Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bir şantaj daha: ABD müşteşarı Türkiye'ye geldi, Rusya'ya mal satmayın dedi

Bir şantaj daha: ABD müşteşarı Türkiye'ye geldi, Rusya'ya mal satmayın dedi

Rusya ve İran İHA'larına bol miktarda malzeme temin eden ABD, Rusya ile ticarette Türkiye'ye baskı yapmayı sürdürüyor. İki gündür Ankara'da temas yürüten Amerikan Müsteşarı Brian Nelson, "Rusya'ya mal satmayın" dedi.

Dünya

26.03.2024, 14:49

2013 yılında Türkiye'nin komşusu İran'la ticaretini yasaklamak isteyen ABD, şimdi aynı şantaj hikayesine Rusya konusunda imza atıyor. Geçtiğimiz aylarda Türk işadamlarına tehdit mektupları gönderen Amerikan Hazine Bakanlığı, MIR Kart ve yolcu uçağı adımlarından sonra bu kez doğrudan Türkiye-Rusya ticaretini hedef aldı. 

İki gündür Ankara'da temaslarda bulunan ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson, görüştüğü muhataplarına "Türkiye, Rusya ile ticareti kessin" baskısı yaptı.

>

Görüşmelere şahit olan Amerikan kaynakları, şantaj toplantılarının perde arkasını Bloomberg'e anlattı. ABD medyasının haberine göre müsteşar Brian Nelson, mart-ekim ayları arasında düzinelerce Türk ihracatçısının Rusya'ya 300 milyon doları makine, 80 milyon doları elektronik ürün olmak üzere 800 milyon dolarlık mal sattığını belirterek "İhracat kontrollü mallar silah sanayiinde kullanılıyor. Bu durum Rusya'nın Ukrayna işgalini sürdürmesine yardımcı oluyor" iddiasında bulundu. 

Biden'dan Schumer'in 'erken seçim' çağrısına destek: Netanyahu'nun gitmesini istiyor Haberi Görüntüle

RUSYA VE İRAN SİHA'LARI ABD SAYESİNDE UÇUYOR

Ukrayna'yı harap eden İran yapımı İHA ve dronlarda kullanılan parçaların yarısının Amerikan menşeili olduğu gerçeğine müşteşarın değinip değinmediği bilinmiyor. ABD'nin aynı zamanda Rusya'da montajlanan Orlan-10 tipi insansız hava araçlarına da bazı kritik parçalar gönderdiği ortaya çıkmıştı. 

Ortadaki bu gerçeğe rağmen Rusya ile ticaret yapmama yolunda Türkiye'ye baskı uygulayan Washington, çifte standart konusunda yine bir destan yazdı. 

Bankacılıkta Visa-Master tahakkümünden kurtulmak isteyen Rus turistlerin cebindeki MIR Kart'ı işlevsiz kılmak için ülkelere baskı yapan ve Türkiye'ye yönelik tehditlerinde başarılı olan Amerikan yönetimi, geçtiğimiz günlerde Boeing uçaklarını kiralamış Rus havayolu şirketlerinin Türkiye'deki havalimanlarından hizmet almaması gerektiğini ileri sürmüştü.

Büyük ölçüde Rum-Ermeni diasporasının etkisiyle hareket eden Amerikan yönetimi, bir yandan FETÖ-PKK/YPG terör örgütlerini desteklerken aynı zamanda Türkiye'ye yaptırım uygulamak için fırsat kolluyor.

ABD Kongresi'nde gerek senatörler gerekse de Temsilciler Meclisi üyeleri sık sık Joe Biden'a mektup yazarak Türkiye'ye ekonomik ve finansal yaptırım uygulanmasını, aynı zamanda Ankara'nın F-16 talebine hiçbir şekilde olumlu cevap verilmemesini istiyor.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading