Yandex Metrica

Büyükelçiler, Türkiye'nin Kore savaşı rolünü anlattı

Büyükelçiler, Türkiye'nin Kore savaşı rolünü anlattı

Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Ersin Erçin ve Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Lee Won-Ik, Türkiye'nin Kore Savaşı'ndaki rolünü anlattı.

Dünya

23.01.2024, 17:42

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında, 1950-1953 yılları arasında savaşın 68’inci yıldönümünde, Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Ersin Erçin ve Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Lee Won-Ik, Türkiye’nin Kore savaşındaki rolünü anlattı.

Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Mehmet Şah Yılmaz’a konuşan Ersin Erçin, Türkiye’nin Güney Kore’de çok sevildiğine dikkat çekerek, "Türk askerleri sadece cephelerdeki kahramanlıklarıyla değil zor savaş koşullarında sivil halka ve özellikle yetim çocuklara sağladıkları tıbbi destek, gıda, malzeme ve eğitim yardımlarıyla da fark yarattı." dedi.

Myammar'da Cunta karşıtları kurşuna dizildi: İşte ölümcül pusudan görüntüler Myammar'da Cunta karşıtları kurşuna dizildi: İşte ölümcül pusudan görüntüler Haberi Görüntüle

TÜRKİYE, KOMÜNİZMİN KUZEYDOĞU ASYA'YA YAYILMASINI ÖNLEDİ

Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'na katılmamak için büyük direniş gösterdiğini, BM Güvenlik Konseyinin "savaşa birlik gönderilmesi" çağrısıyla kritik bir dönüm noktasına gelindiğini belirten Erçin, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Ülkemizin 15 ülkeyle Kore’ye birlik göndermesi, 27 günde ülkenin tamamını kontrol altına alan istilacılar açısından beklenmedik bir direniş yarattı. Toplam 3 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanan 3 yıllık kanlı savaş, 27 Temmuz 1953’te bir ateşkes anlaşması ile durdurulurken; Güney Kore özgürleştirildi, Soğuk Savaşın ilk krizinde komünizmin kuzeydoğu Asya’da yayılması engellendi." 

TikTok'a yasak geldi: ABD resmen TikTok'a savaş açtı! TikTok'a yasak geldi: ABD resmen TikTok'a savaş açtı! Haberi Görüntüle

“TÜRKİYE, KORE’DE ULUSLARARASI İHTİLAFLARA KATILMAMA PRENSİBİNİ DEĞİŞTİRDİ”

Hamas o anları yayımladı: Ortadoğu'da İsrail'in itibarı yerle bir oldu! İşgalci ordu mensubu keşkin nişancı atışıyla vuruldu Hamas o anları yayımladı: Ortadoğu'da İsrail'in itibarı yerle bir oldu!... Haberi Görüntüle

Kore Savaşı'na katılımın, Türkiye’nin 1923'ten beri sürdürdüğü uluslararası ihtilaflara karışmama prensibini değiştirdiğini aktaran Erçin, Türkiye'nin NATO İttifakıyla Batı sistemi içinde yer almasında ve evrensel normları benimsemesinde uluslararası toplumun saygın üyeleri arasına girdiğini dile getirdi.

Erçin, Türkiye’nin BM komutası altında diğer ülkelerle Kore’ye asker göndermesinin savaşın seyrini değiştirdiğini vurguladı.

Türk tugayının ilk yurt dışı savaş tecrübesinde, yetersiz teçhizatına, ABD komutanlığı ile ciddi iletişim sıkıntılarına ve sert iklim koşullarına rağmen en zor cephelerde sayısal üstünlüğe sahip düşman kuvvetlerini durdurmayı ve yok etmeyi başardığını belirten Erçin, şunları söyledi:

"ABD komutasındaki BM birliklerinin savaştan umutlarını kestikleri bir dönemde yeniden zafer umudu yarattı. Amerikalı Başkomutan General Mc Arthur'un 'kahramanlar kahramanı' olarak övdüğü Türk askerleri, ölümü hiçe sayan kahramanlıklarıyla hem ABD Kongresi hem de Kore hükümetince üstün birlik nişanlarına layık görüldüler. Ayrıca Türk askerleri sadece cephelerdeki kahramanlıklarıyla değil zor savaş koşullarında sivil halka ve özellikle yetim çocuklara sağladıkları tıbbi destek, gıda, malzeme ve eğitim yardımlarıyla da fark yarattı."

Erçin, Türkiye’nin 9 bin kilometre uzaklıktaki bir ülkenin özgürlüğü için büyük bir askeri birlik göndermesinin ve 1000'den fazla şehit vermesinin, Kore halkında ve Kore hükümetlerinde büyük bir minnet duygusu yarattığını kaydetti.

Kore hükümetlerinin, Türkiye açısından hassasiyet taşıyan sorunlarda aleyhte tutum almamaya özen gösterdiğine dikkati çeken Erçin, "Türkiye-Güney Kore ilişkilerinin, bu sağlam tarihi bağlar temelinde hem siyasi hem de ekonomik ve ticari olarak hızla ilerlemeye devam edeceğine inanıyorum." dedi.

İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' Haberi Görüntüle

“KORELİLER, TÜRKLERİ KAN KARDEŞİ GÖRÜYOR”

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Lee Won-Ik ise Türk ordusunun Kore Savaşı'nda göz kamaştırıcı başarılar elde ettiğini ve muhaberelerde sağladığı başarılarla savaşın ateşkes sürecini hızlandırdığını ifade etti.

Türkiye'nin Kore Savaşı'na katılmasının Türk gazilerinin fedakarlığı ve özverisinin, Kore ile Türkiye arasındaki ulusal ilişkilerin temeli olduğuna işaret eden Lee, şunları söyledi:

"Savaştan sonra 8 Mart 1957'de Kore ve Türkiye, resmen diplomatik ilişkiler kurdu. O zamandan beri dünyanın iki farklı tarafında yer alan iki ülke, uluslararası toplumda birbirlerine destek olmuş ve siyaset, ekonomi, kültür, ulusal savunma gibi çeşitli alanlarda fikir alışverişinde bulunmaya devam etmiştir."

Lee, Türkiye'nin Kore halkıyla birlikte özgürlük ve barış için savaştığına dikkati çekerek, "Bu, Kore ile Türkiye arasındaki tutkulu kardeşliğin tarihi bir örneğidir. Koreliler, Türkleri 'kan kardeşi' olarak görüyor." dedi.

Cihat Yaycı'dan 3. Dünya Savaşı açıklaması: İran yazılanı oynadı, İdlib'e dikkat edin Cihat Yaycı'dan 3. Dünya Savaşı açıklaması: İran yazılanı oynadı, İdlib'e... Haberi Görüntüle

SAVAŞ DURUMUNU BİTİRME ÇABALARI SONUÇ VERMİYOR

Kuzey Kore'nin 25 Haziran 1950'de sınırı teşkil eden 38’inci paralel boyunca Güney Kore'yi işgal etmesiyle başlayıp 27 Temmuz 1953'te sona eren "Kore Savaşı", birçok girişime karşın barış anlaşması imzalanamadığı için teknik olarak hala devam ederken; "Panmunjom Ateşkes Antlaşması"nın 68'inci yılında taraflar arasında hala kalıcı barış aranıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın girişimiyle 2018 yılında Panmunjom bölgesinde bir araya gelen Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ve Moon Jae-İn, ateşkesin kalıcı barışa dönüştürülmesi için süreç başlattıklarını ilan etmişti.

ABD’de yönetimin değişmesi üzerine Kore Yarımadası’nın iki tarafı arasındaki süreç kesintiye uğrarken, son zamanlarda Seul ve Pyongyang arasında karşılıklı suçlamalar yeniden başladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading