Az kalsın savaş çıkıyordu! Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak sonunda Tayvan'a indi
ABD ile Çin arasında Tayvan merkezli bir savaşın eşiğinden dönüldü. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak, jetlerin koruması altında Taipei'ye iniş yaptı. Dünya o dakikaları nefesini tutarak izledi

Çin'le ABD arasında Tayvan merkezli bir savaş az kalsın patlak verecekti. Pekin'in 'vururuz' uyarısına rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a doğru havalandı. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan kalkış yapan uçak saat 17:00 itibariyle Tayvan semalarında belirdi.
Uçak uzun süre Tayvan hava savunma sistemlerinin korumasında Taipei Havalimanı çevresinde dolaştı. Çin'e ait savaş uçaklarının da havalandığı kritik anları dünya nefesini tutarak izledi ama korkulan olmadı. Dünyada milyarlarca insanın canlı yayında takip ettiği uçak, Taipei Havalimanı'na başarıyla iniş yaptı.
SİVİL UÇAKLARA KAPATILDI
Pelosi'nin ziyaretinin duyurulmasıyla birlikte Çin, Tayvan'a en yakın Fujian eyaletine dev askeri yığınak yaptı. Tayvan’ın tüm dış adalarında “harbe hazır ol” durumuna geçildi. 1996 Tayvan Krizi’nden bu yana Washington ile Pekin arasında kriz ilk kez bu seviyeye çıktı.
Pelosi'yi taşıyan uçağa bir saldırı olup olmayacağını merak eden yüzbinlerce kişi, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait uçağı FlightRadar internet sitesinden canlı takip etti. Yoğun ilgi nedeniyle FlightRadar sitesi saatler içinde çöktü.
Washington ile Pekin arasındaki gerginlik son yıllarda görülmemiş seviyede yükseldi. Her an bir savaşın patlak vermesinden endişe edilirken dünya, Nancy Pelosi'yi taşıyan uçağın havaalanına inmesiyle rahat bir nefes aldı.
Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan semalarındayken Çin, Tayvan Boğazı'nı sivil uçuşlara kapattığını açıklamıştı. Aynı dakikalarda Çin'de hava saldırısını gösteren sirenler çalmaya başlamıştı.
İNDİ VE SONRA BUNLARI YAZDI
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, uçağının Taipei'ye inişi sonrası sosyal medya hesabından şu mesajları paylaştı:
"Tayvan ziyaretimiz, Amerika'nın Tayvan'ın demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz bağlılığını onurlandırmaktadır. Tayvan ile yaptığımız görüşmeler, ortağımıza desteğimizi yeniden teyit ediyor ve özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini ilerletmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı destekliyor. Tayvan'a kongre delegasyon ziyaretimiz 1979 tarihli Tayvan’la ilişkiler anlaşmasının rehberlik ettiği uzun süreli ABD politikası ile çelişmiyor. Amerika'nın Tayvan'ın 23 milyon insanıyla dayanışması, dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya olduğu için bugün her zamankinden daha önemlidir."
TAYVAN HÜKÜMETİNE AİT SİTE DE ÇÖKTÜ
Tayvan’ın hükümete ait resmi sayfası ile Pelosi’nin uçağının takip edildiği FlightRadar sitesi, yoğun ilgi nedeniyle çöktü.
ÇİN ARDI ARDINA TEHDİT ETMİŞTİ
Çin Dışişleri Bakanlığı ABD ile iletişim halinde olduklarını belirterek 'son uyarı' anlamına gelen şu bildiyi yayınlamıştı:
"Umuyoruz ABD bu olayın ciddiyetini ve ne kadar hassas olduğunu anlamıştır. Eğer ziyaret gerçekleşirse kararlı önlemler alacağız. ABD'nin Çin'in tekrarlanan ve ciddi uyarılarını görmezden gelmesi karşısında Çin'in alacağı karşı tedbirler gerekçeli ve gerekli olacaktır. Tayvan, ABD’nin attığı adımdan dolayı ‘feci sonuçlarla’ karşı karşıya kalacak."
GÖRÜLMEMİŞ YIĞINAK VAR
Tank yüklü çıkarma gemileri hazır durumda bekliyor.
Son iki gündür Çin'in Tayvan adasına bakan Fujian eyaleti dev bir askeri sevkiyata sahne oluyor. Tayvan Boğazı'na yakın konumdaki Şiamen plajlarında yüzlerce tank konuşlandırılırken, yine yüzlerce tank ve zırhlı aracın yüklendiği çıkarma gemileri de kıyıda hazır durumda bekliyor.
Çin'in Fujian eyaletinde tüm sivil uçuşlar iptal edildi.
ABD'ye ait uçak gemisi USS Ronald Reagan ise beraberindeki fırkateynlerle birlikte Tayvan yakınlarında konuşlandı. Uçak gemisinin liderlik ettiği görev grubunda onlarca savaş gemisi bulunuyor. Denizdeki unsurları korumakla görevli uçaklar ise Tayvan semalarında devriye atıyor.
ABD'nin uçak gemisi Tayvan çevresinde
Gergin geçen saatler boyunca Tayvan ordusu da teyakkuza geçti. 8 adet Mirage-2000 savaş uçağı hazır hale getirilirken, hava savunma sistemleri aktif vaziyette çalıştı. Kidd ve Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateynleri de devreye sokan Tayvan donanması, muhtemel bir savaş durumunda Çin ordusunun çıkarmasına engel olma hazırlığı yapıyor.
DÜNYA EKONOMİSİ FELÇ OLUR
İki ülke arasındaki savaş, dünya ekonomisini bir kez daha kilitleyebilecek potansiyel barındırıyor. Tayvan, yarı iletken çip teknolojisinde dünyanın en önemli üreticisi durumunda. Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi halinde dünya genelinde bilgisayar, otomobil, cep telefonu ve akıllı ev aletleri üretiminin sekteye uğramasına kesin gözüyle bakılıyor.
İŞTE YIĞINAĞIN GÖRÜNTÜLERİ