Bayraktar TB2'ler Darfur'da kargo uçağını havaya uçurdu, Afrika'da BAE-Türkiye savaşı yeniden başladı

2020 yılında Libya'da Türkiye ile karşı karşıya gelen Birleşik Arap Emirlikleri, normalleşme çabalarıyla geçen uzun bir dönemin ardından Afrika'da yine Türklerin karşısına çıktı. Sudan'da katliamcı HDK milislerine ısrarlı bir şekilde silah sevk etmeyi sürdüren Abu Dabi yönetimi, Türkiye destekli Sudan ordusunun Bayraktar TB2'lerle düzenlediği saldırıda büyük darbe yiyince Çin yapımı kamikaze İHA'larla 'Türkleri' hedef aldı.
Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) adlı milis örgütünü kullanarak yıllardır Sudan'ın altın madenlerini işleten Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu örgütün tasfiyesini önlemek için her yola başvuruyor.
Abu Dabi yönetimi Nisan 2023 tarihinden beri Sudan'ı kan gölüne çeviren HDK'yı Çin'den getirttiği İHA'larla teçhiz ederek bunlarla Türkiye'nin desteklediği meşrû Sudan ordusunu vuruyor.
BAE destekli örgütün saldırıları 6 Mayıs ve sonrasındaki günlerde daha önce görülmemiş bir boyuta ulaştı. Sudan yönetiminin savaş nedeniyle fiilen başkent olarak kullandığı Port Sudan kenti, BAE organizasyonuyla ateşlenmiş çok sayıda kamikaze İHA'nın saldırısına uğradı.
Şehirdeki akaryakıt depoları ve Osman Digna Havaalanı peş peşe saldırılar sonucu önemli biçimde hasar gördü. Kızıldeniz'de Sudan'ın en büyük limanına ev sahipliği yapan kent, günler boyu yangınların yol açtığı dumanların altında kaldı.
HDK'nın kamikaze İHA'ları aynı zamanda kentteki otellere ve elektrik santrallerine de çarptı. Şehri günler boyunca elektriksiz bırakan saldırılar sonrası Sudan yönetimi, HDK milislerine sponsor olmakla suçladığı BAE ile tüm diplomatik ilişkileri kesti.
Port Sudan'a yönelik kapsamlı saldırılar, Türkiye destekli Sudan ordusunun Darfur'da HDK'ya darbe indiren operasyonları sonrası geldi.
BAYRAKTAR TB2'LER 3 MAYIS'TA ÖRGÜTE DARBE İNDİRDİ
Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki Sudan ordusu son dönemde HDK'yı önemli ölçüde geriletti. Başkent Hartum ve çevresini BAE destekli örgütten temizleyen ordu güçleri, yeni hedef olarak ülke batısında halen işgal altında bulunan Darfur'a yöneldi.
Sudan ordusu, tecavüzcü ve katliamcı HDK milislerinden karşı yaklaşık 6 aydır Türk SİHA'larından yararlanıyor.
BAE'nin açıktan, İsrail'in ise perde gerisinden destek verdiği HDK, 3 Mayıs'ta Güney Darfur'da önemli bir darbe yedi. BAE'nin silah ve mühimmat transferi için kullandığı Nyala Havaalanı'nda bulunan askerî kargo uçağı, Türk Bayraktar TB2 tarafından vurularak imha edildi.
Uçağın bulunduğu Nyala Havaalanı, Çin yapımı FH-95 İHA'larıyla birlikte, GB50A güdümlü bombalar ve 155 mm'lik AH-4 obüs mühimmatlarının transferine ev sahipliği yapıyordu. TB2 SİHA tarafından vurulan kargo uçağında ise kamikaze İHA'larla radar sistemlerinin bulunduğu ileri sürüldü.
Türk SİHA'larının vurduğu Nyala Havaalanı
BAE'NİN ATEŞLEDİĞİ SUNFLOWER İHA'SI BÖLGEDEKİ TÜRK EKİBİ DE YARALADI
Olay hakkında bilgi sahibi olan Sudan kaynakları, Londra merkezli Middle East Eye (MEE) sitesine ilginç bilgiler verdi. Buna göre Türk SİHA'larının Güney Darfur'da vurduğu Nyala Havaalanı'nda askeri kargo uçağı ile bir terminal binası hava uçtu. Ayrıca operasyon sırasında orada bulunan HDK milislerinden 18'i öldü.
Yerel medyadaki haberlere göre bir Kenyalı pilot da bombardımanda can verdi. Sudan kaynakları, Nyala operasyonunda ölen ve yaralananlar arasında HDK milislerinin yanısıra BAE vatandaşı yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğunu ileri sürüyor.
İşte bu saldırının ardından Sudan'ın en doğusunda, Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan kenti kapsamlı saldırılara uğradı.
Sudan ve Avrupa diplomatik kaynakları, Port Sudan'a yönelik saldırıları HDK liderlerinin değil BAE'nin planlayıp gerçekleştirdiğini kaydediyor. Ancak Abu Dabi yönetimi saldırılarla bağlantısını inkâr etmeyi sürdürüyor.
Port Sudan'a yönelik saldırılara dair MEE'ye konuşan iki kaynak, Sudan ordusundaki TB2'lere teknik destek vermek için sahada bulunan Türk ekipten birkaç kişinin yaralandığını kaydediyor. Türkiye'nin bölgeden yaralıları almak için 11 Mayıs'ta Sudan'a ambulans uçak gönderdiği iddia edildi.
BAE tarafından yönetildiği yönünde yaygın bir kanaat bulunan kamikaze İHA'ların nereden havalandığı sorusu şimdilik cevapsız kaldı. Sudanlı kaynaklar, intihar dronlarının muhtemelen Somali kuzeyindeki Puntland eyaletinin Bosaso kentinden havalandığını kaydediyor. Port Sudan saldırısının tanıkları, kamikaze dronların Kızıldeniz yönünden geldiğini belirtiyor.
Ancak Sudanlı başka kaynaklar ise sözkonusu kamikaze İHA'ların Kuzey Darfur'da Libya sınırına yakın el-Malha bölgesinden havalandığını, burayı HDK milislerinin kontrol ettiğini belirtiyor.
Çin yapımı intihar dronu Sunflower-200'ün yaklaşık 2 bin kilometrelik menzili bulunuyor. Saldırıya uğrayan Port Sudan'ın Somali kuzeyindeki Bosaso'ya uzaklığı yaklaşık 1800 kilometre.
HAKAN FİDAN'LA GÖRÜŞMESİNE RAĞMEN SALDIRI PLANINDAN VAZGEÇMEDİ
Mevcut tablo, 2020 yılında Libya'da Türkiye'ye karşı düşmanca eylemler gerçekleştirerek Ankara ile savaşın eşiğine gelen Birleşik Arap Emirlikleri'nin yeniden benzer eylemlere yöneldiğini gösteriyor. Afrika ve Ortadoğu'da 'İsrail vekili' olarak görülen BAE, Sudan'ı istikrarsızlaştırmaya devam ediyor.
Darfur'daki Nyala Havalimanı'na yönelik TB2'li operasyonun ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 5 Mayıs'ta Abu Dabi'ye giderek BAE lideri Muhammed bin Zayed'le görüştü.
Temasa ilişkin bilgi veren kaynaklar görüşmenin amacının gerginliği azaltmak olduğunu belirtiyor. Ancak 6 Mayıs'tan itibaren Port Sudan kentinin ateş altına alınması, Fidan-Zayed görüşmesinin beklenen sonuca ulaşmadığını gösteriyor.
İngiliz medyasına bilgi veren Türk kaynaklara göre BAE şu anda katliamcı HDK milislerine, Türkiye'nin Sudan ordusuna yolladığından daha fazla silah ve cephane sağlıyor. İsrail vekili Abu Dabi yönetiminin Afrika'da Türkiye'ye karşı giriştiği bu eylemi daha ne kadar sürdüreceği bilinmiyor.
Muhammed bin Zayed, Somali kuzeyindeki Puntland eyaletini de müstakil bir yapı haline getirmek için bir süredir tehlikeli bir oyun oynuyor. BAE'nin, Afrika Boynuzu'nun kuzeydoğu ucundaki stratejik bölgeye İsrail radarı yerleştirdiği ortaya çıkmış ve bir kez daha Ankara'nın dikkatini çekmişti.
Puntland'de BAE tarafından işletilen Bosaso Hava Üssü yakınlarında İsrail yapımı ELM-2084 Çok Amaçlı AESA Radarı, 450 kilometrelik tarama menziliyle Yemen güneyinde Husilerin kontrol ettiği bölge ile birlikte Kızıldeniz'deki Bab'el Mendeb Boğazı yönünde her türlü hava hareketini izliyor.
IŞİD/DEAŞ bahanesiyle bölgeye yerleşen ABD ve İsrail, BAE'nin yerleştirdiği radarı kullanarak İngilizlerle birlikte Yemen'i vurmak için kritik istihbarat bilgisi ediniyor. İsrail'in vekil gücü BAE, Somali topraklarının başka bir ülkeye saldırılar için kullanılmasına imkân sağlıyor.
15 Temmuz 2016 darbe girişiminin sahipleriyle Türklerin mücadelesi bu kez Türk topraklarından çok uzakta, Afrika'da bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.
TRHABER
