Yandex Metrica

Bir Amerikan komedisi: Türkiye 'çocuk asker kullananlar' listesinde!

Bir Amerikan komedisi: Türkiye 'çocuk asker kullananlar' listesinde!

ABD, Türkiye ile kriz başlıklarına her geçen gün yenilerini ekliyor. Bunu yaparken küresel arenada komik duruma düşmeyi de umursamıyor. PKK destekçisi ülke şimdi de Türkiye'yi 'çocuk asker kullanmakla' suçladı.

Dünya

23.01.2024, 17:37

Washington, Ankara ile kriz başlıklarına yenilerini ekleme hevesini sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi 'çocuk asker kullanımına karışan ülkeler' listesine eklediğini duyurdu. Akıllara durgunluk veren provokatif karar, Biden yönetiminin Türkiye'ye ilişkin düşmanca adımlarına eklenmiş son halka oldu. 

Suriye topraklarının 3'te 1'ini terör örgütü PKK/YPG'yi kullanarak işgal eden Beyaz Saray, PKK'nın bölgedeki ailelerin çocuklarını zorla silah altına aldığı gerçeğini bütün dünyanın bilmesine rağmen yine hedef saptırmayı tercih etti. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu bileşenlerinden Sultan Murad Tugayı'nda çocuk askerlerin kullanıldığını iddia eden Washington, diplomasi tarihinin büyük tezatlarından birine daha imza attı. 

Biden yönetiminin son hamlesi, bir NATO üyesi ülkenin 'çocuk asker' listesine ilk kez eklenmesi anlamına geliyor. Konuya ilişkin açıklamasında ABD Dışişleri yetkilisi, Türkiye'nin Suriye ve Libya'daki etkinliğinden ötürü Washington'un rahatsızlığını gözler önüne serdi. Ankara tarafından desteklenen savaşçı grupların hem Suriye hem de Libya'da çocuk asker kullandığını ileri süren yetkili, "İlk kez bir NATO üyesi, çocuk askerlerin önlenmesi yasası kapsamındaki listeye alındı. Saygın bir bölgesel lider ve NATO üyesi olarak Türkiye, bu sorunu, Suriye ve Libya'da çocuk askerlerin kullanılması sorununu ele alma fırsatına sahip" diyerek asılsız bir suçlamayla Ankara'ya şantaj hazırlığını açığa vurdu. 

ABD'nin her yıl yenilediği listede Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar, Somali, Sudan, Suriye, Yemen, Kamerun, Libya, Nijerya, Afganistan gibi ülkeler yer aldı. ABD ile Türkiye arasında Afganistan'ın başkenti Kabil'de güvenliğin nasıl sağlanacağına ilişkin müzakereler sürerken Washington'dan 'çocuk asker' konusunda böyle bir adımın gelmesi, 'pazarlık konusunu çoğaltarak masada elini güçlendirme hamlesi' olarak görülüyor. 

Diplomatik skandal niteliğindeki karar sonrası Ankara'nın Washington'a cevabının ne olacağı merak ediliyor. Zira sahadaki gerçekler ve Pentagon'un PKK'ya verdiği destek düşünüldüğünde, çocuk asker kullanan ülkeler listesinin en başında Amerika Birleşik Devletleri'nin bulunması gerekiyor. 


ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), resmi hesabından paylaştığı bu fotoğrafla terör örgütü PKK/YPG'nin 'çocuk askerlerini' ortaya sermişti. PKK destekçisi ABD şimdi Türkiye'yi çocuk asker kullanan grupları desteklemekle suçluyor.  


Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading