Yandex Metrica

Cenevre Putin-Biden ikili zirvesi için hazır

Cenevre Putin-Biden ikili zirvesi için hazır

36 yıl sonra ilk kez ABD-Rusya zirvesine ev sahipliği yapacak olan Cenevre, 18. yüzyıl yapımı bir villada gerçekleşecek olan Biden ve Putin zirvesi için olağanüstü güvenlik önlemleriyle hazır.

Dünya

23.01.2024, 17:34

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in günlerdir beklenen ikili görüşmesi bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşecek. Kasım 1985'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra, Cenevre'de düzenlenen ikinci ABD-Rusya zirvesi olacak.

En başta Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde olmak üzere, tarihte pek çok uluslararası zirve, toplantı ve barış görüşmelerine ev sahipliği yapan kent, kırmızı alarma geçti. Şehirde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Leman Gölü (Cenevre Gölü) kıyısında, 18. yüzyılda inşa edilmiş Parc de La Grange'de yapılacak olan zirveye uluslararası basından yoğun ilgi var. Zirveye 1000'den fazla gazeteci akredite edilirken, görüşmenin gerçekleştirileceği villanın yakınında uluslararası basın merkezi kuruldu.

RESMİ PROGRAM HENÜZ AÇIKLANMADI

Brüksel'deki temaslarının ardından dün İsviçre'ye geçen Biden, ilk görüşmesini İsviçre Konfederasyonu Başkanı Guy Parmelin ile yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ise TSİ 13.00'te kente ulaşması bekleniyor. AA'nın edindiği bilgiye göre, iki liderin görüşmesi TSİ 14.00 sularında başlayacak ve yaklaşık 4 saat sürecek. İkili zirvenin hemen ardından Putin'in TSİ 18.30'da, Biden'ın ise TSİ 20.00'de ayrı ayrı basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

CENEVRE ZİRVE İÇİN HAZIR

İsviçre Dışişleri Bakanlığından yaptığı yazılı bir açıklamayla, kentin Biden-Putin zirvesine hazır olduğunu ve Cenevre'nin uzun süreli ev sahipliği geleneğini sürdürdüğü zirvenin "şehrin kalbinde" yapılacağı belirtti.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Parmelin de bir açıklama yaparak, görüşmenin dünyadaki bütün ülkeler için "umut verici bir işaret" olduğunu ifade etmişti.

Beklenen zirve sebebiyle Cenevre'de zirvenin yapılacağı bölge ile ABD ve Rus heyetlerinin konaklayacağı otellere giden yollar ulaşıma kapatıldı.

F0toğraflar: Politico ve Tass

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading