Yandex Metrica

BMGK, bugün Nahda Barajı gündemiyle toplanıyor

BMGK, bugün Nahda Barajı gündemiyle toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün, Mısır ve Sudan'ın çağrısıyla Nahda Barajı krizini ele almak üzere olağanüstü toplantı düzenleyecek.

Dünya

23.01.2024, 17:38

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün, Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde kurduğu Nahda Barajı’nın sebep olduğu kriz nedeniyle Mısır ve Sudan tarafından yapılan çağrı üzerine olağanüstü oturum düzenleyecek.

Dışişleri Bakanları seviyesinde yapılacak toplantıya, Mısır ve Sudan Dışişleri Bakanları katılırken, BMGK’nın meseleyi ele alma yetkisi olmadığını savunan Etiyopya Dışişleri Bakanı toplantıda bulunmayacak.

Etiyopya hükümeti tarafından dün yapılan açıklamada, krizin BMGK’nın yetki alanı dışında olduğu belirtilerek, Mısır ve Sudan’a “Meseleyi uluslararası bir krize dönüştürmeyin” çağrısı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'taki temaslarına devam ediyor: Erdoğan, Irak Türkmen ve Sünni toplumu temsilcilerini kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'taki temaslarına devam ediyor: Erdoğan, Irak Türkmen ve... Haberi Görüntüle

SİSİ, AFRİKA BİRLİĞİ BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, BMGK toplantısı öncesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve  Afrika Birliği (AFB) Dönem Başkanı Felix Etienne Tshisekedi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden görüşmeye dair yayımlanan açıklamada, tarafların BMGK toplantısı çerçevesinde Nahda Barajı krizini ele aldığı bildirildi.

Açıklamada, “Baraj krizinin AFB çatısı altında çözülememesinin sebebi, Etiyopya tarafının inadıydı. Mısır ve Sudan bu sebeple BMGK’ya başvurdu” ifadeleri kullanıldı.

BMGK Dönem Başkanı ve Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicola de Riviere ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “BMGK olarak, tarafları bir araya getirmekten ve diplomatik yollarla uzlaşıya varmalarını telkin etmekten başka yapacak bir şeyimiz yok” demişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading