekle suçladığı sözler ipleri daha da gerdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron Maiga'nın sözleri karşısında şoke olduğunu söyledi, tıpkı Cezayir'e yaptığı gibi Mali için de küçük düşürücü ifadeler kullandı.
MACRON: FRANSA OLMASA TERÖRİSTLERİN ELİNE GEÇERDİ
"Üst üste iki darbenin yaşandığı, hükümet bile olmayan bir ülkeden gelen bu utanç verici açıklamalar kabul edilemez. Mali devletinin isteği üzerine Mali'deyiz. Fransa olmasa Mali teröristlerin eline geçerdi" ifadelerini kullandı. Macron'un Mali hükümetini hedef alan bu sözleri üzerine Fransa'nın Bamako Büyükelçisi M. Joel Meyer, Mali Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı, Fransa liderinin "Mali’nin iç işlerine müdahale etmesine" tepki gösterildi.
CEZAYİR DE ELÇİYİ ÇAĞIRMIŞTI
Ülkesinde seçim sürecinde olan ve siyasi söylemi marjinalleşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz günlerde Cezayir'i diline dolamış, "Fransız sömürgesinden önce Cezayir'de bir ulus var mıydı?" sorusunu sorarak Osmanlı İmparatorluğu'na atfen daha önce de ülkede sömürge dönemi yaşandığını iddia etmişti. Bu açıklama Cezayir'de büyük tepkiye neden olmuştu. Cezayir de Macron'un "Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı?" açıklamasını kınayarak, Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istişare için geri çağırmıştı.
MALİ İLE CEZAYİR'DEN FRANSA'YA KARŞI İTTİFAK
Gelişmelerin ardından Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, geçiş hükümeti yetkilileri ile görüşmek üzere Mali'ye gitti. Mali'de 24 Mayıs'taki darbenin ardından cumhurbaşkanı olarak göreve başlayan Assimi Goita, Cezayir Dışişleri Bakanı Lamamra'yı kabul etti.
CEZAYİRLİ BAKANDAN MACRON'A TEPKİ
"Bu hafızanın iflası, Fransa'nın bazı ülkelerle ilişkilerinde kriz yaratıyor. Bu da ancak bağımsızlığa ve egemenliğe koşulsuz saygı duyulmasıyla giderilebilir. Batıdaki dostlarımız, sömürgeci mazi ve mantıktan uzaklaşmalı, Cezayir, Mali gibi birçok Afrika ülkesinde insanlığa karşı suç sayılan sömürgeciliği bir medenileştirme projesi diye ideolojik süslemeden vazgeçmeli."
Cezayir'in Mali ile ortak kaderlerinin bulunduğunu ve kayıtsız şartsız bir dayanışma içerisinde olduklarını vurgulayan Lamamra’nın Mali ziyareti “Afrika’da Fransa karşıtı cephe oluşuyor” yorumlarına neden oldu.