Yandex Metrica

Burkina Faso darbesinin arkasındaki isim Paul Henri Damiba kimdir?

Burkina Faso darbesinin arkasındaki isim Paul Henri Damiba kimdir?

Burkina Faso’da askeri darbe yaşandı. Bir grup asker devlet kanalına çıkarak bildiri okudu. Kendilerine Yurtsever Koruma ve Restorasyon Hareketi (MPSR) adı veren askeri grup Cumhurbaşkanı Roch Kabore’nin görevden alındığını ve liderlerinin Paul Henri Damiba olduğunu duyurdu. Peki sicili hayli kabarık olan Paul Henri Damiba kimdir?

Dünya

23.01.2024, 22:04

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da askeri bir darbe gerçekleştiren grubun lideri Paul Henri Damiba, 2021 yılının aralık ayında devlet başkanı Roch Kabore tarafından terfi edilmişti.

Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’nun güvenliği sağlamak için atanan Yarbay Paul Henri Damiba, Ouagadougou’da başlayan silahlı çatışmalar sonrası yaşanan darbe sürecinin de lideri olarak ortaya çıktı.

Batı Trakya'da Türk azınlığın hakları çiğnenirken Miçotakis hukukun üstünlüğüyle övünüyor Batı Trakya'da Türk azınlığın hakları çiğnenirken Miçotakis hukukun üstünlüğüyle övünüyor Haberi Görüntüle

DARBE LİDERİ OLARAK ORTAYA ÇIKTI

Askeri üniformalar ile halkın karşısına çıkan yarbay, darbeyi gerçekleştiren ve devlet televizyonu RTB’de darbe bildirisi okuyan Yurtsever Koruma ve Restorasyon Hareketi (MPSR) grubunun lideri olarak sunuldu.

Ölüm ile burun buruna! Gazzeliler denize bırakılan yardımları toplamak için hayatlarını tehlikeye atıyor Ölüm ile burun buruna! Gazzeliler denize bırakılan yardımları toplamak için... Haberi Görüntüle

KABORE GÖREVDEN ALINDI

Okunan bildiride, Damiba’nın sol tarafında duran bir yüzbaşı devlet televizyonu RTB’de bildiriyi okurken, ‘Ordunun her kısmında bulunan MPSR, Başkan Kabore’nin görevine bugün son vermeye karar verdi’ ifadelerini kullandı.

41 yaşındaki Paul Henri Damiba, aralık ayında Cumhurbaşkanı Kabore tarafından Burkina Faso’nun üçüncü askeri bölgesinin komutanlığına terfi edilmişti.

Hayatınız boyunca sadece bir kez görebileceksiniz: NASA mutlaka izleyin diyerek duyurdu Hayatınız boyunca sadece bir kez görebileceksiniz: NASA mutlaka izleyin diyerek... Haberi Görüntüle

INATA'DAKİ İSYAN DARBEYİ KÖRÜKLEDİ

Kabore tarafından yapılan bu atama, ülkenin kuzeyinde bulunan Inata Kasabası’ndaki bir jandarma karakoluna teröristler tarafından baskın düzenlenmesi ve bu saldırı sonucunda 49 asker ile 4 sivilin öldürülmesi sonrası yaşandı.

Darbe öncesinde ordunun iki hafta boyunca erzak alamaması hükümet karşıtı protestolara sebep olmuş, halk Kabore’nin istifasını istemişti.

Ramazan Bayramı kana bulandı: Siyonist İsrail saldırılarını şiddetlendirdi Ramazan Bayramı kana bulandı: Siyonist İsrail saldırılarını şiddetlendirdi Haberi Görüntüle

İLK İŞİ YENİ ATAMALAR YAPMAK OLDU 

Darbe sonrasında ilk işi askeri düzeni yeniden sağlamak olan Damiba, kilit görevlere yeni atamalar yapmaya başladı.

Kabore’nin terörle mücadelede başarısız olmasının aksine kendisini terörle mücadelede uzman olarak tanıtan Damiba’nın hamleleri halk tarafından merakla bekleniyor.

Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar... Haberi Görüntüle

EĞİTİMİNİ PARİS'TE ALDI

Diğer yandan darbeyi gerçekleştiren Damiba Paris'te bir askeri akademide okudu ve Conservatoire National des Arts et Metiers'den ceza bilimleri alanında yüksek lisans derecesi aldı. 

Geçtiğimiz haziran ayında “Batı Afrika Orduları ve Terörizm: Belirsiz Tepkiler” isimli bir kitap yayınlayan darbeci Damiba, bölgedeki terörle mücadele stratejilerini ve sınırlarını analiz etti.

Suudi Arabistan'dan İran-İsrail gerilimine açıklama: Ciddi sonuçlara yol açabilir Suudi Arabistan'dan İran-İsrail gerilimine açıklama: Ciddi sonuçlara yol açabilir Haberi Görüntüle

ESKİ BAŞKANIN GÜVENLİK ALAYINDAYDI

Ayrıca Damiba, 1987 yılından 2014’teki isyanlara kadar görev yapmış eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaoré’in ‘Başkanlık Güvenlik Alayı’nda (RPS) görev alıyordu.

L’Observatuar gazetesinin haberine göre 2011 yılında Cumhurbaşkanı Compaore’in protesto edildiği sıralarda RPS’deki görevinden ayrıldı.

Rusya'dan ABD'nin üç ülkeye yardım kararına tepki: 'Daha fazla insan ölecek' Rusya'dan ABD'nin üç ülkeye yardım kararına tepki: 'Daha fazla insan... Haberi Görüntüle

2015'TE Kİ DARBEYE DE İMZA ATTI

2014’te protestolar sonucu istifa eden Compaore’nin sonrasında kısa süreli bir geçiş hükümeti kurulmuştu. 2015 yılında Damiba bu geçiş hükümetini askeri darbe ile yıkan bir grup askerin arasında yer almıştı.

Dünya tiyatro izliyor! İranlı bakandan İsrail saldırısını yorumladı: Oyuncak uçurmak gibiydi! Dünya tiyatro izliyor! İranlı bakandan İsrail saldırısını yorumladı: Oyuncak uçurmak... Haberi Görüntüle

DARBE SONRASI ÜLKEYİ TERK ETTİ

Damiba 2015 yılında olayların yatışmamasından dolayı ülkeyi terk etti.  Ülkesine geri döndükten sonra ise Burkina Faso'nun terörle mücadele stratejisini desteklemekle görevli bir alay olan 30. RCAS'ın liderliğini üstlendi.

3 Aralık 2021 günü Ouagadougou şehrinde çıkan dini bir isyandan Kabore’yi korumakla görevlendirilen Damiba, bu isyan sonucunda çıkan karışıklıklardan yararlanarak Kabore’yi devirdi.

Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Haberi Görüntüle

HAPİSHANE İSYANI DARBEYİ TETİKLEMİŞ OLABİLİR

Diğer yandan bölge uzmanları yaşanan darbenin, 2015 yılında geçiş hükümetinin yıkıldığı darbeden sorumlu askerlerin tutulduğu hapishanedeki askerlerin isyanı sonucu çıktığını öne sürüyor.  

Pazartesi günü yaşanan darbe sonrası Burkina Faso’nun nasıl bir duruma gideceği ise hala bilinmiyor.

>KAYNAK: MUSLİMPORT


Loading