Yandex Metrica
SON DAKİKA
BM raporundaki korkutucu gerçek: Dünya'daki 8 milyon canlı türünün yüzde 25'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

BM raporundaki korkutucu gerçek: Dünya'daki 8 milyon canlı türünün yüzde 25'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Dünya üzerinde 8 milyon civarındaki hayvan ve bitki türünün yaklaşık yüzde 25'i, beşeri unsurlar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Öte yandan, son 50 yıl içerisinde ekonominin büyümesi insan nüfusunun ve küresel ticaretin artması nedeniyle biyolojik çeşitlilik çok büyük zarar gördü

Dünya

23.01.2024, 20:31

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü ilan edildi. Bu yılki tema dünya çapında kritik düzeyde nesli tükenmekte olan yabani canlıların durumuna dikkati çekmek ve onları korumak için çözümler üretmek ve farkındalık yaratmak amacıyla "Yaban Hayatını Korumak için Ortaklık" olarak belirlendi.

İki Rus kenti işgal edilmek üzere: Sabotajcılar görüntü paylaşıp 'boşaltın'... Haberi Görüntüle

HAYVAN VE BİTKİ TÜRÜNÜN YÜZDE 25'İ YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetler Arası Bilim-Politika Platformu'nun (IPBES) son raporundan derlenen bilgilere göre, hayvan ve bitki türünün yüzde 25'i nesli tükenmekle karşı karşıya bulunuyor.

Rapora göre, iklim değişikliği, kirlilikler ve istilacı yabancı türlerin yayılması gibi faktörler, ekosistemleri doğrudan ve dolaylı yollarla etkileyerek 50 yılda kötü gidişi hızlandırdı.

Dünya yüzeyinin yaklaşık beşte biri, biyolojik çeşitliliğin fazla olduğu yerler dahil istilacı yabancı tür canlıların riski altında. İstilacı tür canlıların sayısı 50 yılda ikiye katlandı. Bu artış da hem yerel canlıları hem de ekosistemleri ciddi şekilde tehdit ediyor.

Moskova'yı kana bulayan teröristler hakim karşısına bakın nasıl çıktı? Hepsi... Haberi Görüntüle

SON 50 YILDA BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ÇOK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Öte yandan, son 50 yıl içerisinde ekonominin büyümesi insan nüfusunun ve küresel ticaretin artması nedeniyle biyolojik çeşitlilik çok büyük zarar gördü. Özellikle denizlerdeki plastik kirliliği 1980'den bu yana 10 kat artarak en az 267 türü etkiledi.

Deniz kaplumbağalarının yüzde 86'sı, deniz kuşlarının yüzde 44'ü ve deniz memelilerinin yüzde 38'i, yıllar içerisinde plastik kirliliğinden etkilendi.

Hem karada hem de suda yaşayabilen amfibi türlerin yüzde 40'ından fazlası, resif oluşturan mercanların ise neredeyse yüzde 33'ü tehlike altında bulunuyor.

O ilaç yüzünden insanlar ölmeye başladı: Takviye gıda alanlar dikkat!... Haberi Görüntüle

SULAK ALANLARIN YÜZDE 85'İ YOK OLDU

IPBES'in raporunda, insan tahribatı nedeniyle deniz ve kara ekosisteminin ciddi şekilde etkilendiğine dikkat çekiliyor.

Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 70'ini kaplayan okyanusların yüzde 97'sinin beşeri unsurlardan etkilendiği belirtilen raporda, çevrenin dörtte üçünün insan eylemleri sonucu önemli ölçüde değiştiği, sulak alanların da yüzde 85'inin yok olduğu kaydedildi.

Fransa'da provokasyon! PKK yandaşları havalimanında olay çıkardı Haberi Görüntüle

500 BİN KARADA YAŞAYAN CANLI TÜRÜ 'YÜRÜYEN ÖLÜ TÜRLERİ' OLARAK GEÇİYOR

Dünya üzerinde bulunan 8 milyon canlının yaklaşık 2 milyonunun denizde yaşadığı belirtilen raporda, yaklaşık 500 bin karada yaşayan canlı türünün "yürüyen ölü türler" olduğunu ve habitatlarının zamanında iyileştirilmemesi halinde tamamen yok olabileceği uyarısı yapılıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading