Yandex Metrica
SON DAKİKA
Biden: "Afganistan'da daha fazla kayıp veremezdik"

Biden: "Afganistan'da daha fazla kayıp veremezdik"

ABD Başkanı Joe Biden, dün düzenlediği basın toplantısında Afganistan'daki 20 yıllık işgali ve ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilme sürecini değerlendirdi.

Dünya

23.01.2024, 21:57

ABD Başkanı Joe Biden, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında ABD ve NATO kuvvetlerinin Afganistan’dan çekilme sürecini değerlendirdi.

ABD kuvvetlerinin Afganistan’ı 31 Ağustos’ta tamamen terk edeceğini belirten Biden, “Kabil Havalimanının güvenliği için müttefiklerimizle iletişim halindeyiz” dedi.

Açıklamasında, ABD’nin Afganistan’daki 20 yıllık işgalini değerlendiren Biden, “20 yıllık tecrübemiz, Afganistan’da savaşla bir yere varamayacağımızı ispatladı” şeklinde konuştu.

Bir nesli daha Afganistan’da savaşa sürmeyeceklerini belirten ABD Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Daha kaç bin Amerikalı kızı ve erkeği riske atmaya razısınız. Orada daha ne kadar kalmalarını isterdiniz. Zaten 20 yıl önce anne ve babası Afganistan'da savaşan askerlerimiz var şu an orada. Onların çocuklarını da torunlarını da gönderir misiniz? Kendi oğlunuzu veya kızınızı gönderir misin? 20 yıl sonra, Afgan Ulusal Güvenlik ve Savunma Kuvvetlerini eğitmek ve donatmak için harcanan bir trilyon dolar, öldürülen 2 bin 448 Amerikalı, yaralanan 20 bin 722 asker ve akıl sağlığında görülmemiş bir travma ile eve dönen binlerce askerden sonra yeni bir nesli, farklı bir sonuca ulaşmak için makul bir beklenti olmadan Afganistan'a savaşa göndermeyeceğim. Amerika Birleşik Devletleri, bugün karşı karşıya kaldığı tehditleri karşılaması gerekirken 20 yıl önceki politikalara bağlı kalmayı göze alamaz."

İsrail basını duyurdu: Hamas ve İsrail heyetinden beklenmedik ateşkes adımı Haberi Görüntüle

AFGANİSTAN’I İÇ SAVAŞA TERK ETTİ

Kırgızistan'dan Özbekistan'a gizli tünel! Yerin altında tam 130 metrelik geçit Haberi Görüntüle

Basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplayan Biden, Taliban’ın son zamanlardaki ilerleyişine ilişkin soruyu, Afganistan’ı iç savaşa terk ettiklerini anlatarak cevapladı.

Biden, gazetecilerin sorusunu şöyle cevapladı;

“Afganistan’a Usame Bin Ladin’i öldürmek ve el-Kaide tehdidini sonlandırmak için girdik. Bu hedefimizi gerçekleştirdik. Taliban’a güvenmiyorum ama Afganistan hükümetine güveniyorum. Afganistan’ın artık diğer ülkeler gibi kendisini koruyacağı bir ordusu var. Taliban’ın sahadaki ilerleyişi kalıcı olamaz ve başkent Kabil’i ele geçiremez. Ayrıca, Afganistan’da ülkeyi kontrol edecek tek bir hükümetin olması ihtimali çok düşük.”

ABD basınında dikkat çeken TB2 yorumu: Savaşta durumu tersine çevirdi Haberi Görüntüle

“ÇİN İLE MÜCADELE STRATEJİMİZE ODAKLANMALIYIZ”

Kur'an-ı Kerim yakan provokatör Momika'yı korku sardı: İsveç'ten sınır dışı... Haberi Görüntüle

Afganistan’da, Usame Bin Ladin’i öldürüp el-Kaide’yi çökerterek görevi tamamladıklarını öne süren Biden, Güney Asya ve Ortadoğu’dan gelen tehdidin Afganistan’daki tehditten daha büyük olduğunu bu yüzden dikkatlerini buraya çevirdiklerini dile getirdi.

Açıklamasında, Çin ile ABD arasındaki gerilime de değinen Biden, “Afganistan’da artık daha fazla kalmanın anlamı yok. Çin ile mücadele stratejimizdeki ihtiyaçlarımıza odaklanmalıyız” ifadelerini kullandı.

Biden, Taliban ile savaşan Afgan hükümetinin yenilmesi halinde ise yetkililerin ülkeden çıkarılmasını temin edebileceklerini ancak hepsini tek seferde ABD’ye alamayacaklarını belirtti.

İyi günde kötü günde: ABD askerleri ölen PKK/YPG'li teröristler için... Haberi Görüntüle

VİETNAM İLE BENZERLİK

AB'den Batı Şeria kararı: Şiddet eylemlerine katılan Yahudilere yaptırım uygulanacak Haberi Görüntüle

Biden’ın Afgan hükümet yetkililerine ilişkin sözleri, ABD’nin Vietnam’dan çekilmesinin ardından ABD Büyükelçiliğinden helikopterlerle yetkililerin kaçırılmasını akıllara getirdi.

Basın toplantısında gelen sorular üzerine Vietnam konusunda da değinen Biden, “Afganistan ile Vietnam tecrübeleri asla birbiriyle karşılaştırılamaz. Taliban, Kuzey Vietnam ordusu gibi değil. Bunlar uzaktan yakından karşılaştırılamaz” cümlelerini kullandı.

Dünyaca ünlü rapçi Lil Jon, İslam'la şereflendi Haberi Görüntüle

AFGAN TARAFI TÜRKİYE’Yİ KABİL’DE GÖRMEK İSTİYOR

ABD'de İran Devrim Muhafızları alarmı! 50 eyalete uyarı yazısı gönderildi:... Haberi Görüntüle

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil Havalimanının güvenliğinin sağlanması görevini Türkiye üstlenmek istemişti.

Konuya dair taraflar arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Birinci Yardımcısı Dr. İnayetullah Babür Farahmand, dün yaptığı açıklamada, “Türk bayrağı ve Türk askerini Afganistan’da görmek isteriz” demişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading