Yandex Metrica
SON DAKİKA
BM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahıl koridoru teşekkürü: 'Çabaları için minnettarız'

BM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahıl koridoru teşekkürü: 'Çabaları için minnettarız'

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Karadeniz Tahıl Girişimi için BM ile koordinasyon içinde çalışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümetine çabaları için minnettarım" dedi.

Dünya

23.01.2024, 22:21

Partisinin il başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları ve milletvekili adaylarına canlı bağlantı ile hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının sonunda Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın gerek Rıs gerekse de Ukrayna tarafının yapıcı tavrıyla 2 ay daha uzatıldığını açıklamıştı.

Prens William ile yasak aşk yaşadığı iddia edilmişti! Rose Hanburg... Haberi Görüntüle

RUSYA VE UKRAYNA'YA TEŞEKKÜR

Erdoğan, tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasıyla ilgili olarak "Ülkemizin ve şahsımın yoğun gayretleri ile başlatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı biliyorsunuz. Türkiye’nin öncülüğü, Rusya ve Ukrayna‘nın yapıcı tutumları, Birleşmiş Milletler’in kolaylaştırıcılığı sayesinde 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da imzalanan anlaşma çeşitli defalar uzatılmıştı. Son uzatmanın süresi bitmek üzereydi. Ülkemizin gayretleri Rus dostlarımızın desteği ve Ukraynalı dostlarımızın katkılarıyla Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının 2 ay daha uzatılmasına karar verildi. Küresel gıda tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesi, özellikle ihtiyaç sahibi ülkelerin tahıla ulaşımının kolaylaştırılması bakımından hayati öneme sahip bu kararın tüm taraflara hayırlı olmasını diliyorum. Anlaşmanın tüm şartları yerine getirilerek, bundan sonraki süreçte de devam etmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca Rus dostlarımız Nikolai ve Orvila limanlarındaki Türk gemilerinin çıkışına da engel olmayacaklarını bildirdiler. Bunun için de kendilerine müteşekkiriz. İnşallah Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın önce kalıcı bir ateşkes, sonra da barışla sonuçlanacağı günleri de göreceğimizi ümit ediyoruz. Rusya Devlet Başkanı değerli dostum Putin’e bu süreçteki çabalarımıza verdiği samimi destek için şükranlarımı sunuyorum. Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’ye de yapıcı iş birliği için teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres'e de süreçteki gayretleri için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore'den gerilimi tırmandıracak füze hamlesi! Blinken detayına dikkat Haberi Görüntüle

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya ve Ukrayna arasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleriyle imzalanan Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevkiyatını amaçlayan tahıl anlaşmasına ilişkin bir açılakma da Rusya'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Karadeniz Girişimi'nin iki ay daha uzatıldığına dair Türkiye Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamayı teyit ediyoruz. Böylelikle, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına lafta değil, fiiliyatta yardım edilmesi için bir şans daha veriliyor. Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanan anlaşmalara ilişkin ilkesel tutumumuz değişmedi ve anlaşmanın uygulanmasında yaşanan aksaklıklar bir an önce düzeltilmelidir" ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading