Boğaz'da savaş hazırlığı: Onlarca F-16 havalandı: Komşu ülkeye saldırabilirler
Asya'da Egemenlik savaşı mı başlayacak? Çin gemisi Nantong, Tayvan Boğazı'nda savaşa hazırlık devriyeleri ve pratik tatbikat görevleri gerçekleştirdi ve onu 0,6 deniz mili uzakta Tayvan gemisi Zheng He takip etti. Onlarca F-16 ise gökyüzünde gövde gösterisi yaptı. Bölgede çakılacak bir kibrit katliama neden olabilir...
Cuma sabahından bu yana Tayvan'ı kuşatmak için deniz ve hava askeri operasyonlarını sürdüren Çin ordusu kuvvetlerinin adada "iktidarı ele geçirme" kapasitesini değerlendirmeyi amaçlayan Tayvan çevresinde tatbikatlara devam edeceğini duyurdu.
Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, bombardıman uçakları Tayvan'ın doğusundaki savaş gemileriyle koordineli olarak çok sayıda saldırı simülasyonu gerçekleştirdi.
İki gün sürmesi planlanan bu askeri tatbikatlar Perşembe günü Tayvan Boğazı'nda ve Çin kıyılarına yakın bulunan ve Taipei tarafından kontrol edilen adaların çevresinde başlatıldı. Lai Ching-te'nin dört yıllık bir dönem için Tayvan başkanı olarak göreve başlamasından sadece birkaç gün sonra geldiler.
ÇİN F-16'LARI GÖKYÜZÜNDE
CCTV'ye göre, Çin gemisi Nantong, Tayvan Boğazı'nda savaşa hazırlık devriyeleri ve pratik tatbikat görevleri gerçekleştirdi ve onu 0,6 deniz mili uzakta Tayvan gemisi Zheng He takip etti.
Tayvan silahlı kuvvetleri Çin kuvvetlerini izlemek ve takip etmek için harekete geçti ve Savunma Bakanlığı Cuma günü füzelerle donanmış, gökyüzünde devriye gezen F-16'ların fotoğraflarını yayınladı.
ABD Savunma Bakanlığı, 49 Çin askeri uçağı, 19 donanma botu ve 7 Çin sahil güvenlik gemisinin tespit edildiğini söyledi. Uçaklardan 28'i, Çin'in tanımadığını söylemesine rağmen bir zamanlar resmi olmayan sınır olarak hizmet veren boğazın orta hattını geçti.
ABD YAKIN TAKİPTE
ABD Donanması 7. Filosu sözcüsü, Hint-Pasifik'teki "tüm faaliyetlere" dikkat ettiklerini ve bölgedeki herhangi bir saldırıyı caydırma sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.
Tayvan'ı dönek bir eyalet olarak gören Çin, adayı geri getirmek için güç kullanmayı asla reddetmedi ve eski başkan gibi bağımsızlık yanlısı olan Lai Ching-te'nin seçim zaferine karamsar bir bakış attı.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Doğu Cephesi Komutanlığı, yaptığı kısa açıklamada, kuvvetlerinin Cuma günü manevralarına devam ettiğini söyledi.
Basın açıklamasında, bu tatbikatların "iktidarı ortak ele geçirme, ortak saldırı başlatma ve önemli alanları işgal etme kapasitesini değerlendirmeyi" amaçladığı belirtildi.
SAVAŞ ÇIKACAK MI?
Üst düzey bir Tayvanlı güvenlik yetkilisi Reuters'e, birkaç Çinli bombardıman uçağının, Tayvan'ı Filipinler'den ayıran Bashi Kanalı'nın doğu ucundaki yabancı gemilere simüle saldırılar düzenlediğini söyledi.
Yetkili, konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması kaydıyla, birkaç Çin sahil güvenlik botunun da Tayvan'ın doğu kıyısında "taciz" tatbikatları yaptığını, özellikle de sivil gemilerin denetimini simüle ettiğini ekledi.
Tayvan ve ABD'nin resmi diplomatik ilişkileri yok, ancak Washington'un stratejisi, bir Çin saldırısı durumunda adayı desteklemeyi taahhüt etmiş olsa bile, adaya kendisini savunacak araçları sağlamak. Tayvan halkının geleceklerinin tek karar vericisi olduğunu düşünen Lai Ching-te, geçmişte Çin'e diyalog teklifinde bulunmuştu ancak sonuç alamamıştı.
Pazartesi günü yapılan açılış konuşmasında Lai Ching-te, Pekin'i tehditlerini durdurmaya çağırdı ve boğazın her iki tarafındaki hiçbir bölgenin "Çin'in kınadığı açıklamalara bağlı" olmadığını söyledi.