Yandex Metrica

Bugün 16 Şubat! Rusya ile Ukrayna arasında savaş halen başlamadı...

Bugün 16 Şubat! Rusya ile Ukrayna arasında savaş halen başlamadı...

Bugün 16 Şubat... Savaş yine başlamadı. Şimdi dünya, tahminlerine Ortodoks Noeli ile başlayıp olimpiyatlarla devam eden, sonra da savaş için 16 Şubat'ta karar kılan ABD ve İngiliz medyasının şapkadan çıkaracağı yeni tavşanları bekliyor.

Dünya

23.01.2024, 18:49

Rusya ile Ukrayna arasında beklenen savaş hâlâ başlamadı. Rus lider Vladimir Putin'in "Savaş ne zaman çıkacak?" diye sorarak batılı gazetecilerle dalga geçtiği süreç özellikle ABD ve İngiltere açısından tam bir fiyasko oldu. 

Aralık ayı başında "Noel öncesi savaş çıkar" diyen batı basını, Noel'in ardından gözünü yeni yıla çevirmiş ve "2022'nin ilk günlerinde silahlar patlar" demişti. Bu tahmin de gerçekleşmeyince ABD ve İngiliz gazeteciler gözlerini 7 Ocak'taki Ortodoks Noeli'ne çevirerek "İşgal o tarihte başlayacak" demeye başladı. Ortodoks Noeli de sona erdi ama Ruslar bir türlü taarruza kalkmıyordu. 

Bu kez medyanın imdadına Pekin Olimpiyatları yetişti. Vladimir Putin'in Çin ziyaretini dikkatle izleyen Amerikan ve İngiliz basını, ilk günler 'olimpiyatlar birlikte başlayacağını' iddia ettikleri savaşı, tahminleri tutmayınca 'olimpiyat sonuna' tehir etti. 

"Bugün yarın", "birkaç gün içinde", "16 Şubat'ta" derken Rusya ile Ukrayna arasında sıcak savaş halen patlak vermiş değil. Putin'e karşı kararlı bir duruş sergilemediği ve Ukrayna'yı yalnız bıraktığı yönünde sık sık eleştirilen ABD Başkanı Joe Biden, dün akşam Moskova'ya aslında açık bir çek de verdi. 

Biden, Amerikan güçlerinin Ruslarla savaşmayacağını, Washington'un Moskova'ya cevabının ekonomik yaptırımlardan ibaret olacağını ilan etti. Yani Biden, "İstersen Ukrayna'yı dilediğin gibi işgal edebilirsin" demiş oldu. Ancak Kremlin, 130 bin asker yığdığı cephe hattında savaşın fitilini yine ateşlemedi. 

Avrupa'da Fransa ve Almanya'nın oldukça mesafeli durduğu savaş ve işgal ihtimali ABD ve İngiltere'yi heyecanlandırsa da ne Washington'un ne de Londra'nın beklentileri şimdiye dek Putin tarafından karşılanmış değil. Putin, Rus askerlerinin Ukrayna topraklarına saldırmasını büyük bir istek, heyecan ve sabırsızlıkla bekleyen bu iki ülkenin talebini 16 Şubat'ta da geri çevirmiş görünüyor. 

Yoğun biçimde Amerikan diplomatik kaynaklarınca enforme edilen batı medyasıyla son dalga geçen kişi, işgal ihtimalinin doğrudan muhatabı Ukrayna lideri Vladimir Zelenski oldu. Kendi istihbaratlarının medyadaki bilgilerlre aynı doğrultuda olmadığını söyleyen Zelenski, "Savaşın çıkacağından yüzde 100 eminseniz bize de söyleyin" çağrısı yaptı. 

O halde Putin'in sorduğu soruyu biz de soralım: "Savaş ne zaman çıkacak?"

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading