Yandex Metrica
SON DAKİKA

Bu kez Moskova'yı vurdular! Rusya başkentine kamikaze İHA saldırısı

Ukrayna ordusu, Kiev'e yönelik Rus saldırılarına cevabı bugün verdi. Çok sayıda kamikaze İHA, başkent Moskova'yı hedef aldı.

Dünya

23.01.2024, 20:58

Dünden beri Rus ordusunun kamikaze dronlarla yoğun biçimde saldırdığı Kiev, bu operasyona cevabı bu sabah verdi. Rusya'nın başkenti Moskova, Ukrayna yapımı bomba yüklü dronlarla vuruldu. 

Başkentin çeşitli noktalarını patlatmak üzere havalanan çok sayıda kamikaze İHA bazı binalara hasar verirken, bu dronlardan en az 10 tanesinin Rus hava savunma sistemleri tarafından tahrip edildiği belirtiliyor.

Saldırı dalgasına ilişkin yaptığı açıklamada Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, dron saldırısının bazı binalarda hafif hasara yol açtığını ancak insanlarda ciddi bir yaralanmaya sebebiyet vermediğini söyledi. 

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna'nın Moskova'ya 8 adet dronla saldırdığını iddia ederek bu araçların gerek hava savunma sistemleri gerekse de elektronik harp aygıtlarıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi. 

Açıklamada, "3 adet dron elektronik harp ile bastırıldı, kontrolü kaybetti ve amaçlanan hedeflerinden saptırıldı. 5 İHA ise Pantsir-S karadan havaya füze sistemi tarafından düşürüldü" denildi. 

Kiev yönetimi ise Moskova'ya yönelik saldırıları ilk etapta reddetmeyi seçti. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mihail Podolyak, "Tabii ki Rusya'ya yönelik saldırı sayısındaki artışı izlemekten keyif duyuyoruz. Ancak elbette bu saldırılarla doğrudan bir ilgimiz yok" dedi. 

Bomba yüklü kamikaze dronların vurulduğu anları gösteren görüntüler sosyal medyada pek çok kişi tarafından paylaşıldı. Görüntülerde kimi hava araçlarının uçarken etkisiz hale getirildiği, kimilerinin ise Moskova'da binalara çarptığı görülüyor. 

Rusya'yı hedef alan bomba yüklü dronların Ukrayna'nın yerli imkanlarla ürettiği UJ-22 tipi insansız hava araçları olduğu sanılıyor. 800 kilometrenin üzerinde menzile sahip bu kamikaze dronlar yaklaşık 20 kilogram patlayıcı taşıyabiliyor. 

Ukrayna'nın elinde bu dronların haricinde İngiltere ve Fransa'nın tedarik ettiği Storm Shadow/Scalp olarak bilinen seyir füzesi de bulunuyor. Ukrayna ordusu 300 kilometreyi aşkın menzile sahip bu seyir füzesini yaklaşık iki haftadır Rus hedeflerini vurmak için kullanıyor. Ancak bu tip füzeler henüz Rus topraklarında kullanılmadı. 

Ukrayna'da sivillerin yaşadığı binaları şimdiye dek binlerce kez vuran Rus ordusu ise son dönemde yoğunlukla İran yapımı Şahid-136 tipi dronlar kullanıyor. Ukrayna başkenti Kiev son iki gündür büyük bir saldırı dalgası altındaydı. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading