Yandex Metrica

Büyük Rus bozgunu: Ukrayna ordusu Donbas'tan Kırım'a dek durmayacak

Savaşın 259. gününde Rus ordusu, Kırım'a açılan kapı niteliğindeki Herson'dan çekildiklerini açıkladı. Kiev bu hamleye ihtiyatla yaklaşsa da Moskova'nın artık tüm cephelerde kaybetmekte olduğu gerçeği yadsınmıyor.

Dünya

23.01.2024, 20:03

Rus ordusu Ukrayna'da büyük bozgun yaşıyor. Doğu cephesinde Harkov, İzyum ve Liman kentlerinden çekilmek zorunda kalan, Bahmut'ta da Ukrayna güçlerine karşı önemli kayıplar veren Rus askerleri, güneydeki Herson'u da boşaltmak zorunda kaldı.

Herson, işgalin başladığı 24 Şubat'ta Rusların ilk olarak girdiği bölgelerden biriydi ve önemli bir çatışma olmadan ele geçirilmişti. Moskova'nın referandum oyunuyla ilhak etme girişiminde bulunduğu 4 bölgeden biri olan Herson'da şimdi hiçbir binada Rus bayrağı bulunmuyor. Silah zoruyla yapılan referandumun ardından ilhak kararını imzalayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 30 Eylül'de "Herson artık sonsuza kadar Rus toprağıdır" demişti.

Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Haberi Görüntüle

UKRAYNA HENÜZ İHTİYATLA YAKLAŞIYOR

Ukrayna'daki Rus kuvvetlerinin genel komutanı Sergey Surovikin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kentteki birliklere geri çekilme emri verdiklerini, bu kapsamda Rusların Dinyeper nehri doğusuna intikal ettiğini duyurdu. Yoğun çatışma ihtimali nedeniyle bir süre önce sivillerin tahliye edildiği hayalet kente henüz Ukrayna ordusu da girmiş değil.

Kiev, çekilme hamlesinin bir tuzak olup olmadığından emin olmaya çalışıyor. Kiev kaynaklarına göre Rusya'nın Herson'dan savaşsız ayrıldığına ilişkin henüz net bir işaret yok ve bazı Rus birlikleri kentte sabotaj için hazır durumda bekliyor. 

Son dakika... BM'deki Filistin oylaması yapıldı: ABD yine İsrail'e çalıştı Son dakika... BM'deki Filistin oylaması yapıldı: ABD yine İsrail'e çalıştı Haberi Görüntüle

ZELENSKİ: HER KENTİ KURTARACAĞIZ 

Vladimir Zelenski

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, 'düşmanın kendilerine iyi niyet jestleri yapıp hediye vermeyeceğine' dikkat çekerek, her adımlarını dikkatli ve duygusallığa yer olmadan attıklarını söyledi. Zelenski, önümüzdeki günlerde Herson'la birlikte Kakhovka, Donetsk ve diğer şehirleri de kurtaracaklarının altını çizdi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya'nın Herson'dan askerlerini çektiğinin teyit edilmesi gerektiğini söyledi. "Duyuruyu gördük ama orada ne olacağını bekleyip göreceğiz. Ancak bildiğimiz şey Rusya'nın önce Kiev yakınlarından, ardından doğuda Harkov çevresinden geriye itilmiş olduğudur" diyen Stoltenberg, Ukrayna ordusunun yeni bölgeleri özgürleştirebildiğini görmüş olmanın ilham verici olduğunu kaydetti. 

Tüm kehanetleri gerçekleşmişti! Akıllara durgunluk veren The Simpsonlar dizisi 37 yıldan beri yayında! İşte dizideki tüm kehanetler ve gerçekleri... Tüm kehanetleri gerçekleşmişti! Akıllara durgunluk veren The Simpsonlar dizisi 37... Haberi Görüntüle

RUSLAR KIRIM KAPISINA HENDEK KAZIYOR

Dinyeper nehrinin doğu kıyısına çekilen bazı Rus birlikleri bölgedeki birçok köprüyü tahrip ederek Ukrayna'nın taarruzunu yavaşlatmayı hedefliyor. Bu arada Dinyeper doğusuna intikal kararı veren Rusya'nın Kırım ile Herson arasındaki bölgede Çongar kontrol noktasına yakınında hendekler oluşturması dikkat çekti. Ukrayna ordusunun Herson'daki hakimiyeti sonrası namluların Kırım'a çevrilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma imzalanacak! Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma... Haberi Görüntüle

BIDEN'IN SÖZLERİ KAFALARI KARIŞTIRDI

Joe Biden

İngiltere ve Almanya'dan Ukrayna'ya yeni destek paketleri sevk edilmeye devam ederken ABD Başkanı Joe Biden'ın yaptığı açıklama zafer havasına girmiş Ukraynalıların kafasını karıştırdı. Moskova'nın müzakerelere hazır oldukları mesajına atıf yapan Biden, "Ukrayna'nın Rusya ile uzlaşmaya hazır olup olmadığını göreceğiz" dedi. Biden'ın Kiev'i Rus işgalini kabul etmeye zorlayacağından endişe ediliyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti terör örgütü PKK'yı panikletti: Irak yönetimine çağrıda bulundular Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti terör örgütü PKK'yı panikletti: Irak yönetimine... Haberi Görüntüle

KAÇMAKTAN BAŞKA ÇARELERİ KALMADI

Valeriy Zalujnıy

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rus ordusunun Herson'dan tahliye kararını şöyle yorumladı: "Herson’da düşmanın kaçmaktan başka seçeneği kalmadı. Düşmanın 'iyi niyet jesti'nin arkasında Ukrayna Savunma Birliklerinin muazzam çabaları var. Tıpkı Kiev'den ve Harkov bölgesinden geri çekilip Yılan Adası'nı terk etmeleri gibi, onların Herson'dan muhtemel çıkışı da bizim aktif eylemlerimizin bir sonucudur."

Taarruza devam ettiklerini belirten Zalujnıy, Ukrayna birliklerinin Herson yönünde 1 Ekim'den bu yana 36,5 kilometre ilerledikleri ve geri alınan bölgenin toplam alanının 1381 kilometrekare olduğu bilgisini paylaştı.

Zalujnıy, Herson’da 41 yerleşim yerinin kontrolünün yeniden sağlandığını kaydetti. Zalujnıy, son 24 saatte ise Petropavlovka-Novoraysk yönünde 7 kilometre ilerleyerek 6 yerleşim birimini, Pervomayısk-Herson’da ise 6 yerleşim biriminde kontrolü sağladıklarını belirterek, toplam 264 kilometrekare toprağın düşmandan kurtarıldığını sözlerine ekledi.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading