Yandex Metrica

Cezayir'de Parlamento seçimleri başladı

Cezayir'de Parlamento seçimleri başladı

Cezayir'de Parlamento seçimleri için oy kullanma işlemi başladı. Yaklaşık yarım milyon görevliyle güvenliği sağlanan seçimlere 22 bin aday katılıyor.

Dünya

23.01.2024, 21:56

Cezayir'de, Parlamento seçimleri için oy kullanma işlemi bu sabah Türkiye saatiyle 09.00'da başladı. Ülkede, son 2 yılda üçüncü kez seçim sandığı kuruluyor.

Seçimlerde, Parlamentodaki 407 sandalye için 2288 liste içinde 22 bin aday yarışacak. Listelerin 1080'i partiler tarafından hazırlanırken, 1208 listeyi ise bağımsız adaylar oluşturuyor. Seçimlerdeki kadın aday sayısı 5 bin 744'ü buluyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan güvenlik uyarısı

Cezayir'de 12 Aralık 2019'da yapılan ve Abdulmecid Tebun'un kazandığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde değişim talebiyle aylardır protesto düzenleyen Hirak hareketi eylemcileri, seçim merkezlerine saldırarak bazı sandıkları kırmıştı. 

Dün akşam saatlerinden itibaren yaklaşık yarım milyon polis ve güvenlik görevlisiyle seçimlerin güvenliğini sağlayan İçişleri Bakanlığı ise seçimlere yönelik herhangi bir şiddet ve ihlal girişiminin cezasının katlanarak verileceğini uyarısını yaptı.

Gözlemciler, 2019'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de katılımın düşün olacağını tahmin ediyor.

Fransa'daki Cezayir Diasporası seçimlere ilgisiz

Öte yandan, üç gündür devam eden yurtdışındaki oy kullanma işlemine katılımın düşün olduğu bildiriliyor.

Yoğun bir Cezayirli nüfusu barındıran Fransa'da üç gün boyunca katılımın oldukça düşün olduğu aktarıldı. 

Yurtdışında yaşayan Cezayirliler, Parlamentoda kendilerini temsil edilen 4 sandalye sayısının artırılmasını talep ediyor.

Ordu bu kez uzaktan izliyor

Geleneksel olarak Ordu'nun siyaset üzerinde baskın güç olduğu Cezayir'de, 2019 yılında başlayan ve aralıklarla devam eden Hirak protestolarının ardından Ordu etkinliğini kaybetmese de seçimleri uzaktan izlemeyi tercih ediyor.

Cezayir Genelkurmay Başkanı General Said Şankariha, bu sabah oyunu kullanırken seçimlere dair Ordu'dan herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekici. 

Yeni Seçim Kanunu

Cezayir'de bu yıl seçim kanunlarında değişikliğe gidilmişti.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebun'un en önemli seçim vaadi olarak öne çıkan kanun değişikliğine göre, seçmenler vilayetlere dağılan seçim listelerine oy kullanıyor.

Yeni kanuna göre seçmenler, liste seçip bu listedeki adaylara oy kullanırken, farklı listelerdeki adaylara oy kullanamıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading