Cesetlerin sokakta çürüdüğü başkent: Ölüleri gömmek için ölümü göze almak gerekiyor
Nisan ayından beri iç savaş cenderesinde kıvranan Sudan felaketin eşiğine geldi. Sokak ortasında yatan cesetleri komşu ülkelerden gelmiş gönüllülerden başka kimse toplamıyor. Bir Sudanlının, evinin önündeki cesedi toprağa gömmesi için ölümü göze alması gerekiyor.
Sudan'da nisan ayında başlayan iç savaş trajik görüntülere yol açıyor. Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalarda ölü sayısı -iki ateş arasında kalıp ölen siviller de dahil- 1000'i aşmış durumda. Ülkede 5 binden fazla kişinin de yaralandığı belirtiliyor.
Savaşın uzun süreceğinin anlaşılmasıyla birlikte özellikle başkentte yeni bir sorun başgösterdi: Vurulup ölen insanların cesetleri ortalık yerde öylece duruyor.
Yardım çağrılarına kimsenin cevap vermediği felaket bölgesinde, sokaktaki cesetleri kaldırıp toprağa gömmek için vurulmayı göze almak gerekiyor. Böyle bir riski üstlenen pek kimse olmadığı için Hartum'daki naaşlar durdukları yerde ya çürüyor ya da köpekler tarafından parçalanıyor.
Cesetleri sokaktan temizlemek için komşu ülkelerde organize olan ve gönüllü doktorlardan oluşan gruplar faaliyet göstermeye çalışıyor.
Birleşmiş Milletler ölenler arasında 200 kadar çocuk bulunduğunu bildirirken, dükkanların büyük ölçüde kapalı olduğu Sudan'da halk yavaş yavaş tükeniyor.
Elektrik hatları atılan bombalardan ötürü tahrip oldu; başkentin büyük kısmında elektrik yok. Jeneratör bulunan birkaç binanın çevresinde toplanmış insanlar, cep telefonlarını şarj etmek için kuyrukta bekliyor.
Hastanelerin çoğu hizmet dışı kaldı ve yaralılar tedavi edilemiyor. Morglar da tamamen dolu olduğu ve soğutucular çalışmadığı için tiksinti verici manzaraların yaşandığı belirtiliyor.
İç savaşın başladığı 15 Nisan'da pek çok yer bombalanmıştı.
ÜLKE DIŞINA ÇIKANLAR 115 BİNİ AŞTI
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) bir raporunda araştırmacı Muhammed Osman, savaşan grupların sivilleri hor gördüğünü, kentlerin gelişigüzel bombalandığını, birçok sağlık tesisinin askerler tarafınan işgal edildiğini söyleyerek "Hastane personel arabalarının yerini ağır silahlı zırhlı araçlar aldı, acil servisler askeri kışlaya dönüştürüldü" diyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre savaş nedeniyle şimdiye dek komşu ülkelere kaçan Sudanlıların sayısı 115 bini aştı. Ülke içerisinde yerinden edilenler ise 300 bini buldu.
Evlerini terk eden pek çok Sudanlı soluğu Çad'da alıyor.
Başkente sürekli takviye kuvvetler intikal etmesine rağmen ne meşrû ordu komutanı Orgeneral Abdülfettah el-Burhan'ın ne de Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) lideri Korgeneral Muhammed Dagalo'nun birbirlerine üstünlük kuramadığı belirtiliyor. Dagalo milislerinin ülkenin pek çok noktasında kadınlara yönelik taciz ve tecavüzleri de ülkedeki krizin bir başka boyutu oldu.
Hartum'daki trajik manzarayı İngiliz yayın organı BBC'ye anlatan ve ismini gizli tutmak isteyen 'Ömer' kod adlı kişi, cesetleri kendi imkanlarıyla gömmeye çalıştığını belirterek şunları söylüyor:
"Şimdiye dek 20 kişiyi gömdüm. Üç kişiyi kendi evlerinin içerisine gömdüm, kalanları da evimin önündeki caddenin girişinde toprağa verdim. Bunu yapmak, evimin kapısını açıp da bir köpeğin yolda yatan bir cesedin parçasını kemirdiğini görmekten iyidir. Cesetler sıcağın ortasında sokakta öylece bırakılıyor. Ne diyebilirim ki?"