Bangladeş, son günlerde ülkede yaşanan olaylarla dünya gündemindeki yerini koruyor. Kabuğunu kırmaya çalışan ülkede 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından protestolarla karşılaşan Başbakan Şeyh Hasina Vecid ülkeyi terk etmişti. Dhaka Tribune gazetesinde yer alan habere göre geçici hükümetin başına Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi yöneticileri arasında yapılan toplantı sonucunda Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus atandı. Geçiş hükümetinin kalan üyeleri de çeşitli siyasi partilerle yapılan istişarelerin ardından belirlenerek görevlerine başlayacak.
Senegal'in Türkiye'deki şerefi! MSÜ'den mezun olan Nogaye Beye ülkesinde gururlandırıldı
BANGLADEŞ'TE GEÇİŞ SÜRECİ BAŞLADI
Güney Doğu Asya ülkesi Bangladeş'te, haftalar süren öğrenci protestolarıyla hükümetin devrilmesinin ardından geçiş süreci başlamış oldu. Şeyh Hasina yönetimini deviren öğrencilerin talebi üzerine dün başkent Dakka'ya gelen Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda geçici hükümetin başına geçmek için anayasal yemini icra etti.
Soykırım çetesi dağılıyor! İsrail'de bir üst düzey istifa daha! 35...
ÜLKENİN KURUCUSUNUN HEYKELLERİ YIKILIYOR
Yunus, geçiş hükümetini oluşturmak için çalışmalarına başlarken ülkedeki ana muhalefet partisi BNP'nin lideri Begüm Halide Zia, kalabalık bir miting düzenledi. Zia, geçiş sürecinin bir an önce tamamlanması ve ülkenin demokratik seçimlere gitmesi gerektiğini söyleyerek, Bangladeşli protestocular, ülkenin çeşitli yerlerinde kurucu lider Şeyh Muciburrahman'ın heykellerini yıkmaya devam ediyor.
Katiller geri döndü: İşgal ordusu Tulkerim kentindeki hastaneleri kuşattı
İLERLEME SÖZÜ VERDİ
Eski hükümet döneminde iş kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle Fransa'nın başkenti Paris'te sürgün hayatı yaşayan Muhammed Yunus, Dakka'daki havalimanında yaptığı açıklamada, Kanun ve düzenin yeniden tesisinin öncelikleri olduğunu dile getirerek, Bangladeş'in hızlı gelişimi için söz verdi. Gençleri sükunete çağıran Yunus, "Bugün bizim için gurur günüdür. Bangladeş için yeni bir zafer günü doğuran devrim ileriye taşınmalı ve güçlendirilmeli" dedi. Yunus ayrıca, kimseye zarar gelmeyeceğine işaret ederek, "Bangladeş halkını bana güvenmeye ve inanmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.
Bilgi sahibi değilmiş: ABD Başkanı Biden'dan Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail...SİYASİLER, ORDU KOMUTANLARI VE ORDU ARASINDA TOPLANTI
Dakka'daki cumhurbaşkanlığı sarayında yemin eden Yunus, daha sonra Genelkurmay Başkanı Vakar uz-Zaman, Cumhurbaşkanı Muhammed Şehabuddin, Emniyet ve Ordu yetkilileri ile protestolara öncülük eden Ayrımcılık Karşıtı Öğrenci Hareketi liderleriyle toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda hazır bulunan yeni Emniyet Müdürü Muhammed Muin el-İslam, polisin protestolar esnasında uyguladığı şiddet nedeniyle öğrencilerden ve Bangladeş halkından özür diledi. Öğrenci hareketi lideri Nahid İslam ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Muhammed Yunus'un "Başdanışman" sıfatını taşıyacağını bildirdi.
Avrupa ülkelerinde M çiçeği virüsü alarmı verildi! Hazırlıklı olunİTİDAL ÇAĞRISI
Daha önce 1991-1996 ve 2001-2006 dönemlerinde iki kez başbakanlık yaptıktan sonra eski hükümet tarafından hapsedilen ana muhalefet lideri Begüm Halide Zia ise başkent Dakka'da binlerce kişinin toplandığı mitingde konuştu. Hapisten çıkmasının ardından tedavi gördüğü hastanede çekilen video kayıtla destekçilerine konuşması dinletilen Zia, parti üyelerinden ve halktan, tüm dinlere ve topluluklara saygı gösterilmesini, yıkım ve intikamdan kaçınılmasını istedi.
Yanlışlıkla Türk bayrağı astılar! Ay yıldız krizi: Özür dilemek zorunda...
BANGLADEŞ'TEKİ OLAYLAR
Bangladeş'teki olaylar 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başladı. Temmuz ayında başlayan protestolar, Yüksek Mahkemenin ay sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.
Ülkede tabanı en güçlü partilerden biri olan Cemaat-i İslam Partisi şiddet olaylarından sorumlu tutulup yasaklanınca protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara çıktı. Olaylarda yüzldece kişi hayatını kaybederken binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Olaylar devam ederken konutundan ayrılan ve askeri helikopterle ülkeden ayrılan Başbakan Şehy Hasina Vecid, Hindistan'a gitmişti. Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu.
Rusya'da kritik gözaltı: Eski Savunma Bakan Yardımcısı gözaltında!MUHAMMED YUNUS KİMDİR?
84 yaşındaki Muhammed Yunus, Şeyh Hasina tarafından uzun zamandır rakip olarak görülüyordu. "Yoksulların bankacısı" olarak da tanınan Yunus, hakkındaki suçlamalar nedeniyle mahkum edşldi. Fakat bu suçlamaların siyasi saikle yöneltilmiş suçlamalar olduğu biliniyor. Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer birçok ünlü ismin de bulunduğu bir grup, Şeyh Hasina'ya mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınmasını istemişti. Muhammed Yunus, kurmuş olduğu Grameen Bankası ve öncü çalışmalarından dolayı 2006'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
Yorum Yaz