Yandex Metrica

Boris Johnson başbakanlık yarışından çekildi! Rishi Sunak'ın önü tamamen açıldı

Boris Johnson başbakanlık yarışından çekildi! Rishi Sunak'ın önü tamamen açıldı

İngiltere'de eski Başbakan Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderlik yarışında yer almayacağını açıkladı. Böylece Rishi Sunak'ın başbakanlık için önü açılmış oldu.

Dünya

22.03.2024, 00:49

İngiltere'de Liz Truss'un başbakanlıktan istifası sonrası Karayip tatilini yarıda kesen eski Başbakan Boris Johnson, adaylık yarışına katılmayacağını açıkladı. 

İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' Haberi Görüntüle

102 OY DESTEĞİNE RAĞMEN ÇEKİLDİ

Johnson, yaptığı yazılı açıklamada, son birkaç gün içinde hem halk hem de parlamentodaki dost ve meslektaşları arasında parti liderliği için bir kez daha yarışması gerektiğini önerenlerin sayısının kendisini şaşırttığını belirtti.

Muhafazakar Parti'nin 2024'te bir zafer elde etmesi için kendisinin iyi bir konumda olduğuna inandığını vurgulayan Johnson, yarın parti liderliğine adaylığını koyabilmesi için de gerekli olan 102 milletvekilinin desteğini aldığını ifade etti.

Johnson, bu durumda adaylığını koyabileceğini ve başarılı olma şansının da yüksek olduğunu belirtmesine karşın, "Ancak, son günlerde ne yazık ki bunun yapılacak doğru şey olmayacağı sonucuna vardım. Parlamentoda birleşik bir parti olmadıkça etkili bir şekilde yönetemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu resmen savaş ilanı: Putin'in evine el koydular... Bu resmen savaş ilanı: Putin'in evine el koydular... Haberi Görüntüle

"BU DOĞRU ZAMAN DEĞİL"

Parti liderliği için resmen adaylığını açıklayan Rishi Sunak ve Penny Mordaunt'la görüştüğünü dile getiren Johnson, şu ifadelere yer verdi: "Çünkü ulusal çıkarlar için bir araya gelebileceğimizi umuyordum. Ne yazık ki bunu yapmanın bir yolunu bulamadık. Bu nedenle, korkarım ki en iyisi adaylığımın ilerlemesine izin vermemem ve başarılı olana desteğimi vermem. Takdim edeceğim çok şey olduğuna inanıyorum ama maalesef bu doğru zaman değil."

Polonya'dan Rusya'ya nükleer tehdidi! Olasılıklara hazırız Polonya'dan Rusya'ya nükleer tehdidi! Olasılıklara hazırız Haberi Görüntüle

SEÇİLMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYORDU

İngiltere'de Başbakan Liz Truss koltukta altı hafta kaldıktan sonra geçtiğimiz günlerde istifasını açıklamıştı. Truss'tan önceki başbakan Boris Johnson bu haberi duyunca harekete geçmiş ve yeniden koltuğa oturmak istediği iddiaları arasırda Karayipler'deki tatilini yarıda keserek İngiltere'ye dönmüştü. Aday olması durumunda seçilmesine kesin gözüyle bakılan Johson'ın çekilme kararı şaşkınlıkla karşılandı.

Dünyanın en kalabalık seçimi başladı: Tam 6 hafta sürecek Dünyanın en kalabalık seçimi başladı: Tam 6 hafta sürecek Haberi Görüntüle

YENİ BAŞBAKAN NASIL SEÇİLECEK?

Muhafazakar Parti'nin 1922 Komisyonu, yeni başbakan için şartları açıkladı. Aday isimlerin 24 Ekim Pazartesi 14.00'e kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Ancak aday olmak isteyenler en az 100 milletvekilinin desteğini almak zorunda. Muhafazakar Parti'nin toplamda 357 milletvekili olduğu düşünüldüğünde en fazla üç adayın çıkacağı anlaşılıyor. 
Eğer sadece tek bir aday 100 milletvekilinin desteğini alırsa ve diğer adaylar bu sayıyı yakalayamazsa o zaman desteği alan kişi direkt Muhafazakar Parti'nin ve İngiltere'nin yeni lideri olacak. 
Birden fazla aday varsa pazartesi günü parti içinde seçimler yapılacak ve gece olmadan İngiltere'nin yeni başbakanı belirlenmiş olacak.  

Dünya Bankası'ndan Türkiye tahmini: Enflasyon düşecek ekonomi büyüyecek Dünya Bankası'ndan Türkiye tahmini: Enflasyon düşecek ekonomi büyüyecek Haberi Görüntüle

JOHNSON NEDEN İSTİFA ETMİŞTİ?

Başbakanın sonunu parti skandalları ve İngiltere'de giderek artan hayat pahalılığı beraberinde vergi artışını getirdi. Ülkede yoğun Covid-19 önlemlerinin uygulandığı sırada Boris Johnson'ın kendi koyduğu tedbirleri hiçe sayarak partiler verdiği ortaya çıkmıştı. Bu durum Jonhson üzerinde siyasi baskı oluşmasına neden olmuştu.
Boris Johnson Haziran başında partisinden güven oyu almıştı ama sadece Muhafazakar Parti'nin yüzde 60'ını toplayabilmişti.  Temmuzun ilk haftasında ise Rishi Sunak ve Sajid Javid eş zamanlı olarak istifalarını sunmuştu. Ardından hükümette bir istifa dalgası başlamıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading