Yandex Metrica
SON DAKİKA
BAE, Reuters'i yalanladı: OPEC'teki sorun çözülmedi

BAE, Reuters'i yalanladı: OPEC'teki sorun çözülmedi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanlığı, Suudi Arabistan ile BAE arasındaki petrol üretimine ilişkin krizin çözüldüğünü iddia eden Reuters'i yalanladı.

Dünya

23.01.2024, 17:39

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinin bir araya geldiği OPEC Plus’ta Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki anlaşmazlık devam ediyor.

OPEC ülkeleri, Haziran sonunda planladıkları toplantıyı Suudi Arabistan ile BAE arasında petrol üretiminin azaltılması konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle iptal etmişti.

Anlaşmazlık yüzünden dünyada petrolün varil fiyatı 77 dolara ulaşırken, Reuters’te dün yer alan haberde tarafların uzlaştığının iddia edilmesinin hemen ardından petrol fiyatı 75 dolara geriledi.

Ajans, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde Suudi Arabistan ve BAE'nin anlaşmazlıkları çözdüğünü ve BAE tarafının petrol üretiminin en azından 3.65 milyon varil seviyesinde tutulmasını istediği aktarıldı.

Haberin yayımlanmasından kısa süre sonra ise BAE Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tarafların anlaştığına dair ortaya atılan iddiaların doğru olmadığı bildirildi.

Açıklamada, iki taraf arasındaki görüşmelerin sürdüğü belirtilerek, henüz sonuca ulaşılmadığı kaydedildi.

Husiler duyurdu: Kızıldeniz'de ABD ve İsrail gemileri başarıyla vuruldu Haberi Görüntüle

SUUDİ-BAE KRİZİ

İsrail'i yaptırım endişesi sardı: 'Domino etkisiyle diğer ülkelere sıçrayabilir' Haberi Görüntüle

OPEC ülkelerinin, Nisan 2020’de imzaladıkları anlaşmayla 10 milyon varil olan günlük petrol üretiminin 2021 yılbaşına kadar 5.8 milyon varil azaltılarak 4.2 milyon varile inmişti.

Suudi Arabistan ve Rusya arasında Mayıs ayında yapılan anlaşmaya göre, OPEC’in günlük petrol üretiminin Temmuz sonuna kadar 2.1 milyon varile düşürülmesi ön görülüyordu.

Tüketicilerin talepleri ve yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşanan yoğunluk üzerine OPEC, günlük üretimin 2.1 milyon varile düşürülmesine ilişkin süreci 2022 yılbaşına kadar uzatmıştı.

BAE ise yerel üretimini de istenen seviyeye çekmemekle birlikte, Kovid-19 salgını ve tüketici taleplerini sebep göstererek, günlük üretimin 2.1 milyon varile düşürülmesi sürecini 2022 sonuna kadar yaymayı talep ediyor.

Suudi Arabistan ise petrol üretiminin 2022 yılbaşına kadar 2.1 milyon varil seviyesine düşürülmesinde ısrar ediyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading