Yandex Metrica
SON DAKİKA
Beklenen zirve başladı: Putin ve Biden Cenevre'de görüşüyor

Beklenen zirve başladı: Putin ve Biden Cenevre'de görüşüyor

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Gözler, kritik zirvede.

Dünya

23.01.2024, 17:34

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün, İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi. 

Dünya medyasının gözünü çevirdiği zirve, kısa süre önce başladı. 

Zirvede öne çıkacak konuların Suriye ve Libya'daki durum ile Çin'in yükselen etkinliği ve Ukrayna savaşı olması bekleniyor. 

ABD ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerin de gündeme geleceği toplantı öncesi iki lider, çeşitli münasebetlerle birbirlerine mesajlar göndermişti.

Bu sabah saatlerinde Cenevre'ye giden ikilinin başbaşa görüşmeyeceği bildirilirken, Cenevre'deki görüşmelerde iki tarafın Dışişleri Bakanları ve danışman heyetleri de hazır bulunacak.

Rus medyası Putin'in rotasını yayınladı

ABD'li mevkidaşıyla görüşmek üzere bugün Cenevre'ye hareket eden Putin'in izlediği rota Rus medyası tarafından yayımlandı.

Putin'i Cenevre'ye götüren RSD505 kodlu uçağın Karadeniz kıyısındaki Soçi'den havalandıktan sonra Cenevre'ye indiği bildirildi.

Biden: Kırmızı çizgileri hatırlatacağım

Öte yandan, zirve öncesinde yaptığı çeşitli açıklamalarda zirveye işaret eden Biden, Rusya ile çatışma istemediğini ancak Rusya'dan zarar gelmesi halinde cevap verileceğini belirterek, "Putin'e kırmızı çizgilerimizi hatırlatacağım" demişti.

Biden, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada, "Rusya'yı artık Suriye'de başı boş bırakmayacağımızı bildireceğim" derken, Pazartesi günü yapılan G7 zirvesinde ise Putin'i "Otokrat" olarak tanımlarken, "Rusya rakibimiz değil. Sanıldığı kadar da güçlü değil" demişti.

Putin'den Suriye mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise daha önce yaptığı bir konuşmada, "ABD ile olan ilişkilerimiz son yılların en düşük seviyesinde" ifadelerini kullanmıştı.

Putin, önceki gün NBC News'e verdiği bir röportajda ise ABD'yi ön görülemez davranmakla suçlarken, geçmişte ABD yönetimine "Suriye'de Beşşar Esed'e alternatif gösterebilirmisiniz?" diye sorduğunu ancak cevap alamadığını iddia etmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading