Yandex Metrica
SON DAKİKA
Basra Körfezi'nde İsrail gemisine saldırı!

Basra Körfezi'nde İsrail gemisine saldırı!

İngiliz basını, İsrail'e ait bir geminin Umman Denizi'nde saldırıya uğradığını açıkladı. Umman makamlarından henüz bir açıklama yapılmazken, Ortadoğu'da devriye gezen ABD 5. Filosu da herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Dünya

23.01.2024, 17:43

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, İsrail'e ait bir geminin Basra Körfezi girişinde yer alan Umman Denizi'nde saldırıya uğradığını açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanlığı'na dayandırılan bilgilere göre, saldırı Perşembe gece saatlerinde Umman'ın güneydoğusunda yer alan Mesire Adası açıklarında meydana geldi. Olayın araştırıldığını ifade eden İngiltere Savunma Bakanlığı, saldırının kıyıdan 185 mil, yaklaşık 300 kilometre açıklarında düzenlendiğini belirtti.

Tıp dünyası şokta! Elon Musk'ın beyin çipleri işe yaradı! Neuralink... Haberi Görüntüle

İSRAİLLİ BİR MİLYARDERE AİT

DUBAİ, Birleşik Arap Emirlikleri (AP) - Yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrailli bir milyarderle bağlantılı bir petrol tankerinin Arap Denizi'ndeki Umman kıyılarında saldırıya uğradığını ve olayla ilgili ayrıntıların az olduğunu söyledi.

Perşembe gecesi saldırı, Umman'ın Masirah adasının hemen kuzeydoğusundaki Liberya bayraklı petrol tankeri Mercer Caddesi'ni hedef aldı. Konum, Umman'ın başkenti Maskat'ın 300 kilometre (185 mil) güneydoğusunda yer alıyor.

İsrailli yetkililer saldırıyı hemen kabul etmediler, ancak Tahran'ın dünya güçleriyle nükleer anlaşmasına ilişkin müzakerelerin durmaya devam etmesiyle birlikte, bu saldırı, kendisi ile İran arasındaki artan gerilimin ortasında geldi.

İsrail bağlantılı diğer gemiler de son aylarda iki ülke arasındaki gölge savaşının ortasında hedef alındı ve İsrailli yetkililer saldırılardan İslam Cumhuriyeti'ni sorumlu tuttu. Bu arada İsrail, İran'ın nükleer programını hedef alan bir dizi büyük saldırıdan şüpheleniliyor.

İngiliz ordusunun Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonlarından yapılan kısa bir ilk açıklamada, Perşembe gecesi geç saatlerde meydana geldiği açıklanan olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

Açıklamada ayrıntılı bilgi verilmedi, başkası saldırının korsanlık içermediğinden şüphelendiğini söyledi. Perşembe günü erken saatlerde, İngiliz askeri grubu aynı bölgede açıklanamayan başka bir olayı araştırdığını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

İsrailli milyarder Eyal Ofer'in Zodiac Group'un bir parçası olan Londra merkezli Zodiac Maritime, geminin Liberya bayraklı petrol tankeri Mercer Street'e ait olduğunu ve Japonlara ait olduğunu belirten bir bildiri yayınladı. İngiliz Savunma Bakanlığı daha önce geminin sahiplerini yanlış tanımlamıştı.

Rusya'da seçimler başladı! Navalni destekçileri sokaklara indi: Sınırda tansiyon yüksek Haberi Görüntüle

KORSANLIK OLARAK NİTELENDİRİLDİ

Zodiac Maritime, saldırıyı detaylandırmadan "korsanlık" olarak nitelendirdi.

Zodiac Maritime'dan yapılan açıklamada, "Olay sırasında gemi kuzey Hint Okyanusu'ndaydı ve Darüsselam'dan Fujairah'a kargo olmadan gidiyordu" dedi.

MarineTraffic.com'dan alınan uydu izleme verileri, geminin İngiliz yetkililerin saldırının gerçekleştiği yerin yakınında olduğunu gösterdi.

Umman bir saldırıyı kabul etmedi ve oradaki yetkililer yorum taleplerine yanıt vermedi. Ortadoğu'da devriye gezen ABD Donanması'nın 5. Filosu, yorum talebine yanıt vermedi.

Olay, İran'ın yıpranmış nükleer anlaşmasına ilişkin artan gerilimler ve anlaşmayı geri getirme müzakerelerinin Viyana'da durmasıyla gerçekleşti. O zamanki Başkan Donald Trump, 2018'de Amerika'yı tek taraflı olarak anlaşmadan çektiğinden beri, bölgede Tahran tarafından gerçekleştirildiğinden şüphelenilen bir dizi gemi saldırısı gerçekleşti.

İran medyası saldırıyla ilgili dış haberlere yer verdi, ancak ayrıntı vermedi.

Bu, görünüşe göre Ofer'e bağlı bir geminin bu ay ikinci kez hedef alınışı. ABD Denizcilik İdaresi'ne göre, Temmuz ayı başlarında, bir zamanlar Zodiac Maritime'a bağlı olan Liberya bayraklı konteyner gemisi CSAV Tyndall, kuzey Hindistan Denizi'ndeyken gemide açıklanamayan bir patlama yaşadı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading