Yandex Metrica

Bangladeş'te eski yönetim tasfiye ediliyor: Anayasa Mahkemesi Başyargıcı Hassan protestoların ardından istifa etti

Bangladeş'te eski yönetim tasfiye ediliyor: Anayasa Mahkemesi Başyargıcı Hassan protestoların ardından istifa etti

Bangladeş'teki protestolar eski yönetimi yavaş yavaş tasfiye ediyor. Anayasa Mahkemesi Başyargıcı Obaidul Hassan, istifasını verdi. İstifa talebinin Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin'e iletileceği bildirildi.

Dünya

10.08.2024, 19:44

Bangladeş, yeni bir dönemin eşiğinde. Ülkede uzun süredir Hindistan-İsrail yanlısı rejime duyulan öfke protestoları beraberinde getirmiş ve bunun sonucunda Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a kaçmıştı. Kurulan geçici hükümetin başına ise öğrencilerin talebiyle Nobel ödüllü Muhammed Yunus getirilmişti. 

Bangladeş'teki değişim bununla sınırlı kalmadı. Anayasa Mahkemesi Başyargıcı Obaidul Hassan, protestoların ardından istifasını verdi. İstifa kararının Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme yargıçlarıyla geçici hükümete ilişkin toplantı yapma kararının ardından gelmesi dikkat çekti. 

Ülkede Muhammed Yunus başkanlığında kurulan geçici hükümetin hukuk, adalet ve parlamento işleri danışmanı olarak görev yapan Asif Nazrul, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi Başyargıcı Hassan'ın istifasının kendisine ulaştığını ve istifa talebinin Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin'e iletileceğini belirtti.

Dronlar alev silahı oldu! Düştüğü yerde sıcaklığı 2 bin derece yükseltiyor Dronlar alev silahı oldu! Düştüğü yerde sıcaklığı 2 bin derece... Haberi Görüntüle

BANGLADEŞ'TEKİ OLAYLAR

Bangladeş'teki olaylar 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başladı. Temmuz ayında başlayan protestolar, Yüksek Mahkemenin ay sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Ülkede tabanı en güçlü partilerden biri olan Cemaat-i İslam Partisi şiddet olaylarından sorumlu tutulup yasaklanınca protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara çıktı. Olaylarda yüzldece kişi hayatını kaybederken binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Olaylar devam ederken konutundan ayrılan ve askeri helikopterle ülkeden ayrılan Başbakan Şehy Hasina Vecid, Hindistan'a gitmişti. Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu. Kurulan geçiş hükümetinimn başına ise Nobel ödüllü Muhammed Yunus getirilmişti.

İngiltere Kralı Charles ölüm döşeğinde! Saray cenaze hazırlıklarına başladı! İngiltere Kralı Charles ölüm döşeğinde! Saray cenaze hazırlıklarına başladı! Haberi Görüntüle

MUHAMMED YUNUS KİMDİR?

84 yaşındaki Muhammed Yunus, Şeyh Hasina tarafından uzun zamandır rakip olarak görülüyordu. "Yoksulların bankacısı" olarak da tanınan Yunus, hakkındaki suçlamalar nedeniyle mahkum edşldi. Fakat bu suçlamaların siyasi saikle yöneltilmiş suçlamalar olduğu biliniyor. Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer birçok ünlü ismin de bulunduğu bir grup, Şeyh Hasina'ya mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınmasını istemişti. Muhammed Yunus, kurmuş olduğu Grameen Bankası ve öncü çalışmalarından dolayı 2006'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading