Yandex Metrica

Blinken: Katar ve Türkiye ile Kabil Havalimanı'nın yeniden açılması için yakın çalışıyoruz

Blinken: Katar ve Türkiye ile Kabil Havalimanı'nın yeniden açılması için yakın çalışıyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar ve Türkiye ile Kabil Havalimanı'nın yeniden açılması için yakın çalıştıklarını söyledi.

Dünya

23.01.2024, 17:56

ABD, Katar ve Türkiye ile Kabil havalimanının yeniden açılması için yakın çalıştıklarını öne sürdü.

Türkiye ile anlaşan Irak'a Pentagon'dan gözdağı: Birliklerimizi koruyun! Türkiye ile anlaşan Irak'a Pentagon'dan gözdağı: Birliklerimizi koruyun! Haberi Görüntüle

BİR AN ÖNCE YENİDEN AÇILMASINI İSTEDİKLERİNİ BELİRTTİ

Afganistan'da kontrolün Taliban'a geçmesiyle beraber süratle ülkeyi terk eden ABD'li yetkililerden sesler yeni yeni geliyor. Afganistan ve başkent Kabil'deki gelişmelerin kendilerinde bıraktığı etki sıcaklığını korurken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bir an önce yeniden açılması için Katar ve Türkiye ile yakın çalıştıklarını belirtti. Blinken, Afganistan konusunda değerlendirmelerde bulunmak üzere Dışişleri Bakanlığında basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Afganistan misyonunun, Katar’ın başkenti Doha’dan çalışmalara devam ettiğini ifade eden Blinken, bu hafta sonu Doha’yı ziyaret edeceğini ve oraya tahliye edilmiş Afganlarla da bir araya geleceğini kaydetti. Blinken, Doha’dan sonra Almanya’nın başkenti Berlin’e geçeceğini orada ise 20 ülkenin dışişleri bakanları ile Afganistan konusunda bir toplantı düzenleyeceğini dile getirdi.

Ukrayna'da kritik tasarı onaylandı: Ülkede sıkılaştırılmış seferberlik uygulanacak Ukrayna'da kritik tasarı onaylandı: Ülkede sıkılaştırılmış seferberlik uygulanacak Haberi Görüntüle

KONUŞURKEN TÜRKİYE'YE SARILDI

Afganistan’da kalan Amerikan vatandaşları konusunda Taliban ile iletişim halinde olduklarını söyleyen Blinken, Taliban’ın ülkeden çıkmak isteyenlere izin vermesine yönelik vaadini tutmasının önemli olacağını bildirdi. ABD’li bakan ayrıca, "Ortaklarımız Katar ve Türkiye ile başkentin ayağa kalkması ve Kabil havaalanının bir an önce yeniden açılması için yakın çalışıyoruz." diye konuştu.

Fransa’da terör örgütü PKK'ya operasyon: Gözaltılar var Fransa’da terör örgütü PKK'ya operasyon: Gözaltılar var Haberi Görüntüle

"AFGANİSTAN HALKINA İNSANİ YARDIMDA BULUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Blinken, Taliban’a yönelik yaptırımlara rağmen ABD’nin Afganistan halkına insani yardım yapmayı sürdüreceğini ve söz konusu yardımların, hükûmet üzerinden değil bağımsız kuruluşlar üzerinden gideceğini belirtti.

Blinken, kendisine yöneltilen, Afganistan’da Taliban'ın önde gelen liderlerinden Molla Abdulgani Birader öncülüğünde hükûmet kurulduğuna dair soruya, bu konuda çıkan haberleri gördüğünü fakat henüz kesinleşmiş bir şey olmadığını bu yüzden bu konuya ilişkin yorumunu gelecek günlerde bu konu netleştiğinde yapacağını katdetti.

Beklentilerinin ortaya çıkacak hükûmetin kucaklayıcı olacağı yönünde olduğunu aktaran Blinken, Taliban mensubu olmayanların da hükûmette rol alacağı bir ortamın oluşmasını temenni ettiklerini söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading