Yandex Metrica

BAE ajanları Cemal Kaşıkçı'nın karısının telefonuna Pegasus yüklemiş

BAE ajanları Cemal Kaşıkçı'nın karısının telefonuna Pegasus yüklemiş

Cemal Kaşıkçı cinayetinde izler Suudi Arabistan'ın ardından BAE'ye uzandı. Kaşıkçı'nın karısı Hannan Elatr, İstanbul'daki cinayetten 6 ay önce Dubai'de gözaltına alındığında telefonuna casus yazılım Pegasus yüklenmiş.

Dünya

23.01.2024, 18:30

Cemal Kaşıkçı cinayetinde BAE parmağı ortaya çıktı. Washington Post'ta yayınlanan habere göre Cemal Kaşıkçı'nın Emirates Havayolları'nda uçuş görevlisi olarak çalışan karısı Hannan Elatr, cinayetten aylar önce Dubai'de sudan sebeplerle gözaltına alındı. Bu sırada BAE polisi, Kaşıkçı'nın karısına ait telefona İsrail merkezli casus yazılım Pegasus'u 'manuel' şekilde kopyaladı. Bu detay, o dönem Washington'da bulunan eşiyle sürekli irtibat halindeki Elatr'ın da Nisan 2018 tarihinden itibaren izlendiğini ortaya koyuyor. 

Cemal Kaşıkçı'nın da yazarı olduğu Washington Post gazetesine konuşan Hannan Elatr, gözaltına alındıktan sonra iki telefonunu ve bir dizüstü bilgisayarını şifreleriyle birlikte BAE güvenliğine teslim ettiğini söyledi. Sorgu merkezinde kelepçelenen ve gözleri bağlanan Elatr, kocası Kaşıkçı hakkında detaylı bir sorgudan geçirildi. 

Ortadoğu diken üstünde! İran İsrail'e saldıracak: ABD basını tarih verdi Ortadoğu diken üstünde! İran İsrail'e saldıracak: ABD basını tarih verdi Haberi Görüntüle

TELEFONUNDA ARTIK CASUS YAZILIM VARDI

Bu sırada BAE polisleri, Hannan'ın telefonundaki tarayıcıya Pegasus'un indirileceği adresi girmekle meşguldü. Elatr'ın sorgusu tamamlandı ve evine gönderildi ancak telefonları BAE ajanlarında birkaç gün daha kaldı. Daha sonra hem bilgisayarı hem de telefonları kendisine teslim edildi ancak şimdi Cemal Kaşıkçı'nın karısı Pegasus'la 7/24 izlenmeye başlamıştı.

İsrail merkezli casus yazılımı ortaya çıkaran isimlerden Citizen Lab şirketi yetkilisi siber güvenlik uzmanı Bill Marczak, Hannan Elatr'ın telefonunda 'dumanı tüten silahı bulduğunu' belirtiyor. Ortaya çıkan bu durumdan ötürü oldukça mutsuz görünen Hannan Elatr, "Cemal'i izleme aracı olarak kullanılmış olabileceğim için kendimi çok kötü hissediyorum. Kocamın hareketlerini kaç ülkenin izlediğini ve kocama karşı kullanılan araçların neler olduğunu bilmek istiyorum" diyor. 

Savaş tiyatrosu böyle bitti: 300 İHA ve füze ateşlendi, hiçbiri yerini bulmadı Savaş tiyatrosu böyle bitti: 300 İHA ve füze ateşlendi, hiçbiri... Haberi Görüntüle

İKİ PRENS ARASINDAKİ SIKI İLİŞKİ   

Cemal Kaşıkçı ve Hannan Elatr, o dönem sık sık Washington-Dubai hattında birlikte seyahatler gerçekleştiriyordu. Elatr'ın telefonuna Pegasus yerleştirildiği dönem, Suudi Arabistan'la Birleşik Arap Emirlikleri arasında çok yakın diplomatik-askeri ilişkiler bulunuyordu. Kaşıkçı'nın ve karısının izlenmesi talimatını Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın BAE'deki mevkidaşı Muhammed bin Zayed'e iletmiş olabileceği belirtiliyor. Kaşıkçı'nın 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi emrinin Veliaht Prens Selman tarafından verildiğine dair yaygın bir kanaat bulunuyor.

İsrail merkezli NSO firması, Pegasus'u 40 ülkede 60 devlet kurumuna sattığını açıklamıştı. Paris merkezli 'Yasak Hikayeler' adlı bağımsız gazeteciler ise casus yazılım kullanılarak dünya genelinde en az 50 bin kişinin telefonlarından izlendiğini ortaya çıkarmıştı.

Fransa'yı kovdular şimdi sıra ABD ordusunda: Pentagon askerlerini Nijer'den çekmeye hazırlanıyor Fransa'yı kovdular şimdi sıra ABD ordusunda: Pentagon askerlerini Nijer'den çekmeye... Haberi Görüntüle

HAYATI ALTÜST OLDU, ŞİMDİ GARSONLUK YAPIYOR 

Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Hannan Elatr'ın hayatı altüst oldu. Dubai'den Washington'a taşınan 53 yaşındaki Elatr, birikimlerinin çoğunu harcadığını, siyasi sığınma başvurusunun sonuçlanmasını beklediğini, bu sırada saatliği 2,7 dolardan bir restoranda garson olarak çalıştığını söylüyor. Elatr, Cemal Kaşıkçı'nın 3 boşanmanın ardından 4. karısıydı. Haziran 2018'de Virginia'da evlenmişlerdi. BAE istihbaratı, ikiliyi daha nişanlılarken takip etmeye başlamıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading