Yandex Metrica

Avrupalı yetkiliden acı itiraf: Hepimizin Türkiye'ye ihtiyacı var, Erdoğan bizi neden dinlesin?

Avrupalı yetkiliden acı itiraf: Hepimizin Türkiye'ye ihtiyacı var, Erdoğan bizi neden dinlesin?

Yaptırım pençesindeki Rusya'nın Türkiye ile ticaretini artırması batı başkentlerinde endişeye yol açsa da Financial Times'a konuşan yetkililer çaresizliklerini şu sözlerle açığa vuruyor: "Erdoğan'a kurallarımıza uyması gerektiğini söyleyemeyiz. Hepimizin Türkiye'ye ihtiyacı var."

Dünya

23.01.2024, 19:41

Türkiye ile Rusya arasında giderek artan ticari ilişkiler ABD ve Avrupa'yı tedirgin ediyor. Bu tedirginlik son olarak İngiliz Financial Times gazetesindeki habere yansıdı. "Türkiye'nin Rusya'ya ihracatındaki artış, batının dair korkularını artırıyor" başlıklı haberde Rusya'ya uygulanan yaptırımlarda boşluğu Türkiye'nin doldurmakta olduğuna dikkat çekildi. 

Rusya'ya yönelik ihracat rakamlarını geçtiğimiz yılın verileriyle kıyaslayan Financial Times'ın haberinde dikkat çeken şu satırlar yer aldı:

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullanmaması krize neden oldu Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullanmaması krize... Haberi Görüntüle

RUSYA'YA İHRACATTA BÜYÜK ARTIŞ 

Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla son 3 ayda yüzde 46 arttı. Ticaret bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından derlenen ihracat verilerine göre, mayıs-temmuz ayları arasında Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı 2.04 milyar dolar ile 2021'in aynı aylarına göre 642 milyon dolar daha yüksek oldu. Yalnızca geçen ay için, Rusya'ya yapılan ihracatın değeri, Temmuz 2021'deki 417 milyon dolardan 730 milyon dolara, yıllık yüzde 75 artarak 730 milyon dolara yükseldi.

Temmuz 2021 ile Temmuz 2022 arasındaki 313 milyon dolarlık artış, Türkiye'nin ihracat yaptığı herhangi bir ülke için en büyük artış oldu. Rusya'nın temmuz ayında Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı 12 ay önceki yüzde 2,6'dan yüzde 3,9'a yükseldi.

İki ülke arasında artan ticaret, Türkiye-Rusya ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesinden endişe duyan batılı yetkilileri rahatsız edecek gibi görünüyor. 

Rusya'nın Soçi kentinde Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin arasında yapılan 4 saatlik görüşme, enerji ve ticaret alanında işbirliğini genişletme vaadiyle sonuçlandı ve batılı başkentlerden Türkiye'nin yaptırımları delecek bir adım atması halinde misillemeyle karşılaşabileceğine dair uyarıları tetikledi. 

Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a darbe: Saldırı planını ABD'ye sızdırmışlar Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a darbe: Saldırı planını ABD'ye sızdırmışlar Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN YAPTIRIMLARA KATILMAYACAĞINI ARTIK KABULLENDİLER

Ukrayna'ya silahlı insansız hava araçları tedarik eden ve aynı zamanda Rusya ile bağlarını sürdürmeye ve derinleştirmeye çalışan bir NATO üyesi olan Türkiye, batı yaptırımlarını imzalamadı ve bunun yerine çatışmada 'dengeli' bir yaklaşım izlemeyi seçti.

Batılı yetkililer, Ankara'nın Ukrayna'ya karşı savaş için Putin'i cezalandırmayı amaçlayan önlemleri almayacağını büyük ölçüde kabul etti. Ancak iki AB yetkilisi Türkiye'nin Rusya ile gelişen ticareti konusunda giderek daha fazla tedirgin olduklarını söylüyor. Yetkililer, Rusya'ya yönelik yaptırımlarla oluşan boşluğu Türkiye'nin kapatmasından endişe duyuyor. Bu yüzden Avrupa'da başkentler Ankara'dan Kremlin ile ilişki hakkında detaylı bilgi istiyor. 

istihbarat raporu basına sızdı! Saat verildi: İran'ın misilleme saldırısı an meselesi! istihbarat raporu basına sızdı! Saat verildi: İran'ın misilleme saldırısı an... Haberi Görüntüle

ERDOĞAN'A AKIL VERECEK DURUMDA DEĞİLİZ

Putin'in Ukrayna'yı işgalinden bu yana yedi paket halinde Rusya'ya uygulanan AB yaptırımları, elektronik ve yazılım, makine ve ulaşım ekipmanı, petrol rafinerisinde kullanılan mal ve teknolojiler, enerji, havacılık ve uzay endüstriler gibi son teknolojilerin ihracatına yönelik yasakları içeriyor.

Bununla birlikte bazı Türk yetkili ve iş adamlarının, batılı şirketlerin Rusya'dan çıkışını bir fırsat olarak görmesi ise Avrupa'yı endişelendiriyor. Ancak, Türkiye'nin güçlü ve etkili bir NATO üyesi olması ve neredeyse 4 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapması, Türkiye'ye karşı atılabilecek adımları karmaşıklaştırıyor. 

Son tahlilde batılı yetkililer, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın BM ile birlikte aracılık ettiği Ukrayna tahılının deniz yoluyla sevk edilmesi anlaşmasını, Erdoğan'ın Putin ile müzakere etme yeteneğinin bir yansıması olarak görüyor. Hatta bir Avrupa yetkilisi, "Burası Türkiye, [AB'deki] herkesin şu ya da bu nedenle onlara ihtiyacı var" diyor ve şunu ekliyor: "Avrupa Birliği kapasitesinin farkında olmalı... Erdoğan'a bizim kurallarımıza uyması gerektiğini söyleyecek durumda değiliz." 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading