Yandex Metrica

Bir Amerikan haber başlığı: Müslümanlar Türkiye ve Suriye'nin yardımına koşuyor

Deprem sonrası Müslüman ülkelerin Türkiye için yardım seferberliği başlatması Amerikan medyasına dert oldu.

Dünya

23.01.2024, 20:27

7.7 ve 7.6'lık deprem felaketinin ardından ellerindeki tüm imkanlarla Türkiye'nin yardımına koşanlar ABD ve Avrupa ülkeleri değil, İslam coğrafyası oldu. Batılı ülkelerden gelen aynî ve nakdî yardım miktarları Müslüman toplumlardan gelenlerin yanında adeta devede kulak kaldı.

Bu durum, Asrın Felaketi sonrası Türkiye'ye ancak 50 milyon dolar gönderileceğini açıklamış ABD'de de dikkat çekici ifadelerle karşılandı. Washington'un resmî yayın organı Amerika'nın Sesi (VOA), depremzedelere yardım seferberliğini şu başlıkla duyurdu: "Müslümanlar Türkiye ve Suriye'nin yardımına koşuyor."

>

Suudi Arabistan'ın gıda, ilaç, barınma ekipmanı göndermesinin yanısıra arama-kurtarma ekipleri gönderdiğini anımsatan VOA, bu ülkede bir hafta içerisinde 100 milyon dolardan fazla yardım parası toplandığına dikkat çekti. 

"Diğer Arap krallıkları da benzer şekilde yardıma koştu" diyen Amerikan medyası, depremden sadece bir gün sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye ve Suriye için 100 milyon dolar kaynak ayırdığını yazdı. VOA haberi şöyle devam ediyor:

"Katar, petrol zengini krallığın Doha'daki 2022 Dünya Kupası'nda gıda ve tıbbi yardımın yanısıra kullandığı 10 bin taşınabilir kabin ve römorku teslim edeceğini duyurdu. Çoğunluğu Müslüman olan her ülkeden küçük miktarlarda da olsa yardım yağdı. Baskısı Taliban rejimi altında neredeyse evrensel bir yoksullukla karşı karşıya olan Afganistan bile yaklaşık 200 bin dolar nakit bağışta bulundu."

George Washington Üniversitesi'nden Maryam Zarnegar Deloffre'nin görüşlerine de yer veren VOA, Türkiye ve Suriye'ye İran'ın da yardım gönderdiğine dikkat çekerek "Cömertliğin insani olduğu kadar diplomatik bir unsur olduğu görülüyor" dedi. 

Kuzey Kore meydan okudu! Süper büyük savaş başlıklı seyir füzesi ile uçaksavar füzesini test etti Kuzey Kore meydan okudu! Süper büyük savaş başlıklı seyir füzesi... Haberi Görüntüle

BİNALAR İÇİN KAÇ MİLYAR DOLAR GEREKLİ?

Uluslararası finans kurumu JP Morgan Chase, deprem felaketinin Türkiye'de en az 25 milyar dolarlık ekonomik hasara yol açtığını açıklamıştı.

ABD Merkez Bankası FED'de çalışan Türk ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp'e göre depremde yıkılan ve ağır hasar alan binaların topyekûn yenilenmesi için 12-13 milyar dolar gerekiyor. 

Buna depremzedelerin bir yıllık barınma masrafları da eklendiğinde maliyete 2,5 milyar dolar daha yük biniyor. Demiralp, Türk ekonomisine şu an çok acil olarak 15-25 milyar dolar arasında para girişi olması gerektiğini savunuyor.

Dünya Bankası ise Türkiye genelinde konut stokunun tamamen depreme dayanıklı hale getirilmesi için ortaya çıkacak faturayı 465 milyar dolar olarak hesaplamıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading