Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Azerbaycan ile Ermenistan sınırları yeniden çiziliyor: Anlaşma 9 Kasım'da

Azerbaycan ile Ermenistan sınırları yeniden çiziliyor: Anlaşma 9 Kasım'da

2. Karabağ Savaşı'nın reel sonuçları anlaşma metnine dökülüyor. Bakü ile Erivan, sınırların yeniden belirlenmesi üzerinde anlaşmaya vardı. Ermeni medyasına göre imzalar 9 Kasım'da atılacak.

Dünya

23.01.2024, 18:10

Azerbaycan ile Ermenistan arasında aylardır süren görüşmeler sonuç verdi. İki ülke yakında sınırları yeniden belirleyecek bir anlaşma imzalayacak. 

Erivan merkezli AliQ Media'nın 'güvenilir kaynaklardan' aktardığına göre Azerbaycan ile Ermenistan 9 Kasım'da Moskova'da kapsamlı bir metnin altına imza koyacak. 

İki ülke sınırlarını yeniden belirleyecek anlaşmaya 1920 tarihli Sovyet Genelkurmayı haritalarının esas teşkil etmesi bekleniyor. 

1918-20 arasında Azerbaycan topraklarını gösteren haritanın Bakü-Erivan anlaşmasında ne şekilde karşılık bulacağı bilinmiyor. 

Bakü ile Erivan arasındaki müzakere sürecini takip eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çizilecek sınırlar için 1920 haritalarının esas alınabileceğini söylemişti. 

Sözkonusu haritaya göre Bakü'nün sınırlarını batıya doğru daha da genişletmesi gerekiyor. Mevcut Karabağ topraklarındaki hakimiyetini anlaşmayla tescilleyecek olan Azerbaycan'ın, Erivan'ın kontrolünde bulunan Zengezur hattında ne gibi kazanımlar elde edeceği şimdilik bilinmiyor. 

İsrail köşeye sıkıştı! The Economist'ten gizemli analiz: Yeni savaşlar kapıda Haberi Görüntüle

ZENGEZUR SORU İŞARETİ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan ile anlaşmaya yakın olduklarını ifade etmiş ancak Türkiye-Nahçıvan-Azerbaycan bağlantısını sağlayacak Zengezur Koridoru'ndan bahsetmemişti. 

Bunun yerine bağlantının 'Ermenistan toprakları üzerinden' gerçekleşeceğini ileri süren Paşinyan, 'koridor' mantığıyla açılacak hattın egemenlik sorununa yol açabileceğini dile getirmişti. 

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ise hattın ne şekilde olursa olsun açılacağından emin. Zengezur bölgesinin güney ucundaki İran sınırıyla kesişik bir Azerbaycan toprağı olan Zengilan'da çalışmalar başladı. 

Aliyev, Zengezur geçidi sonrasındaki ilk durak anlamına gelen Zengilan'da lojistik-nakliyat merkezleri, karayolu ve demiryolu bağlantı hatları, bunların yanında buraya bir de havalimanı kurulacağını söylüyor. Yoğunlukla kargo uçaklarına hizmet verecek havalimanı, bölge ticaretine canlılık getirecek. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading