'Beşinci kol'a büyük darbe: Sivil görünümlü STK'lar uranyum ve altın ülkesinden kapı dışarı edildi

Amerikan ve Fransız güçlerini topraklarından kovan Afrika ülkesi Nijer, beşinci kol faaliyeti yürüten STK'lara da el attı. Terör faaliyetlerine destek verdikleri belirlenen Kızılhaç ile Fransız ACTED kapı dışarı edildi.
Sömürgecilere karşı uyanış sürecindeki Afrika ülkeleri, Batılı başkentlerin beşinci kol aygıtlarına el atmaya başladı.
Amerikan ve Fransız güçlerini sınır dışı eden Sahraaltı ülkesi Nijer, ülkede 1990'dan beri faaliyet gösteren Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne de (ICRC) kapıyı gösterdi.
2020 yılında Mali'de, 2022'de ise Burkina Faso'da gerçekleşen devrimlerin ardından 2023'te Fransız yanlısı yönetimi askerî bir müdahaleyle devirerek Nijer'de idareyi eline alan Abdurrahman Tchiani, Kızılhaç'ın ülkeyi terk etmesi talimatı verdi.
Fransız haber ajansı AFP'ye göre bazı Kızılhaç görevlileri ülkeyi terk etmeye başlarken meşhur kurumun Nijer ofisi de kapatıldı. Nijer yönetiminin Kızılhaç'la birlikte Fransız STK ACTED ile onun Nijer merkezli ortağı APBE'nin faaliyetlerini de yasakladığı belirtiliyor.
Kızılhaç ve ACTED'in niçin yasaklandığına ilişkin resmi bir gerekçe sunulmadı ancak Nijer İçişleri Bakanı Muhammed Toumba'nın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama STK'ların oluşturduğu güvenlik riskini açığa vurmuştu.
Toumba, "STK'lar ve kalkınma örgütlerini izlemek ve denetlemek için önemli kararlar aldık. Birçok STK'nın teröristlere destek verdiğini ve bize karşı savaş yürüten güçlerle ilişki içinde olduğunu tespit ettik" demişti.
BATI'NIN SÖMÜRGE OYUNU SON BULUYOR
Nijer, Burkina Faso ve Mali'den resmen kovulan Fransa, bu üç ülkeye karşı önce ECOWAS'ı (Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu) sahneye sürmek istemiş, bunda başarısız olunca terör kartını yeniden devreye sokmuştu. Cezayir, Mali, Burkina Faso ve Nijerya ile çevrili sınır hatlarında terör grupları zaman zaman kanlı saldırılarda bulunmaya devam ediyor.
Boko Haram ve DEAŞ'ın Batı Afrika kolu ISWAP gibi terör örgütlerinin eylemleri, ABD ve Fransız güçlerinin Sahraaltı ülkelerinden kovulması sonrası tırmanışa geçti.
Afrika ülkelerinde terör ortamı yaratarak istikrarsızlık oluşturan ve sonrasında 'kurtarıcı' rolüne bürünüp bölgede hakimiyet elde eden sömürgeci güçlerin onlarca yıldır sürdürdüğü oyuna Mali, Burkina Faso, Nijer, Çad ve Senegal üst üste devrimlerle son verdi.
Afrika'daki uyanışa önderlik eden Mali, Burkina Faso ve Nijer, Batı destekli ECOWAS'tan ayrılarak Sahel Devletleri İttifakı'nı kurmuştu.
Fransa'nın Afrika'yı sömürmek için ortaya çıkardığı CFA Frangı'nı kullanan ve onlarca yıldır kaynaklarını Paris'e akıtan bu ülkeler ortak para birimine geçmenin de hazırlığını yürütüyor.
NİJER YÖNÜNÜ TAMAMEN TÜRKİYE'YE ÇEVİRDİ
Fransızların onlarca yıl boyunca madenlerini sömürüp karşılığında hiçbir şey vermediği 26 milyon nüfuslu Nijer, dünyanın en fakir 7. ülkesi konumunda. Burada kişi başına düşen millî gelir 600 doları geçmiyor.
Dünyadaki uranyum arzının yüzde 5'ini tek başına karşılayan Afrika ülkesi, 311 bin 110 metrik tonluk kanıtlanmış uranyum rezerviyle bu alanda 7. sırada bulunuyor. Afrika'nın en yüksek dereceli uranyum cevherine sahip Nijer, 2022'de 2 bin 20 metrik ton uranyum üretti.
Yaklaşık 29 bin ton toryum rezervine de sahip Nijer'de küçük ölçekli 69 altın madeni bulunuyor. Bu madenlerden her yıl ortalama 2 ton altın çıkarılıyor. Halihazırda günlük 20 bin varil ham petrol üreten Nijer, ihracat kanalları olmadığı için bu petrolü ülke içinde kullanıyor.
Sahip olduğu kaynakları sömürgeciler nedeniyle refaha dönüştüremeyen Nijer, kalkınma ve istikrar yolunda yüzünü tamamen Türkiye'ye çevirmiş durumda. 2024 Temmuz'unda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, başkent Niamey'e adeta çıkarma yapmış, başta savunma-güvenlik işbirliği ve maden olmak üzere pek çok anlaşma imzalanmıştı.
Altın ve uranyum rezervleriyle ünlü Nijer topraklarında Türkiye, ilk altın üretimini bu yıl gerçekleştirecek. Nijer'in madenlerden elde edeceği pay, Türkiye desteğiyle savunma sanayii, kalkınma ve ekonomik refah için harcanacak.
