Yandex Metrica
SON DAKİKA
Büyük soygun: Buğday ve ayçiçek yağlarını gemiye yükleyip kaçırdılar

Büyük soygun: Buğday ve ayçiçek yağlarını gemiye yükleyip kaçırdılar

Ukrayna'yı işgal eden Rus ordusu, Herson kentinden buğday, Zaporijya'dan da ayçiçek yağı çalıyor. Yük gemileriyle dev bir hırsızlık organizasyonuna imza atan Ruslar, yüzbinlerce ton tahıl ve yağı Mısır, Lübnan ve Suriye'ye götürüp satıyor.

Dünya

25.02.2024, 22:10

Ukrayna topraklarını işgale yeltenen Rus ordusu, ele geçirdiği bölgelerdeki tahıl ambarlarını ve ayçiçek yağı depolarını boşaltıyor. Kiev'de yetkililer Rusya'nın 400 bin tonun üzerinde buğday çaldığını, yağ fabrikalarındaki ürünleri de gasp ettiğini belirtiyor. 

Rus ordusunun işgali altında bulunan Herson kentindeki dev buğday depoları Rusya'nın hırsızlığından nasibini aldı. Bölge ülkelerine yüzbinlerce ton tahıl ihracatının yapıldığı bölgede depoları boşaltan Ruslar, ürünleri limanda bekleyen gemilere yükleyerek bunları satmak için harekete geçti. 

Berdyansk limanından son bir haftada buğday yüklü 5 geminin hareket ettiği belirtiliyor. Bu gemilerden sadece birine 27 bin ton buğday yüklendi. Ukraynalı diplomatların 'hedef' olabilecek ülkelerle temasa geçerek Rus 'ihracatını' engellemeye çalıştığı belirtiliyor. Suriye'de ölen bir Rus askerinin ismini taşıyan yük gemisi 'Matros Pozynich' ilk olarak Akdeniz'e inerek Mısır'a vardı. Kiev'in araya girmesine rağmen gemideki tahılın İskenderiye'ye indirildiği sanılıyor. 

Ukrayna medyası, Herson bölgesindeki depolardan çalınmış buğdayla dolu diğer gemilerin de rotasını verdi. İddiaya göre, İstanbul Boğazı'nı geçen bu ticari gemiler Lübnan ve Suriye'ye gidiyor. Rus gemilerinin Ukrayna topraklarından çaldıkları malı Rus ihracat ürünü adı altında sattıkları belirtiliyor. Sözkonusu çalma eylemi, Rus ordusu açısından oldukça kârlı bir iş haline dönüştü. Nitekim Moskova bu ballı kazanç kapısını devam ettirmek için Ukrayna'daki ayçiçek yağı fabrikalarını talan etmeye yöneldi. 

Yoğun saldırı altındaki Mariupol-Melitopol hattının hemen kuzeyinde bulunan Zaporijya kentinde yağ depolarını yağmalayan Rus askerleri, Dinyeper nehri kıyısında bulunan şehirden bu değerli yükleri kolaylıkla kaçırıyor. Organizasyonda yine buğday hırsızlığında görev alan ticari gemiler kullanılıyor. Zaporijya limanına yanaşan gemilerin onbinlerce ton ayçiçek yağı yükleyerek buradan ayrıldığı belirtiliyor.

Rusya'nın bu eylemleri gıda güvenliğini de tehdit ediyor. Dev bir ova görünümündeki Ukrayna toprakları, özellikle tahıl ve yağ konusunda oldukça zengin durumda. 24 Şubat'ta başlayan Rus işgali ülkenin tarım ürünleri ihracatına da büyük darbe vurdu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading