Yandex Metrica

Biden ve Johnson görüşmesi Cornwall'da gerçekleşti

Biden ve Johnson görüşmesi Cornwall'da gerçekleşti

ABD Başkanı Biden, halefi Trump'tan görevi devraldığından beri İngiltere Başbakanı Johnson'la ilk kez bir araya geldi. G7 öncesi Cornwall'da buluşan ikili dış politikada çeşitli konuları değerlendirdi.

Dünya

23.01.2024, 17:33

ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7 Zirvesi'nden hemen önce Cornwall'da bir araya gelerek, eşleri Carrie Johnson ve Jill Biden ile Carbis Körfezi'ni gezdi.

AFGANİSTAN, ÇİN, İRAN VE RUSYA DA ELE ALINDI

Biden ve Boris Johnson dış politika konularının yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasında problemlere yol açan Brexit Anlaşması'nın parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü'nün uygulanmasına dair sorunu ele aldı. İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Afganistan, Çin, İran ve Rusya dahil olmak çeşitli dış politika konusu da değelendirildi.

İki lider, 1941'de İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve ABD Başkan Franklin D. Roosevelt'in savaşın ardından dünya için hedeflerini belirledikleri Atlantik Bildirisi'nin güncellenmesi üzerinde de mutabık kalırken, iki ülke arasındaki iş birliğini, İngiltere-ABD Serbest Ticaret Anlaşması'na doğru ilerletme konusunda da anlaştı.

KUZEY İRLANDA KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ

Johnson ve Biden, Belfast (Hayırlı Cuma) Anlaşması'na, barış sürecinin kazanımlarını korumaya olan bağlılıklarını yineledi ve ülkelerinin birlikte çalışma ve Kuzey İrlanda, Büyük Britanya ve İrlanda Cumhuriyeti arasında serbest ticarete izin vermek için pragmatik çözümler bulma sorumlulukları olduğu konusunda mutabık oldu.

Demokrasi ve serbest ticareti teşvik eden, Birleşmiş Milletler ile NATO'nun kurulmasına yol açan orijinal Atlantik Bildirisi'ne siber saldırılarla mücadele etmek, iklim değişikliği konusunda acilen harekete geçmek ve biyolojik çeşitliliği korumanın da eklenmesiyle bildirinin güncellendiği belirtildi.

Görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Johnson, Biden'ın Kuzey İrlanda Protokolü'nün uygulanması konusunda herhangi bir baskı yapıp yapmadığına sorusunun yöneltilmesi üzerine "Hayır, yapmadı. Ama şunu söyleyebilirim; ABD, İngiltere ve AB'nin kesinlikle yapmak istediği tek bir şey var, o da Hayırlı Cuma Anlaşması'nı desteklemek ve barış sürecinin dengesini devam ettirdiğimizden emin olmak. Bu mutlak bir ortak payda. Bunu yapabileceğimiz konusunda iyimserim." diye konuştu.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading