Bloomberg'de yer alan haberde "Ankara'nın balistik füze programı uzun menzilli testler gerektiriyor ve Somali'nin anakara Afrika'nın doğu ucundaki konumu Hint Okyanusu'na doğru ateş etmek için ideal, dediler, hassas konuları tartışırken kimliklerinin açıklanmasını istemeyen kişiler. Ülke ekvatora yakın, bu da onu bir uzay limanı için uygun bir yer yapıyor, dediler. Ekvatora yakın testler ayrıca uzay roketlerinin menzilini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir." ifadeleri yer aldı.
"Türkiye, geleneksel olarak küresel güçlerin egemen olduğu bir uzay yarışına katılmayı uzun zamandır arzuluyor ve bir roket fırlatma planları birkaç yıldır devam ediyor." diyen Bloomberg "İnsanlar, bunun potansiyel olarak Somali'den ateşlenebileceğini söyledi. Türk yetkililer, Somali'nin talebini kabul edeceğinden emin, dedi insanlar. Türkiye savunma bakanlığı yorum yapmayı reddetti." dedi.
50 yıl sonra bir ilk! Uydu görüntüleri yayınlandı: Sahra Çölü...TÜRKİYE AFRİKA'YA ÜS KURACAK
Bloomberg'de yer alan haberin devamında ise şu ifadelere yer verildi;
"Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud'un ulusal güvenlik danışmanı Hüseyin Şeyh Ali, Salı günü telefonla arandığında yorum yapmayı reddetti. Parlamento savunma alt komitesi başkanı Abdi Ahmed Koshin, Türkiye ile böyle bir anlaşmadan haberdar olmadığını söyledi.
Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022'de yaptığı açıklamaya göre, yerli Tayfun füzelerinin menzilini yaklaşık 560 kilometreden (350 mil) artırmak için çalışıyor. Kaynaklar, Somali'de bir fırlatma sahasının, enkazın yerleşim alanlarına ve diğer ülkelere düşme riskini ortadan kaldıracağını söyledi.
Türkiye, yıllardır süren klan savaşlarından sonra yeniden inşa etmeye çalışan Somali ile bağlarını güçlendiren birkaç yabancı güçten biri. Türkiye, son on yılda savunma iş birliği ve altyapı projeleri aracılığıyla etkisini genişletti ve hidrokarbon arama planları var. Başkent Mogadişu'daki hükümet ile yarı özerk bir bölge olan Somaliland'daki liderler arasında arabuluculuk yapıyor.
Çin yatırımlarının yavaşlaması ve ABD'nin telafi çabası içinde olmasıyla birlikte Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'la birlikte Afrika'da ilerleme kaydeden orta düzey güçler arasında yer alıyor.
Rusya bazı yerlerde Batı karşıtı duyguların sembolü haline gelirken, Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler, 11 Afrika ülkesinin satın aldığı Türkiye'nin TB2 Baykar insansız hava araçları kadar rağbet görmüyor."
Körfez ülkelerinden İran-İsrail geriliminde tarafsızlık ilanı! ABD'ye saldırı için üsleri...PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA FAALİYETLERİ
Türkiye, Erdoğan'ın 2011 yılında ülkeyi ziyaret etmesinden bu yana Afrika Boynuzu ülkesindeki nüfuzunu artırıyor diyerek haberine devam eden Bloomberg, "O dönemde, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerin yanı sıra güvenliğin de yeniden canlandırılması için mali yardım sağlamayı kabul etmişti." ifadelerini kullandı.
Haberin devamında Bloomberg, "Türkiye ile Somali arasında 2015 yılında imzalanan savunma sanayii iş birliği anlaşması, 'tarafların topraklarında askeri teçhizat alanında ortak araştırma, geliştirme ve üretim projelerine' olanak sağlıyor. İki ülke, temmuz ayında savunma ve ekonomik iş birliklerini önümüzdeki on yılda daha da artırma konusunda anlaştı." dedi.
Türkiye 2017'de Mogadişu'da en büyük denizaşırı askeri üssünü açtı ve ülkenin yüzlerce askeri Somalili askerleri eğitiyor diyerek habrine devam eden Bloomberg şöyle devam etti;
"Bu, İslamcı grup Eş-Şebab'ın ayaklanmasının ardından Somali'nin güvenliği iyileştirme planının bir parçası.
Mogadişu ile ilişkilerini diğer Afrika ülkelerinde de sürdürmek isteyen Türkiye'nin, ülke hükümetinin teklifi üzerine Somali açıklarında petrol ve doğalgaz aramak üzere bir arama gemisi göndermesi bekleniyor.
Diplomatik açıdan Ankara, yakın zamanda Somali ile komşu Etiyopya arasında, Addis Ababa'nın Somaliland'da bir liman inşa etmek için yaptığı anlaşma konusunda yaşanan anlaşmazlıkta arabuluculuk yapmaya çalıştı. Somali, yarı özerk bölgeyi kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor."
Yorum Yaz