Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çekya'nın yeni cumhurbaşkanı belli oldu! Eski bir NATO generali

Çekya'nın yeni cumhurbaşkanı belli oldu! Eski bir NATO generali

Çekya'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan isim belli oldu. Seçimin kazananı emekli NATO generali Petr Pavel oldu.

Dünya

23.01.2024, 20:22

Çekya'da eski başbakan Andrej Babis'e karşı yarışan Petr Pavel seçimi kazanan isim oldu.Pavel, 2015-18 yılları arasında NATO'nun Yüksek Askeri Şura Başkanlığı'nı yürütmüş ve ülkenin eski genelkurmay başkanlığını da yapmıştı. Seçim politikasında NATO ve AB'ye desteğini öne çıkaran ve Ukrayna'ya yapılan yardımları destekleyen Pavel oyların yüzde 58'inden fazlasını kazandı. 

Biden'dan Schumer'in 'erken seçim' çağrısına destek: Netanyahu'nun gitmesini istiyor Haberi Görüntüle

"DOĞRULUK VE  HAYSİYET KAZANDI"

Bağımsız olarak kampanya yürüten ve Merkez Sağ'dan destek alan Petr Pavel, seçim sonrası yaptığı konuşmada "Doğruluk, haysiyet, saygı ve alçakgönüllülük gibi değerler kazandı. Bu değerleri herkesin paylaştığına inanıyorum, onları hayatımızın bir parçası haline getirmeye ve siyasetimize geri döndürmeye çalışmamıza değer" dedi. 

İsrail basını duyurdu: Hamas ve İsrail heyetinden beklenmedik ateşkes adımı Haberi Görüntüle

"ÇOK FAZLA YETKİSİ BULUNMUYOR"

Çekya'da cumhurbaşkanlarının çok fazla yetkisi bulunmuyor. Başbakanı ve Merkez Bankası başkanını seçebiliyor, dış politikada ise söz sahibi olup fikir yapıcı olarak görülüyor. Dış politikada hükümeti zorlayabiliyorlar.

Yeni cumhurbaşkanı Pavel, Mart ayında göreve başlayacak. Görevi Babis'i destekleyen Milos Zeman'dan alacak.

Endonezya'da 6.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi! Haberi Görüntüle

"DIŞ POLİTİKADA KESKİN BİR DEĞİŞİM OLABİLİR"

Zeman, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline kadar Pekin ve Moskova ile daha yakın ilişkiler kurulması için uğraşmıştı. Pavel'in seçilmesiyle Çekya'nın dış politikasında da keskin bir değişim yaşanacağı öngörülüyor. 

The Economist bile havlu attı: İsrail başarısız oldu (At a... Haberi Görüntüle

ÜLKENİN KOMİNİST OLDUĞU DÖNEMDE ORDUYA KATILDI

Seçimi kaybeden 68 yaşındaki Babis ise daha çok milyoner olmasıyla biliniyor ve seçim vaatlerinde ekonomiye öncelik vermişti.

Kariyerli bir asker olan Pavel, ülkenin komünist olduğu dönemde orduyu katılmıştı. Yugoslavya'daki barışı korumak için gösterdiği çabalarla dikkatleri üzerine çekmişti. 

NATO'daki görevinin ardından 2018'de emekli olmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading