Yandex Metrica

Biden'ın Tayvan açıklaması Çin'i kızdırdı! Diplomatik protesto

Biden'ın Tayvan açıklaması Çin'i kızdırdı! Diplomatik protesto

Pekin yönetimi, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir televizyon programında, Çin'in saldırması halinde ABD askerlerinin, Tayvan'ı savunacağına dair sözleri nedeniyle Washington'ı protesto etti.

Dünya

23.01.2024, 19:49

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ülkenin başkenti Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın adını anmadan, Tayvan konusundaki beyanları nedeniyle Washington'ı diplomatik kanallardan protesto ettiklerini bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan AB'ye tepki: 'Rumlara teslim oldular' KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan AB'ye tepki: 'Rumlara teslim oldular' Haberi Görüntüle

"HOŞGÖRÜ GÖSTERMEYİZ"

ABD'yi "Tayvan ile bağlantılı sorunları dikkatli ve uygun şekilde ele almaya", "Tayvan'ın bağımsızlığını savunan güçlere yanlış sinyal göndermemeye" davet eden Sözcü Mao, Washington yönetimine ilişkilerine zarar verecek, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı bozacak söz ve eylemlerden kaçınması uyarısında bulundu. Mao, "(Tayvan ile) Barışçı yeniden birleşme için elimizden geleni yapmaya hazırız ama aynı zamanda ayrılıkçılığı amaçlayan hiçbir eyleme hoşgörü gösteremeyiz" dedi.

İsrail, İran'ın misillemesine karşılık verecek mi? Uzman isim ABD detayına dikkat çekti: İşin içinde petrol de var! İsrail, İran'ın misillemesine karşılık verecek mi? Uzman isim ABD detayına... Haberi Görüntüle

TAYVAN DURUMDAN MEMNUN

Tayvan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Joanne Ou ise ABD Başkanı'na, "Washington'ın Tayvan'ın güvenliğine desteğinin kaya gibi sağlam olduğunu yinelediği için" teşekkür etti. Biden ve ABD yönetimine destekleri için minnettar olduklarını belirten Sözcü Ou, "Son açıklamalar, bir kez daha Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki artan tehdidinin dünya genelinde yaygın endişe yarattığını gösteriyor" ifadesini kullandı. Ou, Tayvan'ın ABD ve benzer görüşteki diğer ülkelerle çalışarak öz-savunma kabiliyetini güçlendireceğini, Hint-Pasifik Bölgesi'nde kurallara dayalı uluslararası düzeni birlikte savunacağını belirtti.

Netanyahu varoluşsal bir tehdit... İsrailli muhalefet lideri: Hükümetten buram buram zayıflık kokusu yayılıyor Netanyahu varoluşsal bir tehdit... İsrailli muhalefet lideri: Hükümetten buram buram... Haberi Görüntüle

BIDEN NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Biden, ABD'nin CBS televizyonunda dün gece banttan yayımlanan "60 Minutes" programına verdiği röportajda Tayvan ile ilgili açıklamada bulunmuştu. Program sunucusunun, "ABD güçleri Ada'yı savunacak mı?" sorusuna Biden, "Evet, eğer benzeri görülmemiş bir saldırı olursa" yanıtını vermişti. Biden, sunucunun, "Ukrayna'dan farklı olarak ABD güçleri, Amerikan ordusunun erkek ve kadın üyeleri, Çin'in işgal etmesi halinde Tayvan'ı savunacak mı?" sorusuna da "Evet." yanıtını vererek açıklamasını yinelemişti.

Uluslararası Adalet Divanı'nda Almanya'ya dava: İsrail'e destekle yargılanıyor! Uluslararası Adalet Divanı'nda Almanya'ya dava: İsrail'e destekle yargılanıyor! Haberi Görüntüle

"BAĞIMISIZLIK KENDİ KARARLARIDIR"

Sunucunun, "Çin Devlet Başkanı Şi (Cinping), Tayvan konusundaki tavrınızla ilgili neyi bilmeli?" sorusunu ise Biden şöyle cevaplamıştı: "Uzun zaman önce altına imza attığımız şeyin arkasında duruyoruz. Tek Çin politikasına bağlıyız ve Tayvan'ı bağımsızlığa yönlendirmiyor, onları teşvik etmiyoruz. Bağımsızlık, Tayvanlıların kendi kararıdır." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading