Yandex Metrica

Bahmut cehennem gibi: Wagner bölgeyi gerçekten terk ediyor mu?

Rus paralı milis şirketi Wagner'in şefi Yevgeni Prigozhin, sarsıcı bir görüntü yayınlayarak "Bahmut'tan çekiliyoruz" dedi ama Ukraynalılar bunun taktik bir hamle olduğunu düşünüyor.

Dünya

30.01.2024, 05:06

Rus ordusu ve özellikle Wagner milisleri için gerçek bir bataklık durumuna dönüşen Bahmut, savaşın odak noktası olmayı sürdürüyor. Paralı milis şirketi Wagner'in yöneticisi Yevgeni Prigozhin, önceki gün Rus askeri yönetimini hedef alan zehir zemberek bir görüntü yayınladı ve "Cephanemiz yok, Bahmut'tan çekiliyoruz" dedi. Ancak Ukraynalı yetkililer sözkonusu bölgeden bir geri çekilme gözlemediklerini duyurdu. 

Kiev yönetimine göre, geri çekileceği söylenen Wagner birkaç gündür sıkı bir şekilde takviye edildi ve kentin bir kısmında işgali sürdürüyor. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, "Şu anda Wagner savaşçılarının ön cepheden doğuya doğru değil, Bahmut'a doğru hareket ettiklerini görüyoruz" açıklaması yaptı. 

Ukrayna askeri istihbaratından Andriy Chernyak ise Wagner güçlerinin Bahmut'tan çekileceklerine ilişkin sahada herhangi bi işaret görmediklerini söyledi. Ukraynalılar aynı zamanda Prigozhin'in "Cephanemiz yok" iddiasının doğru olmadığı kanaatinde. Ukrayna ordu sözcüsü Serhii Cherevatyi, "Yalnızca bugün (dün) Bahmut ve çevresine yönelik çeşitli tiplerde 520 top mühimmatı ateşlendi" şeklinde bilgi verdi.

Yevgeni Prigozhin

Sahayı takip eden analistler, Yevgeni Prigozhin'in "10 Mayıs'a kadar geri çekilip burayı Rus ordusuna teslim edeceğiz" şeklindeki açıklamasına temkinli yaklaşıyor. Bölgede günlük 100'ü aşkın asker kaybeden Wagner şefinin sahadaki yenilgisine cephane eksikliği iddiasıyla kılıf aradığını dile getiren uzmanlar, bir komutanın cephede ne yapacağını 5-6 gün önceden ilan edip yayınlamasının 'taktik hamle' olduğunu belirtiyor. 

Dün sabah yayınladığı vidyoda Wagner şefi Yevgeni Prigozhin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a ağır küfürler yağdırmış, çevresinde 'az önce öldürülmüş' Wagner personelinin cesetleri olduğu halde Şoygu ve Gerasimov'a "Sizden bunun hesabını soracağım" demişti. 

Öte yandan Rus ordusu saflarında Ukrayna işgaline katılan gruplardan Çeçen lider Ramazan Kadirov ve yanlıları, Wagner'in Bahmut'tan çekilmesi halinde onları yerini alabileceklerini belirtiyor. 

PKK hapishanelerinde korkunç tablo: Yüzlerce kişinin niye öldüğünü Uluslararası Af Örgütü açıkladı PKK hapishanelerinde korkunç tablo: Yüzlerce kişinin niye öldüğünü Uluslararası Af... Haberi Görüntüle

BAHMUT CEHENNEM GİBİ 

Bu arada gece boyunca Rus ordusunun yoğun bombardıman altında tuttuğu Bahmut alev alev yanıyor. Şehrin durumunu gösteren kızılötesi görüntüler her yandan alevler yükseldiğini ortaya koydu. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading