Büyük taarruz öncesi son kaçış! Taurus füzelerini alıp Kırım Köprüsü'nü yok edecekler!

Ukrayna defalarca saldırıp yıkmayı bir türlü başaramadığı Kırım Köprüsü'nü yok etmek için Taurus füzeleri istiyor. Kiev yönetimi 50 bin Rus askeri ile Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumi yakınlarından başlatılacak büyük taarruz öncesi Avrupalı devletleri Taurus füzeleri için sıkıştırmaya başladı.
Ukrayna kaynaklarına göre, yaklaşık 50 bin Rus askeri Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumi yakınlarında toplandı ve tam kapsamlı bir saldırı başlatmaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Zelenski, bugün Aachen'da Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'e Şarlman Ödülü verilmesi için planlanan törene katılmayı iptal etti ve Berlin'den doğrudan Kiev'e dönmek zorunda kaldı.
Berlin'de Zelenski'nin, Rus topraklarının derinliklerine saldırılarda kullanılabilecek onlarca Taurus seyir füzesinin Ukrayna'ya teslim edilmesine yeşil ışık yaktığı görülüyor. Öyle ki Kyiv Independent gazetesi, "Füze kullanımına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması iyi bir haber" diye yazdı.
Ukrayna kaynakları, Alman süpersonik füzelerinin stratejik öneme sahip Kırım Köprüsü'ne yönelik saldırılarda kullanılabileceği ihtimalini bile açık bırakıyor. Aynı kaynaklar, "Kırım'ı Rusya anakarasına bağlayan köprü, Ukraynalılar için işgalin sembolü ve Rus birlikleri için önemli bir ikmal yolu" vurgusunu yapıyor.
KIRIM KÖPRÜSÜ'NÜ YOK EDECEK
Ukrayna köprüye defalarca saldırdı ancak henüz köprüyü tamamen yıkmayı başaramadı. Uzmanlar Taurus füzelerinin bunu başarabileceğini düşünüyor. Silah uzmanı Fabian Hoffman, Kyiv Independent'a yaptığı açıklamada, "Taurus, Batı cephaneliklerindeki köprüleri yıkmak için en iyi silah sistemidir" dedi.
Taurus'un üreticisi MBDA Almanya da Ukrayna gazetesinde yayınlanan açıklamasında harekete geçme isteğini dile getirdi. Şirketten yapılan açıklamada, "Siyasi bir karar alındığında MBDA'nın Alman hükümetine ve Ukrayna'ya gerekli eğitim ve lojistik desteği sağlamaya hazır olduğundan emin olabilirsiniz" denildi.
Ancak bu hamleler, özellikle Ukrayna'nın Kırım köprüsüne Taurus ile bir saldırı girişiminde bulunması durumunda sert tepki göstermekten çekinmeyecek olan Moskova'da endişeye yol açtı.
Ancak şimdilik Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önümüzdeki pazartesi günü İstanbul'da Rusya-Ukrayna arasında yeni bir görüşme yapılmasını önerdi. "Rus heyeti, krizin kökenindeki nedenlerin güvenilir bir şekilde aşılması için Moskova'nın tüm yönleriyle ilgili pozisyonunu ortaya koyan bir muhtıra sunmaya hazır."
"YAZILI TAAHHÜT İSTİYOR"
Rus "sızdırılanlarına" göre, Putin, Moskova'yı müzakere masasına oturtmak için Ukrayna'yı destekleyen başlıca ülkelerden NATO'yu Doğu'ya doğru genişletmeme yönünde "yazılı bir taahhüt" istiyor.
Konu elbette yeni değil, ancak yöntem yeni: Kremlin ilk kez müzakerelerin sınırlarının ve gizliliğinin ötesine, belirleyici bir stratejik noktada yazılı taahhüt talebiyle “sızdırıyor”.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Afrika ile İşbirliği Dairesi Başkanı Tatyana Dovgalenko, Tass'a yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki ihtilafın kesin ve sürdürülebilir bir çözümü, ancak kök nedenlerinin tamamen ve geri döndürülemez şekilde ortadan kaldırılmasıyla mümkündür" dedi.
Dovgalenko, "Güvenlik sektörü de dahil olmak üzere ulusal çıkarları garanti altına alan ve krizin yeniden başlamasını önleyen mekanizmalara, güvenilir, hukuken bağlayıcı anlaşmalara ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
Naftemporiki'nin Moskova'daki diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Rusya'nın talepleri arasında "Ukrayna'nın tarafsızlığı, Gürcistan, Moldova ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinin NATO'ya üye olmaması" yer alıyor.
Moskova ayrıca Batı'ya uygulanan bazı yaptırımların kaldırılmasını ve Avrupa bankalarındaki "dondurulmuş" Rus varlıklarıyla ilgili anlaşmazlığın çözülmesini talep ediyor.
TÜRKİYE'NİN ROLÜ
Moskova'nın NATO'ya koyduğu şartlar sadece siyasi değil, aynı zamanda sembolik değere de sahip: Putin, 1989'da son Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'a verdiği ve daha sonra bozulan, NATO'nun Doğu'ya "bir santim bile" genişlemeyeceği sözünü yazıya geçirmek istiyor. Aynı kaynaklar, "Genişlemenin Ukrayna'daki savaşı da tetiklediği göz önüne alındığında, Moskova artık daha fazla belirsizlik olmamasını istiyor" diyor.
Moskova'nın İstanbul'da müzakerelerin sürdürülmesi konusundaki ısrarının sembolik bir değeri de var: Türkiye bir NATO ülkesi ve Putin bu şekilde barışın sadece Ukrayna ile değil, tüm Atlantik İttifakı ile sağlanabileceği mesajını veriyor.
